reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.2.2016, Michal Hala, aktualita
Projekt na emulaci Androidu ve Windows 10 Mobile známý pod kódovým jménem Project Astoria končí. Byl příliš komplikovaný. Microsoft místo toho koupil společnost Xamarin a to by snad mohla být ta správná cesta k aplikacím nejen pro mobilní Windows.
ksyp (15) | 27.2.201613:21
A nebylo by jednodušší kdyby Microsoft odpískal celý ty nepovedený desítky?
Odpovědět0  3
BlackRider (105) | 27.2.20169:15
No tak to chce hodne velkou fantazii spojovat Astorii s Xamarinem. Zatimco Astorie mela umoznost spoustet Android aplikace na Windows, tak Xamarin umoznuje vytvaret nativni aplikace pro Android a iOS a Windows v C#.
Ten zminovanej obrazek je marketingovaj blabol. Kazda ta platforma je natolik jina, ze stejne bude muset byt velka cast aplikace psana pro konkretni platformu. Myslet si, ze vsichni vyvojari pro iOS a Android najednou zacnou pouzivat Xamarin misto svych uz zabehlich IDE je vic nez naivni...
Odpovědět0  0
Michal Hala (115) | 27.2.201611:47
Pokud jsem se včera večer díval, tak o Astorii a Xamarinu píší v jednom článku minimálně dva naše weby a asi desítka anglickojazyčných ­(ono jich teď asi bude už víc­). Takže tou fantazií trpí víc lidí. :­-­)

S tím přechodem z nějakého zaběhlého IDE na Xamarin máte samozřejmě pravdu. Ale chování Microsoftu se mi zdá napovídat, že tomu chtějí dát šanci. Oni ostatně moc jiných možností nemají. A pořád platí ta možnost, že ten Xamarin koupili sami pro sebe. ;­-)
Odpovědět0  0
BlackRider (105) | 29.2.20169:16
"Takže tou fantazií trpí víc lidí. :​­-​­)­"

Vzhledem k tomu, ze jeden opisuje od druhyho... ;­)

Ono vubec vsechno okolo .NETu dokazuje, jak Microsoft nema zadnou vizi. Nejdriv se Microsoft snazit znasilnit musltiplatformni Javu, aby fungovala jen pod Windows ­(MS J++­), pak kdyz mu to Sun zatrh, tak si vytvoril svoji Java VM zvanou .NET i s jazykem, kterej Javu pripomina ­(C#­). Ale proc MS udelal VM .NET, kdyz .NET stejne neni multiplafortmni ­(resp. v ty dobe nebyl­)? VM ma smysl pouze pokud je multiplatformni.
Mozna ze pravej duvod proc MS koupil Xamarin, je ze si uvedomil, ze .NET byla chyba a tak se chysta elegantne vyuzit stavajici C# vyvojare aby misto aplikaci pro .NET zacli vytvaret aplikace nativni...
Odpovědět0  0
Aros (547) | 1.3.201620:03
No přijde mi, že moc nevíš, o čem mluvíš.

Tak předně: ­"Kazda ta platforma je natolik jina, ze stejne bude muset byt velka cast aplikace psana pro konkretni platformu.­"

To není vůbec pravda. Již řadu let velmi úspěšně funguje například Framework Marmalade ­(můžeš se podívat­), který podporuje snad úplně všechno, co by se dnes dalo nazvat operačním systémem a při vývoji aplikace nemusíte napsat ani řádek nějakého platform­-specific kódu. Sám to používám a vím o čem mluvím. Takže s Xamarinem to teoreticky možné je a prokazatelně to může fungovat. Je jen na tom, jak s tím MS naloží. Často akvizice velkých firem časem vyústí v zánik pořízené technologie. Až smutně často.

Takže rozdíl mezi plně použitelnou multiplatformní Marmeládou a Xamarinem je zřejmě hlavně v použitém jazyce, tj. C++ vs C#, což MS samozřejmě spíše nahrává do karet, protože je to jeho vlastní jazyk.

Tvrdit o .NET, že to byla ze strany MS chyba je snad ještě nesmysl. Když se podíváte na to, v čem se dnes hlavně vyvíjí Enterprise aplikace, tak je to asi jasné. Podíl C# je obrovský a pravděpodobně se MS povedlo přesně to, co potřeboval. Roztříštit trh, na kterém vystupovala dominantně otevřená JAVA, a v níž napsané aplikace šly potenciálně spustit na čemkoliv. .NET vrací MS tu výhodu, že aplikace jdou spustit jen na Windows tj. uživetelé těchto palikací zůstávají na Windows závislí. Takže celkově bych řekl, že to byl ze strany MS šikovný tah, který se neminul účinkem. Dnes se zdá zájem o JAVU dlouhodobě upadá a vývoj na zakázku probíhá čím dál více v C#.
Odpovědět0  0
BlackRider (105) | 2.3.20168:44
Takze pristupy k SD kartam ­(ktery Adnroid podporuje a iOS ne­), push notifikacim ­(ktery na kazdym systemu fungujou uplne jinak­), zakladani sluzeb na pozadi ­(ktery na kazdym systemu funguje jinak­), sitovych sluzeb atd. to vsechno ten framework resi?
Jako u jednoduchych hricek to jiste funguje, ale kazdyho frameworku clovek narazi na hranice, kde bud autori neimplementovali tu kterou funkci vubec, nebo tak, ze funguje jen za urcitych idealnich podminek nebo extremne omezene. U kazdyho frameworku pak dochazi k tomu, ze cast aplikace je napsana ve frameworku a cast ho musi obchazet a jit primo na OS.

V .NETu se vyviji pouze na Windows a pouze protoze C# je daleko jednodussi nez C++. Ta VM jen tam uplne zbytecne, kdyz se to spousti jen na Windows. Kdyby byla moznost psat v C# nativne, tak po .NETu nestekne ani pes. A to prave muze Xamarin zmenit.
Zajem o Javu opada pouze na Windows a ver ze enterprise ani zdaleka nebezi jen na Windows.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.