reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro listopad

13.11.2009, Dalimil Novotný, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro listopad
Ati nás zásobuje novými grafickými kartami jako na běžícím pásu a nVidia stojí opodál. Aby se neřeklo, vypustila pár low-endových modelů a napíná své fanoušky, kdy už konečně dodá něco, co bude schopno skutečně konkurovat novým Radeonům.

Co se událo v říjnu?


AMD uvedlo na trh další dvojici Athlonů II. Konkrétně se jedná o čtyřjádra 600e a 605e, u nichž ono “e” napovídá, že jde o “zelené” modely s nízkou spotřebou. Hodnota jejich TDP je velice pěkných 45 W, což z nich činí kandidáty na osazení do HTPC. Ovšem do luxusnějších HTPC, neboť jejich cena není zrovna lidová, jak je ostatně u ekologických produktů zvykem.

nVidia vypustila na trh dva low-endové modely G210 a GT220. Jádra GT218, respektive GT216 jsou vyrobena 40nm technologií. Zatímco G210 je ultra low-end vhodný obzvláště v nízkoprofilové verzi do HTPC, kde se uplatní i díky své nízké spotřebě, GT220 už šlape na paty HD 4670 od červených.

Když už zmiňujeme Ati, ani ta v říjnu nezahálela a nabídla méně náročným hráčům levnější varianty skvělých HD 58xx. Jedná se o mainstreamové karty HD 5770 a 5750. Nabízejí všechny vymoženosti dražších příbuzných jako DirectX11, Eyefinity, vynikající spotřebu atd. za nižší cenu a samozřejmě s nižším výkonem.

Zotac pokračuje ve vypouštění základních desek platformy ION. Řada Synergy je postavena na chipsetu NVIDIA MCP79 s IGP GeForce 9400M. Můžete si vybrat mezi variantou s jednojádrem Atom N230 a s dvoujádrem Atom N330.

Intel vydal dvě ITX základní desky platformy Atom řady Essential. Jedná se o D51MO Mount Olive s integrovaným procesorem Atom N510 (1,67 GHz) a o D410PT Packton s Atomem N410.

Evergreenem posledních měsíců je pokračující zdražování operačních pamětí RAM. Obzvláště typ DDR2 prakticky přišel o jednu ze svých největších výhod oproti DDR3 a to právě znatelně nižší cenu.

Jen pro pořádek připomeneme i jednu SW událost a to uvedení Windows 7 do prodeje. Podle všeho se nebudou opakovat rozpaky z Windows Vista a „sedmičky“ se stanou velice úspěšným operačním systémem.


Počítače můžete koupit už sestavené u řady prodejců hardwaru za ceny víceméně podobné těm, které se objeví v tomto článku níže. Výhodou tohoto hotového řešení je možnost reklamovat výrobek jako celek, pokud se vyskytnou nějaké problémy. Nevýhodou pak je to, že většina těchto sestav má nějaké to slabší místečko. Nejčastěji jím bývají slabší grafické karty nebo méně kvalitní zdroje.

Posuzování kvality těchto sestav ale není předmětem tohoto článku. Ta je různorodá a je potřeba ji vyhodnocovat kus od kusu, výrobce od výrobce. Když si sestavu dáte dohromady sami (nebo s pomocí odborníků zde na našem diskuzním fóru), máte jistotu, že všechny komponenty budou tak kvalitní, jak sami chcete a potřebujete.

Je také dobré zvážit, jestli si troufnete na složení počítače sami doma, nebo si jej z objednaných komponentů necháte složit u prodejce. To samozřejmě nebývá zadarmo. Je na vašem zvážení, jestli těch několik set korun raději neinvestujete do lepších komponent. Složení počítače doma není taková věda, jak by se mohlo zdát. Postup krok za krokem naleznete v tomto podrobném návodu.


Změny v průvodci


Pokud sledujete našeho Průvodce koupí cenově výhodného PC pravidelně, určitě jste si všimli, že došlo k některým změnám. Od nynějška budou kategorie sestav rozděleny podle účelu jejich použití. Kromě dvou "klasických" typů (univerzál a herní) začíná být atraktivním řešením nettop a rovněž HTPC se stále častěji stává součástí řady domácností. Cena samozřejmě zůstává i nadále důležitým parametrem a všechny níže uvedené jsou včetně DPH. Nové kategorie jsou:
  • Nettop 10.000 Kč
  • Univerzál 14.000 Kč
  • Herní počítač 20.000 Kč
  • HTPC 17.000 Kč

Další změna spočívá v publikaci průvodce - nově bude vždy v první polovině měsíce namísto jeho konce. Hodnocení produktů je ponecháno, jak bylo zvykem doposud. V tabulce jsou komponenty, barevné políčko označuje vhodnost koupě: zelená znamená "super", žlutá "nic moc" a červená "ruce pryč". Ceny jsou průměrem získaným vždy ze čtyř internetových obchodů.

Tolik na úvod a nyní se již pusťme do samotného přehledu.
reklama