reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Produkční peklo nyní u SpaceX: Musk varuje před možným bankrotem

3.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Produkční peklo nyní u SpaceX: Musk varuje před možným bankrotem
Firmy Elona Muska to nemají jednoduché. Problémem však obvykle není nedostatek zakázek, ale naopak neschopnost je uspokojit. Potíže s motory Raptor tak dle Muska mohou způsobit až krach společnosti SpaceX.
Společnost SpaceX je v nelehké pozici. Vyplývat tak má z uniklého e-mailu Elona Muska zaměstnancům firmy. Dle jeho slov je produkční krize výroby motorů Raptor mnohem horší, než se zdálo před několika týdny a zdaleka neodpovídá předchozím zprávám o situaci. Musk měl v plánu si po dlouhé době vzít víkend volno, ale řekl, že bude na lince celou noc a během víkendu. Aby toho nebylo málo, Lee Rosen a Rick Lim, kteří řídili letové operace, opustili společnost.
 
SpaceX Raptot
ilustrační foto, autor: NYCandre, public domain, přes Flickr
 
Musk vyzval všechny zaměstnance, ať se dostaví do Hawthornu, aby pomohli zabránit katastrofě. Připustil výjimky v kriticky důležitých rodinných záležitostech a tehdy, kdy je fyzicky nemožné se tam dopravit. Problém je v tom, že pokud nebude dostatek Raptorů, nebude také možnost létat s raketou Starship, takže ani nebude možné vynést satelity Starlink Satellite V2. Zatímco V1 je finančně nezajímavá, V2 je pro firmu velmi důležitá. Jde především o to, že se pracuje na tom, aby firma mohla produkovat miliony terminálů ročně, což jí stojí hodně peněz, a je důležité, aby satelity V2 už byly na orbitě a mohly zvládat rostoucí datovou zátěž. Bez satelitů budou terminály zákazníkům k ničemu.
 
Celý e-mail zavřel tím, že SpaceX čelí reálného riziku bankrotu, pokud se firmě nepodaří zajistit let Starshipu alespoň jednou za dva týdny v průběhu příštího roku. Na Twitteru pak odpověděl, že se pracuje na nápravě bez dalších detailů, a v jednom z dalších celou situaci výrazně zlehčil a zmínil, že pokud bude vážná globální hospodářská recese, nepříliš pravděpodobný bankrot není nemožný. Což nahrává otázkám ohledně pravosti zmiňovaného e-mailu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama