reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Podle nejnovějších dat IDC zažil celosvětový trh s počítači výrazný meziroční růst. I přes pokračující nedostatek komponentů se mělo v 1. čtvrtletí 2021 prodat o polovinu více počítačů než vloni.
zzw30 (222) | 12.4.202110:40
No, taky premyslim ze koupim celou sestavu, a tu grafiku si necham :­)
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 11.4.202116:25
Ten nedostatek komponent snad není zapříčiněn žádnou katastrofou, ale zvýšenou poptávkou. Kdyby zvýšená poptávka nebyla, tak není nedostatek komponent.
Odpovědět3  0
Irving (246) | 12.4.20216:40
Navíc si myslím, že 2­-3 roky návrat do normálu rozhodně trvat nebude. Počítač dnes není věc, kterou by si člověk kupoval na rok, trh se nasytí a očekávám, že poptávka půjde v druhém pololetí prudce dolů. Jediné, s čím asi bude problém budou grafické karty, aspoň dokud neskončí současné těžební horečka.
Odpovědět2  0
ZipX (190) | 12.4.202111:15
Až na to že príde zen 4 a ddr5.. tak zas odznova pôjde o zvýšenie dopytu
Odpovědět0  0
Irving (246) | 12.4.202117:22
Proč by mělo? Většina lidí nekupuje, protože je na trhu něco nového, ale proto, že jim a­) starý počítač odešel, b­) nestačí jim výkon­/výbava současného počítače, c­) počítač zastaral morálně ­(čti dlouho si nekoupili nic nového­), d­) počítač neměli a teď ho potřebují. Skupina lidí, kteří potřebují mít to nejnovější a nejlepší hned je poměrně málo. A vzhledem k nárůstu prodejů v poslední době je jasné, že skupiny b­), c­) a d­) nakoupily teď a vzhledem k výkonu současných počítačů a obvyklým požadavkům asi dlouho nebudou mít důvod k výměně. A firmy teď spíš budou šetřit ­(ty zbylé, co nenakoupily v době konjunktury­). Prostě pokud byl trh +­- ustálen a najednou došlo k výraznému výkyvu jedním směrem ­(přičemž nedošlo k nějakému revolučnímu technologickému průlomu nebo vývoji­), tak je celkem jasné, že bude následovat výkyv druhým směrem a poté zase postupná normalizace na +­- podobné hladině jako předtím.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 13.4.20213:49
B je správně šéfe. Pokud řádně jede vývoj jak procesorů, tak softwaru, tak prostě dochází ke generační obměně fatálním zastaráním a nedostatkem výkonu. Na 2­-3 generace starém počítači ­(tj by voko, 3­-4 roky­) najednou plynule nejedou nové verze prakticky jakéhokoliv softwaru. Intel za ­"zlatých bulldozerových dob­" prokázal neskutečnou krátkozrakost, když kašlal na vývoj, tlak na nové generace.. Uznávám, nahrabali těžké prachy, ale současně pod sebou podtrhli stoličku. Lidem najednou na ­"windows a office­" stačilo klidně 10 let staré PC, v zásadě nebyl důvod k výměně za nové, dokud fungovalo.

A ohledně otázky, kdy se ­"trh­" srovná.. Já osobně vůbec nevidím kladnou odpověď. ASML umí dodat 50 EUV mašinek ročně za podmínky, že montuje i řiditelova tchýně a jeho pes.. Což při 10 EUV vrstvách dává něco pod 100 tisíc wafferů měsíčně. Pokročilejší proces, víc EUV vrstec. A všichni se tlačí právě do pokročilejších procesů.. Možná jsem hlupák a nevidím očividné, ale podle mého by ­"trh­" mohla narovnat jedině čína, pokud by ukradla know how ASML a začala být schopná EUV twinscany montovat ­"dle potřeby­". Tedy momentálně řekněme pár SET za rok. A PAK by asi začali nejrůznější jedinci ječet a pro změnu by se to zaseklo u soudů..

PS: a navíc, jak se ukazuje, tak ani tohle by ASI krizi nevyřešilo. Jen by místo křemíků začaly chybět napájecí kaskády a pryskyřice k pouzdření.. ­(a podle mého, další křemíky v podobě ramek a interposerů.. A je naprosto fu­(c­)k, jestli interposerů pod celý čip, nebo jen emib.. Poptávka roste rychleji než nabídka a je jedno, které firma to konkrétně řeší jak.
Odpovědět0  3
Irving (246) | 13.4.20216:20
B­) bylo správně v minulosti, ale v současné době prostě nároky softwaru nerostou zdaleka tak rychle jako výkon hardwaru. Samozřejmě, jsou aplikace, kde bude výkonu vždy málo ­(rendering, práce s videem­), problém je v tom, že to zas tolik lidí nedělá. Koneckonců na jakém 3­-4 roky starém počítači dnes nepojedou plynule windows 10, office, mail, chrome? Na běžné domácí použití pořád stačí 4 jádrový Skylake, a to je 6 let starý procesor. U nás v práci máme počítače přes 10 let staré, dokonce bez SSD, a přesto se na tom pořád dá pracovat.
Co se týče ASML, nedostatek EUV mašin je problém jenom u nejmodernějších výrobních procesů. Těmi se ale vyrábí stále velmi málo z celkového množství čipů. Viz zde ­- https:­/­/www.tsmc.com­/english­/dedicatedFoundry­/manufacturing­/fab_capacity , procesy 28nm a méně tvoří asi třetinu výroby TSMC, z toho 7nm a menší procesy budou tvořit jenom pár procent. Příčinou současné krize ve výrobě není nějaký zásadní systémový problém, ale nečekaná poptávka vlivem koronaviru. Když koronavirová krize skončí, tak klesne i poptávka, a klesne na dlouho. Navíc se dá očekávat, že vzpamatování z krize bude nějakou dobu trvat, už teď má dost lidí existenční potíže a až skončí programy vládní podpory ekonomiky, tak jich bude ještě více. To všechno se na poptávce podepíše.
Odpovědět0  0
evajosk (11) | 12.4.20219:52
No alespoň vyprodají ležáky. A budou přicházet novinky.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.