reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen

14.10.2009, Dalimil Novotný, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen
Ač má být primárním obsahem této rubriky hardware, letošní říjen přináší jednu zásadní událost na poli software. 22.10. přicházejí na trh Windows 7. Tohle datum znají všichni, kdo se v oblasti IT pohybují, ať už s jejich výrobcem sympatizují, či nikoliv.
V této části se podíváme na to, jaké máme možnosti při stavbě počítače určeného primárně pro hraní her. Nepůjde tu o super nadupanou herní mašinu, ale o výkonnostně vyhovující řešení za rozumnou cenu. Na druhou stranu se zase nebudeme přehnaně uskrovňovat.

Skříň a její obsah by se měl pohybovat okolo hranice dvaceti tisíc korun a s kompletní sadou periferií a operačním systémem částka dosáhne přibližně třiceti tisíc korun. Samozřejmě pokud jste ochotní utratit o dost více, dají se postavit ještě výkonnější stroje, ale tam si už každý musí sám rozmyslet, jestli a kolik se mu vyplatí připlatit za nějaké ty FPS navíc. U těch nejvýkonnějších (=nejdražších) karet se vyplatí počkat nějakou dobu po jejich vydání, až většinou hodně vysoko nasazené zaváděcí ceny spadnou.

Všechny ceny jsou uvedené včetně DPH.


Procesor


AMD


V kombinaci s kvalitní grafickou kartou si slušně zahrajete i na dvoujádrových Athlonech II. Ty jsou zajímavým řešením vzhledem k jejich nízké ceně a spotřebě. Pokud ale nechcete být limitováni ve výběru her, rádi byste zkusili třeba GTA IV a měli navíc nějakou tu rezervu do budoucna, nabízí se možnost použití některého čtyřjádra. Vzhledem k tomu, že v této kategorii už budeme uvažovat o taktování, přicházejí ke slovu procesory s přídomkem Black Edition. Z nich bych volil Phenom II X4 955 BE. Dobrou práci odvedou i tříjádra Phenomu II.




Intel


Ač si zahrajete i na procesorech Pentium pětkové a vyšších řad, do primárně herního počítače se moc nehodí. Jako rozumné minimum se jeví nasazení Core 2 Duo E7400 a E8400. Výše taktované modely obou řad nelze příliš doporučit, protože příplatky za mírné navýšení výkonu jsou neúměrné.

S tím, jak se začínají objevovat hry schopné využít čtyřjádra, není od věci se podívat na jejich nabídku u Intelu. Procesory Nehalem nechme stranou, jsou příliš drahé a jejich místo je spíše v profesionálních strojích. Nové Lynnfieldy i7 jsou zatím příliš drahé a i u jejich bratříčka i5 se vyplatí ještě počkat. Ze stáje Core 2 Quad jsou výhodné Q8200, Q8400 a s větší L2 cache Q9400 a 9550. Naopak se naprosto nevyplatí jejich ekologické „S-kové“ verze. Bohužel…




Základní deska


AMD


Tady bychom vynechali z úvah low-endové chipsety a chipsety s integrovanou grafickou kartou – do herního počítače budeme dávat výkonnější exemplář GPU. Pokud si ale chcete nechat otevřená zadní vrátka, s chipsety 785G a 790GX chybu neuděláte.

Do herního počítače, kde se nehledí na každou korunu, jsou vhodné základní desky s chipsety 790X, 790FX, nVidia 780a SLI a nVidia 980a. Připomenu, že u AMD je potřeba dávat pozor na kompatibilitu patice procesoru a procesoru samotného (AM3 CPU dáte do socketu AM2+, ale AM2+ CPU do socketu AM3 nedáte). Rovněž pozor na nákup správného typu pamětí (DDR2/DDR3).




Intel


U Intelu je situace jednodušší. Můžete vybírat z desek chipsetů P45, X48 a nVidia nForce 780i SLI a 790i SLI. Posledně jmenovaný je už hodně drahý a pro opravdové nadšence.

Při pohledu do tabulky si lze všimnout, že se některé základní desky s novou čipovou sadou P55 dostaly na rozumnou úroveň a hned, jak ještě trochu klesne cena procesorů pro ně určených, stanou se velice lákavou variantou. I zde je potřeba dát pozor na výběr správného typu pamětí.




Operační paměti


Pro herní počítač stále častěji používáme novější typy základních desek, které bývají osazeny sloty pro paměti typu DDR3. Jejich ceny klesají a zatím co dříve to byla výhradně záležitost high-endových sestav, dnes si je můžeme dovolit doporučit i do běžných sestav. Při jejich nákupu je potřeba dbát na to, abychom pokud možno kupovali balení dvou modulů.

Paměti totiž mohou fungovat v takzvaném DualChannelu, což je efektivnější a také jediné rozumné řešení, chceme-li jejich možnosti využít naplno. Přesněji řečeno – když si pořídíme pro většinu uživatelů optimální 4 GB RAM (2x2 GB), naplno je využije pouze 64-bitový systém. 32-bitový „uvidí“ jen cca 3,5 GB. Není to chyba, ale vlastnost.

