Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prohlížíme web na Palmu. Zn. levně

15.9.2005, Libor Kosour, aktualita
Prohlížíme web na Palmu. Zn. levně
Možnost prohlížet na Palmu internetové stránky je bezesporu úžasná. Stačí mít patřičně technologicky vybavený a nastavený mobil a připojit ho k Palmu nejlépe bezdrátově - pomocí Bluetooth. Při současné existenci mobilních datových paušálů...
Možnost prohlížet na Palmu internetové stránky je bezesporu úžasná. Stačí mít patřičně technologicky vybavený a nastavený mobil a připojit ho k Palmu nejlépe bezdrátově - pomocí Bluetooth. Při současné existenci mobilních datových paušálů v cenách okolo 700 Kč měsíčně můžete pracovat s Internetem dle libosti. Ale ne každý si může zmiňovaný paušál dovolit, nebo raději investuje tyto peníze do rychlejší drátové či Wi-Fi varianty připojení. Takový uživatel se potom bude snažit co nejvíce snížit množství dat, které proteče přes jeho limitované mobilní připojení.

Nejrychlejším a nejvýraznějším zlepšením je vypnout ve webovém prohlížeči obrázky, čímž velmi citelně klesne množství přenesených dat. Nevýhodou nejčastěji používaného mobilního připojení přes GPRS je kromě ceny u ne paušálních připojení také jeho malá rychlost. Pokud si chcete přečíst všechny nové články z některého ze svých oblíbených webů, musíte při každém klepnutí na další odkaz počkat, než se daná stránka načte. A pokud nemáte mobil s technologií Bluetooth, ale připojujete se přes Infračervený port ( kabel vzhledem k jeho dostupnosti a komplikacím při upgradu používá asi málokdo ), musíte po celou dobu udržovat palm i mobil ve vůči sobě neměnné poloze, což bývá v některých případech problém. Jak jednoduše tyto nevýhody obejít ukáže následující návod.

Celý princip spočívá v kombinaci programů Plucker pro offline čtení webů a LGet pro stahování souborů přímo do palmu. Využívá se již před připravených databází s obsahem webů ze stránek http://www.koppel.cz/PalmInGlove/ a http://fajkus.cz/isilo/.

Nejprve si musíte stáhnout a nainstalovat aplikaci LGet. Najdete ji na http://trials.palmgear.com/dl2.php/39225.zip/LGet14.zip. Jedná se o freeware, takže Vás nebude nic stát. Poté nainstalujte i aplikaci Plucker z http://prdownloads.sourceforge.net/plucker/plucker-1.8.zip. Jedná se rovněž o freeware.

Dále si projděte již zmiňované stránky http://fajkus.cz/isilo/ a http://www.koppel.cz/PalmInGlove a vyberte si z nich odkazy těch databází webů, které byste měli zájem mobilně číst. Doporučuji používat verze bez obrázků, jinak by neměla celá procedura příliš velký smysl, protože datový přenos by byl opět poměrně velký. Odkazy na tyto databáze si přidejte do interní aplikace Poznámky ve formátu, který vidíte na obrázku: Na první řádek napište nadpis, na další potom přímo adresu odkazu na daný soubor.




Až si budete chtít mobilně některý z těchto webů přečíst, stačí připojit palm k internetu, spustit aplikaci LGet a do adresního řádku úplně nahoře napsat nadpis databáze webu, který chcete stáhnout a zaškrtnout políčko URL [ http:// ] or Memo. Poté stiskněte tlačítko Get it !, čímž spustíte stahování.




Až se stahování databáze dokončí, což poznáte podle toho, že aplikace LGet napíše hlášku Done, přejděte do launcheru a spusťte program Plucker. Zde Vás již čeká Vámi vybraná databáze webu připravená ke čtení.




Na výše zmiňovaných stránkách jsou i databáze pro program iSilo, se kterým lze též celý postup použít, ovšem tento program není freeware, ale stojí 19.99$. Velikosti stahovaných databází bez obrázků pro aplikaci Plucker se pohybuje většinou okolo 10 až 50 KB.

Pokud víte o nějakém webu, který má PDA ( respektive textovou ) verzi, neváhejte jeho adresu napsat autorům stránek http://www.koppel.cz/PalmInGlove/ nebo http://fajkus.cz/isilo/. Přidání dalšího webu do databází je většinou otázkou několika málo dní.