reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prototyp létajícího auta od Airbusu se vznese ještě letos

17.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Prototyp létajícího auta od Airbusu se vznese ještě letos
Airbus Group plánuje prezentovat svůj první funkční prototyp létajícího automobilu ještě letos, přičemž firma automaticky počítá s tím, že tyto dopravní prostředky budou autonomní a zákazníci dostanou možnost si je přivolat jako taxi.
Airbus Group argumentuje mnoha věcmi ve prospěch autonomních létajících vozů. Jednak je to očividný problém ucpaných silnic i ten fakt, že autonomní létání je možné z technického hlediska zařídit daleko snadněji než autonomní řízení. Ve vzduchu se toho zkrátka děje daleko méně než na zemi. Dále se mluví o třikrát vyšší účinnosti použitých motorů oproti spalovacím, přičemž ve prospěch hraje také jejich nižší hmotnost a absence dalších těžkých částí, jako jsou hřídele, apod. Navíc se k celé věci přidává i fakt, že financování údržby a rozšiřování stávající silniční sítě začíná být neúnosné. Právě proto jsou létající prostředky dle Airbusu budoucností dopravy, ale ještě aby to firma netvrdila, když je vyvíjí.





Firma zatím nepředstavila nic konkrétního, a tak si můžeme vypomoci ilustračním obrázkem, ovšem nenechte se zmýlit, nic jako vznášedla Airbus neplánuje. I když se mluví o létajících vozech, ty budou mít svým vzhledem a funkcí blíže spíše letadlům. Nicméně můžete se také podívat na krátké video z konference v Mnichově, kde hovoří CEO Airbusu Tom Enders, který předkládá plány divize Airbus Urban Air Mobility, jejíž název hovoří za vše.





Airbus chce vyrábět hned několik létajících aut, ovšem první plánovaný prototyp, který se má vznést ještě letos, bude určen pro jednoho pasažéra. Počítá se také s tím, že lidé si nebudou moci tyto prostředky koupit (alespoň zatím), takže si je budou moci pouze přivolat jako taxi. Dá se také říci, že pokud má někdo létající automobily vyrábět, pak Airbus je ten pravý. Jde o největšího výrobce helikoptér pro komerční účely.


A čím mají být létající vozy poháněny? Zástupci Airbusu mluví o elektrickém pohonu na baterie, což na jednu stranu vypadá jako nemožný úkol. Však energie uložitelná v bateriových článcích je mnohem menší než energie uložená ve stejně těžkém objemu benzinu či kerosinu. Jenže právě to má nahradit jednak vyšší účinnost a pak i nižší hmotnost samotné pohonné jednotky a dalších potřebných částí (respektive v případě elektrického pohonu již nepotřebných částí). Dále bylo zdůrazněno, že je třeba myslet jinak a vytvořit lehký dopravní prostředek se speciální aerodynamikou a pak byla zmíněna také spolupráce se Solar Impulse a využití technologií této firmy.

Zdroj: Reuters

reklama