Balení po třech modulech budeme kupovat v případě, že vlastníme (nebo uvažujeme) o Nehalemu (i7), který využívá TripleChannel, ale ten už je jako platforma drahý a málokdo z běžných lidí do něj bude investovat.

Doporučit se dají 4GB sety DDR3 na 1333 MHz a za příplatek i 1600 MHz. Navíc, když budete trošku hledat, dají se za cenu blížící se DDR3-1600 sehnat i 1800 MHz. Ceny poslední dobou dost kolísají, takže hodně štěstí. Nic nezkazíte ani nákupem pamětí DDR2 (pro tu správnou desku). Nejvýhodněji se jeví koupě 4 GB (2x2 GB) 800MHz, zvláště při časování CL 4.




Grafická karta


AMD/ATI


Nejslabší kartou, o níž lze uvažovat do počítače určeného na hraní her, je Radeon HD 4770. Už je k dostání v obchodech a tak se můžeme rozhodovat, jestli sáhneme po něm, nebo po zhruba stejně rychlém a již prověřeném HD 4850. Jejicho výkon je už ale v dnešní době slabší a vyplatí se připlatit si na HD 4870 a nebo ještě lépe na HD 4890. Tak se vejdete do pěti tisíc, což je rozumná částka na koupi nové grafické karty pro běžného člověka.

Ovšem, jsou mezi námi nadšenci, kteří nelitují nějaké té koruny navíc a pro ně jsou určena výkonnější řešení. Když pomineme s příchodem HD 4890 nevýhodnou dvoučipovou HD 4850 X2, kterou je už beztak problém sehnat, zbývá nám donedávna nejvýkonnější řešení ze stáje červených – HD 4870 X2. S jeho vysokou cenou by mohla pohnout směrem dolů nová královna na trhu jednočipových grafických karet - HD 5870 a ještě zajímavějším a dosažitelnějším kouskem se jeví její mírně "osekaná" varianta HD 5850.

S jejich nástupem se dají očekávat otřesy na poli cen grafických karet (a nejen u AMD/ATI) a kdo si teď může dovolit počkat, pravděpodobně na tom vydělá. Buďto sežene vybranou kartu levněji, nebo si bude moci pořídit za stejné peníze výkonnější exemplář. Doufejme jen, že to nedopadne jako s HD 4770, kterou byl dlouho problém sehnat.




nVidia


Herní grafiky v pravém smyslu slova začínají u zelených s GeForce GTS250, výkonovou alternativou AMD HD 4850. Vzhledem k tomu, že je postavena na postarším jádře G92, je pro hráče lepším řešením si připlatit za GF GTX 260. Ta má novější jádro GT200 vyrobené 55nm technologií a větší šířku paměťové sběrnice. Ovšem pozor! V naší tabulce jsou uvedeny pouze modely její druhé generace se 216 stream procesory (SP). Je nutno doporučit, abyste v případě zájmu o ní důkladně pročítali specifikace a vyhnuli se koupi první, méně výkonné verze se 192 SP.

Pokud jste si na grafickou kartu vyhradili pět tisíc korun, bude vaším favoritem GF GTX 275. Výkonem je mírně pod a cenou mírně nad AMD HD 4890. Ta tím pádem zůstává lepší volbou.

Pro milovníky hraní ve vysokých rozlišeních a nastaveních má nVidia několik řešení. GF GTX 280 už můžeme s klidem vynechat. Výkonem i cenou ji předčí výše zmiňovaná GTX 275. Výkonnější GF GTX 285 je bohužel i přes pokles cen příliš drahá a dvoučipová GF GTX 295 je pro opravdové fanatiky, kteří nelitují peněz za pocit exkluzivity. Ano, vypadá pro zelené nelichotivě, ale...

Už v části věnované AMD/ATI byl zmíněn nástup nových karet řady HD 5xxx. V testech vychází jednočipová HD 5870 jako jen o něco méně výkonná než dvoučipová GF GTX 295. Avizovaná cena je lehce nad úrovní GTX 285, kterou znatelně poráží v testech. Jakmile se nové karty AMD dostanou do běžného prodeje, nVidia bude zřejmě muset reagovat a my zákazníci bychom se mohli dočkat zajímavých cen.




Shrnutí


V následující tabulce jsou dvě sestavy pro inspiraci. Netvrdím, že jsou to ta jediná správná řešení. Šlo o to sestavit počítače, na nichž si zahrajete kvalitně i nové hry a které se cenou za skříň a její obsah vejdou do dvaceti tisíc korun a včetně monitoru, periferií a OS dosáhnou hranice třiceti tisíc. Nadšenci si samozřejmě mohou tu a onde připlatit za vyšší výkon nebo lepší periferie.

reklama