reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Projekt SETI@home pro veřejnost po 21 letech končí, co bude dál?

5.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Projekt SETI@home pro veřejnost po 21 letech končí, co bude dál?
Projekt SETI@home vznikl na University of California Berkeley ve snaze využít obrovský potenciál osobních počítačů pro projekt hledání mimozemské inteligence. Ten nyní z hlediska vkladu veřejnosti končí, ale můžeme se těšit na výslednou práci.
SETI@home tak odstartoval na Berkeley jako způsob, jak využít tehdejších možností Internetu a mezi lidmi rozesetého PC hardwaru. Psal se rok 1999, takže tehdy jsme mohli pro tyto účely využít nejlépe jedny z prvních Pentií III řady Katmai a od poloviny roku také první Athlony od AMD, a to samozřejmě v době, kdy jsme jejich výkon nepotřebovali sami třeba pro (tehdy ještě) paření Heroes of Might and Magic III, Aliens versus Predator, Jagged Alliance 2, System Shock 2, Silent Hill a pochopitelně Counter-Strike (tehdy ještě jako modifikace pro Half-Life). To jen pro připomenutí, jaké hry se v ten rok dostaly na trh. 
 
 
Projekt odstartoval přesně 17. května 1999 a nyní se dozvídáme, že 31. března 2020 budou rozeslány poslední úlohy a pak už projekt ve své dosavadní podobě končí, alespoň prozatím. To ale neznamená konec pro hledání mimozemské inteligence, jen už se nebudou pomocí domácích PC analyzovat data teleskopů Arecibo a Green Bank. 
 
Tým stojící za SETI@home uvádí, že se tento projekt dostal do stavu, kdy další analýza dat na domácích počítačích už postrádá smysl. Nyní se budou snažit téměř 21 let trvající výpočty přetvořit ve vědeckou práci a přijít s konkrétními výsledky, které by dlouhodobou snahu lidí z celého světa završily a k tomu budou potřebovat lidi, kteří se dříve starali o správu projektu. Zároveň dobrovolníkům děkují za jejich vklad a ubezpečují je, že i tak budou mít dále možnost přispět do projektů pro hledání mimozemské inteligence. Jen už to asi nebude v rámci původního SETI@home. 
 
Lidé mohou nyní svůj výkon nabídnout jinde, neboť projektů @home je více. Máme tu třeba český Asteroids@home zaštítěný Univerzitou Karlovou, LHC@home pro Velký hadronový urychlovač CERNu či populární Folding@home hledající nové léky, a to aktuálně i proti koronaviru Covid-19. Stačí si vybrat


reklama