Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce: Grafické benchmarky

9.2.2004, Martin Štěpánek, článek
Průvodce: Grafické benchmarky
Mnoho z vás, čtenářů se často dotazuje jak spustit některý z grafických testů nebo jak dosáhnout dobrých výsledků. Proto jsme dnes, jako reakci na časté dotazy, připravili popis nejčastěji používaných benchmarků. Článek má za úkol ukázat nejen jak benchmark spustit, ale také jak jej správně nastavit.
Benchmark X2: The Threat je součástí obchodní hry, která se odehrává ve vesmíru v daleké budoucnosti. Celý projekt má na svědomí firma Egosoft.

V tomto benchmarku se nesetkáme s nejnovějšími technologiemi, které by využívaly jen poslední grafické akcelerátory, náročnost je někde jinde. A to především v obrovském množství geometrických objektů a bumpmappingu, které dají práci i kartám jako Radeon 9800 Pro.

Spuštění i nastavení benchmarku je velmi jednoduché, jak se sami můžete přesvědčit na následujících obrázcích:



Nainstalování je bezproblémové. Demo se samo rozbalí pomocí WinRARu do specifikovaného adresáře. Následně se demo spouští pomocí souboru X2-Demo.exe.




Takto vypadá okno po spuštění. Před spuštěním benchmarku je nutné zaškrtnout pole "Run as Benchmark", ale také nastavit rozlišení a efekty.



Po jednoduchém zvolení rozlišení a efektů lze začít testovat. Mé testy jsou se zapnutými Bumpmaps a Shadows.

Nastavení:
Testuji v rozlišení 1024x768, 1280x1024 a 1600x1200, vše při 32-bitových barvách. Samozřejmostí je fullscreen zobrazení. Možnost Automatic Quality je vypnutá. Zapnuté jsou pro změnu stíny (Shadows) a bumpmaps.

Nyní se již můžeme podívat na obrázky ze hry:







(klikněte pro zvětšení)

Celý test trvá i na akcelerátoru jako Radeon 9800Pro kolem 10 minut. Po dokončení benchmarku se zobrazí průměrný framerate i framerate v jednotlivých sekcích. Výsledek se automaticky ukládá do souboru xperf.txt. Zde je ukázka výsledeku (pořízeno na mém počítač, ne testovací sestavě)i:


(Klikněte pro zvětšení)

Demo lze stahovat ZDE a ZDE.

Výsledky



Obecné pravidlo se potvrzuje, ve vysokých rozlišeních začíná více záležet na grafické kartě než na procesoru. Takže výsledky s Pentiem 4 3,0GHz a Pentiem 4 2,6GHz jsou v rozlišení 1600x1200 téměř stejné. Jen ty Celerony opět zaostávají.