reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prohlížeč Edge nebude prozatím open-source

7.5.2015, Michal Hala, aktualita
Prohlížeč Edge nebude prozatím open-source
Nový prohlížeč Edge ani jeho jádro EdgeHTML nebudou v dohledné době uvolněny jako open-source. Krátce o tom zauvažujeme a přidáme ještě úvahu na téma designu loga tohoto prohlížeče, které svým vzhledem evokuje jeho předchůdce.
Nejprve si připomeňme základní fakta o novém redmondskému prohlížeči. Edge, dříve známý jako Project Spartan, je založen na novém jádře EdgeHTML. To vzniklo důsledný pročištěním, vyladěním a přidáním podpory nejnovějších standardů z jádra Trident, které pohánělo předchozí browser Internet Explorer.

Edge bude součástí Windows 10 a dosavadní testování naznačuje, že bude velmi rychlý. Také jeho design vypadá povedeně a obsahuje některé zajímavé funkce, například možnost zvýrazňovat, zaškrtávat a přidávat poznámky nad zobrazenou stránkou. Ty navíc bude umět sdílet po síti mezi více uživateli. Prostě zatím vypadá zajímavě a velice slibně.


Microsoft Edge


Vzhledem k proměnám myšlení a chování, které Microsoft prodělává poslední dobou, se objevily opakované spekulace, že Microsoft by mohl uvolnit kód prohlížeče, nebo aspoň jeho jádra jako open-source. Open-source jádro Webkit (respektive Blink) používá třeba konkurenční prohlížeč Chrome od Googlu. Takže se čekalo, jestli se redmondští nezachovají podobně.

Podle aktuálních zpráv Neowinu ale Microsoft o něčem takovém (aspoň prozatím) neuvažuje. Nemusí se nám to líbit, protože open-source režim by zřejmě mohl přinést rychlejší vývoj i více inovací, ale prostě se v Redmondu takhle rozhodli. Důvody nebyly uvedeny, osobně bych sázel na to, že Microsoft nechce příliš brzy odkrývat karty. Možná až se nový browser prosadí a etabluje na trhu, tak se open-source Edge dočkáme.


Loga IE a Edge


Jinou zajímavou úvahu přinesl web WinBeta. Zamýšlí se nad podobností loga Edge a loga jeho předchůdce. Konstatuje, že když si odmyslíme prstenec kolem písmena e v logu IE, je logo Edge téměř identické. Nedalo mi to a zkusil jsem dát obě loga nad sebe (viz obrázek). Názor si už jistě uděláte sami. Pravděpodobně jste si podobnosti obou log už všimli předtím sami.

Ony tyhle vnější změny staví Microsoft do schizofrenní pozice. Na jednu stranu chce pozicovat (strašné slovo, ale používá se v marketingu) v myslích zákazníků Edge jako něco nového a lepšího. To se asi týká hlavně těch odborně zdatnějších. Na druhou stranu možná nechce zmást normální uživatele úplně novým logem (a současně ikonou v systému) a tak se rozhodl pro tuhle designovou zpětnou kompatibilitu.

Také to na vás působí tak, že v Redmondu ohledně značky Edge tak trochu nevědí, co vlastně chtějí? A co říkáte tomu novému logo? WinBeta udělala průzkum a logo se nelíbí 50,6 % jejích čtenářů, 31,3 % se líbí a zbytku je to jedno.

Zdroj: Neowin, WinBeta
reklama