Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce skříněmi – jak si vybrat tu pravou?

13.7.2006, Jan Vítek, článek
Průvodce skříněmi – jak si vybrat tu pravou?
Pravidelně přinášíme recenze počítačových skříní, jež jsou hodnoceny podle několika faktorů. Dnes mám za úkol rozebrat tyto faktory a tím i započít diskuzi na téma ideální skříň. Téma to rozhodně není jednoznačné, protože co doma sestavený počítač, to unikát.

Pevné disky


Pevné disky a jejich chlazení, to je samostatné téma pro diskuzi. Osobně bych řekl, že dnes se spíše objevují kroky nazpět, než dobré myšlenky. V duchu co největšího usnadnění instalace a manipulace s komponentami a i pevnými disky se zapomíná na schopnost skříní uspokojivě pasivně uchladit pevné disky přebíráním tepla do šachet a jeho rozváděním dále po šasi. O to je tato situace smutnější u nových hliníkových skříních, však vysoce tepelně vodivý hliník, jehož vlastnosti jsou v tomto směru neporovnatelné s klasickou SECC ocelí, by jistě sám pevným diskům stačil – samozřejmě kromě extrémních situací.

Namísto toho, aby výrobci tuto přednost využili, izolují pevné disky od šachet plastovými lyžičkami, šachtu obrátí o 90°, čímž zamezí vzduchu v efektivnímu proudění a mnohdy se s tímto ‘řešením’ ještě chlubí. Obrácené šachty jsou sice dobrý nápad, ale pouze vzhledem k pohodlné manipulaci s disky. Osobně tuto výhodu raději s radostí oželím a budu si užívat pasivního chlazení a zlepšeného průtoku vzduchu zepředu skříně.




'Kvalitně' ucpaný ventilátor


Nerad bych však generalizoval, i v tomto případě existuje množství výrobců, kteří si toto uvědomují, nebo, lépe řečeno, kterým to není jedno. Vždyť stačí tak málo – zajistit dobrý přenos tepla z disku na šachtu a to buď využití klasického způsobu upevnění přes šroubky, nebo dodáním kovových lyžiček coby prostředníků. Jenomže stále existuje dost těch, kteří uživateli raději nabídnou funkčně naprosto zbytečná okna v bočnici, svítící loga a podobné prvky, místo aby v prvé řadě u svých skříní zajistili kvalitní, jednoduché a účelné chlazení.




Lepší, co říkáte?


Problémem stále zůstává odhlučnění pevných disků a to především odstraněním vibrací vzniklých roztočeným motorkem disku a pohybem hlaviček – seekováním. Zde nám pomůže především masivní a těžký materiál, co nejlépe uzavřená skříň a vůbec kvalitní zpracování celé šasi a přichycení bočnic. I přesto však opravdoví tichomilci sáhnou po dobře vyřešených pasivních boxech, jimž vládne firma Silentmaxx a ostatní se spokojí s pružným uchycením disků s pomocí levnějších výrobků, které se ale o chlazení příliš nestarají. Menší pochvalu si zaslouží firma Arctic Cooling za způsob uchycení pevného disku ve svých Silentiích, které není nepodobné právě HDD Silenceru od Silentmaxxu, i když s ním se v žádném případě nemůže srovnávat. Chlazení pevných disků je ale problematika sama o sobě a podrobněji se na ni podíváme již velmi brzo.


HDD Silencer do 5,25" šachty


Vzhled, výbava skříní & spol.


Jako poslední téma u dnešního článku bude vzhled, výbava a různé specialitky, jaké nám mohou být nabídnuty. Již dlouho nejsou skříně pouze šedé barvy. Velmi moderní a často používané jsou dnes kombinace stříbrné a černé barvy. S masivním nástupem hliníku se opravdová stříbrná barva ještě rozšířila a nezaměnitelný vzhled kvalitně vybroušené hliníkové skříně snad hraje ještě větší roli, než materiál sám.





Vnější vzhled je čistě záležitost osobního vkusu, tudíž zde uvedu pouze možnosti, s jakými se můžeme setkat a také problémy, které ze vzhledu mohou pramenit. Pokud se podíváme na obyčejné plechové skříně, tam se většinou setkáme, a to zvláště u low-endu, s odstíny šedi a černou barvou. Mluvím ale o plechových částech; plastovým čelům, jejich barvám a tvarům, se meze nekladou. Hliníkové skříně máme především v barvě kovu a nebo také v černé barvě, ale objevují se i odvážné novinky v ostatních odstínech červené, modré, apod.

Povrchová úprava se také může velmi lišit. Jsem zastáncem matnějšího zpracování, především z jednoho prozaického důvodu – neměl bych chuť neustále ze skříně smývat otisky prstů a prach, protože to je právě záležitost skříní s lesklým až zrcadlovým povrchem. Na nich je vidět každé smítko a každý otisk a někteří výrobci kvůli tomu do příslušenství přidávají jemné hadříky, s nimiž přeci jen nečistoty odstraníme lépe než s papírovým kapesníkem. Stále je to ale práce navíc, tudíž má rada zní – u plechových skříní to chce matný povrch a u hliníkových povrch zvrásněný broušením, či gravírováním, s čímž slaví úspěch firmy Zalman a Lian Li.




Dráček vrtí ocáskem, teplota je nízká, co si přát více...


Výbavu skříně jsem již nakousl oním hadříkem. Dohromady tím myslím veškeré nadstandardní prvky, jako dodatečné osvětlení, displeje, tepelná čidla, regulátory otáček, I/O porty, prostředky pro management kabeláže, kabelové redukce, feritová toroidní jádra a samozřejmě i standardní až povinné vybavení, jako jsou šroubky, distanční sloupky a manuál.

Solidní výrobce se vedle dodání dostatečného množství povinných šroubků ještě navíc snaží nakupujícího potěšit dalšími nepovinnými prvky. Základním pravidlem všehomíra ale je, že tyto prvky by v žádném případě neměly být na úkor kvality skříně. K čemu nám je osvětlení ventilátorů, displeje, který za půl roku přestane fungovat, okno v bočnici, prosvětlené logo a další známky pochybného luxusu, když nám jsou spolu s tím nabízeny kroutící se bočnice z úzkého plechu, design na úkor chlazení a ostré, nezaoblené hrany. Toto si může dovolit až výrobek, jenž má vše ostatní vyřešeno, jinak prostě a jednoduše není hoden pozornosti. Jenomže tento trend kromě několika světlých výjimek, jež staví na své pověsti kvality, přejímá stále více výrobců a další vznikají. Stále více se tak setkáváme s firmami zaměřujícími se na mladé uživatele dychtící po designu a cítící potřebu ohromit.

Naštěstí se ale také stále drží společnosti udávající kvalitativní ráz, což jen dokazují ostatní firmy snažící se vyrábět levné kopie úspěšných výrobků. Za kvalitu se ale platí a i když je jasné, že něco dáme za logo firmy na své skříni, stejně tak je jasné, že originál stejně jako věhlasné logo znamená i zpracování na úrovni. Je již jen na vás, kterou cestou se vydáte.