Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro srpen

29.8.2006, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro srpen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - Shrnutí



Do 30000Kč včetně DPH lze sehnat velmi výkonný počítač. Nezestárne jen tak rychle a dost dlouhou dobu vám všechno pěkně rozjede bez toho, aniž byste se museli nějak omezovat. Navíc lze stále mluvit o skvělém poměru cena/výkon.


Cenové shrnutí



Dříve než začnete jakkoli komentovat výběr komponent, přečtěte si prosím vysvětlení pod tabulkou ať to v diskuzi nemusím několikrát vysvětlovat. Děkuji.


*tyto komponenty dosti závisí na vašich osobních požadavcích, nemusí tedy být pro vás optimální volbou

Tentokrát se zde toho změnilo docela dost. K jednojádrové sestavě AMD přibyla ještě dvoujádrová, nízké ceny těchto procesorů takový krok umožňují. Je zde použit Athlon 64 X2 3800+, tedy téměř nejlevnější dvoujádrová varianta. Novinkou jsou tiché a výkonné chladiče společnosti Arctic Cooling, které v přehledu nahrazují hlučnější BOXované chladiče dodávané s procesorem.

Jednojádrová sestava dostala výkonnější grafickou kartu, ATi Radeon X1900 GT od Sapphire, když se to vezme kolem a kolem, cenově by se docela dobře vešla i do dvoujádrové sestavy AMD a v sestavě s procesorem Intel by způsobila jen mírné navýšení ceny nad hranici 30000Kč. Takže doporučuji spíš vzít X1900 GT ve všech případech.

Rovněž jsem vylepšil situaci ohledně skříně a zdroje. Jako skříň jsem použil kvalitní Thermaltake Mambo VC2000 beze zdroje, jako zdroj jsem pak použil poměrně kvalitní a řitom cenově přijatelný 400W zdroj Fortron, který v našem velkém testu zdrojů dost potěšil.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.