reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce světem tabletů

28.4.2011, Jan Vítek, článek
Průvodce světem tabletů
V těchto dnech probíhá tabletová mánie, kterou odstartoval nejen příchod Apple iPad, ale i další události a celkový vývoj v IT průmyslu. My si připomeneme nejen nedávnou minulost, ale půjde i o to, co nás čeká v brzké budoucnosti. Doplněno o 3 nové kapitoly.

Windows 7, Windows Phone 7, nebo Windows 8?


Situace na trhu s tablety i mobilními telefony není pro Microsoft v dnešní době nijak příznivá. Tento jinak neochvějný gigant totiž momentálně nemá co postavit proti úspěšnému Androidu, neboť jeho platforma Windows Phone 7 se po svém vypuštění na konci minulého roku nesetkala se zrovna vřelým přijetím uživatelů a také řada výrobců ji ignoruje. Jedním z věrných partnerů stále zůstává společnost HTC, která neúnavně představuje nové modely a spolupracuje s Microsoftem na jejich propagaci.




- Windows Phone 7 -


Uživatelé však OS Windows Phone 7 celkem oprávněně vytýkají především uzavřenost celého systému s ohledem na instalaci aplikací a chybějící zpětnou kompatibilitu s Windows Mobile 6.5, což u dosavadních fandů okýnkových telefonů poslalo celý WP7 s prominutím do kytek. Po uvedení na trh také tento systém nepodporoval Adobe Flash a neumožňoval aplikacím třetích stran využít multitasking, což také nijak nepřispělo k jeho rychlému rozšíření, přičemž by se dalo říci, že ani tak by se nejednalo o pohotovou odpověď na Android. Nejnovější zprávy mluví o tom, že Adobe svůj Flash 10.1 pro Windows Phone 7, Blackberry a další teprve chystá, takže bude prý "brzy".

Nicméně Microsoft se už před oficiálním představením systému WP7 vyjádřil, že ten není určen pro tablety a my si můžeme být jistí, že toto si redmondští dokáží ohlídat. Do tabletů tedy dnes z nabídky Microsoftu patří pouze Windows 7, které neumí spolupracovat s architekturou ARM, a tak jsou odkázány na modely vybavené procesory Intel Atom nebo AMD Brazos. Kdo by ale chtěl tablet, na němž běží náročný plnokrevný desktopový systém, který není příliš dobře uzpůsoben pro dotykové ovládání i přesto, že to byl jeden z cílů při jeho vývoji. To uznal i samotný Steve Ballmer.

Jak se ale věci mají s Windows Embedded Compact 7, tedy pokračovatelem Windows Embedded CE, ovšem nikoli zcela novým systémem? Ten je určen pro zdravotní zařízení, podnikové účely (automaty, apod.) a také pro Slate PC nebo tablety, ovšem nevypadá to vyloženě na systém pro běžné konzumenty. Dle Microsoftu je tento systém určený pro zařízení s úzkým zaměřením, tedy třeba pro tablety vhodné pro přehrávání multimédií, zatímco pro tablety hodící se pro jakýkoliv účel, který je pochopitelně omezený jejich hardwarem a ergonomií, je nabízen systém Windows 7.




- prototyp tabletu s Windows Embedded Compact 7 - engadget.com


Windows Embedded Compact 7 byl vypuštěn do světa 1. března 2011 a přišel s podporou dvoujádrových procesorů x86 i ARMv7 (tedy i Cortex-A9 a novějších A15), podporuje DLNA, Bluetooth 2.1, Silverlight a Flash 10.1 s enginem Internet Explorer 7, který má shodný s Windows Phone 7, plus několik vylepšení z IE8 pro lepší výkon. To je sice všechno hezké, ale kromě výše zobrazeného prototypu, který byl i se svým uživatelským rozhraním vytvořen čistě jen proto, aby demonstroval možnosti nového Compact 7, se asi nedočkáme koncových produktů.

Mohou za to i Windows 8, o nichž Microsoft před několika týdny prohlásil, že budou podporovat procesory ARM, na nichž staví drtivá většina dnešních výrobců tabletů pro spotřebitele. Microsoft tedy hodlá příští rok vtrhnout mezi tablety a dva již zabydlené operační systémy - Apple iOS a Google Android. Jeho šance rozhodně nejsou malé, pokud tedy přijde s kvalitním produktem, neboť zvyk je železná košile, kterou uživatelé operačních systému Microsoftu asi jen tak nesvléknou.




- roadmap OS Windows -


Co se týče přesného termínu příchodu tabletů s Windows 8 na trh, pak zde není nic jisté. Mluví se o jejich prezentaci již na akci CES 2012, ale také o poprázdninové sezóně. Tehdy by již měl být několik měsíců na trhu iPad 3, pochopitelně s aktualizovaným iOS, o Androidu ani nemluvě. Microsoft ale dnes stejně nemá konkurenceschopný systém, a tak se může aspoň v klidu připravit a zvolit si ten správný okamžik. Pro nás z toho vyplývá jedna věc: řešení Microsoftu nebude dostupné ještě celý jeden rok, takže pokud máte na nějaký tablet zálusk, nečekejte.

Oznámení podpory procesorů ARM pochopitelně přineslo pozitivní reakce zainteresovaných firem. Samotná firma ARM slovy svého CEO Warrena Easta oznámila, že se již těší na spolupráci s Microsoftem, velmi přívětivá reakce přišla také od firmy NVIDIA, která nemůže vyrábět procesory x86 a podobné ohlasy přišly i od dalších výrobců procesorů ARM - Qualcomm a Texas Instruments.


3D zobrazení - módní nezbytnost


Jako se před lety neustále zmiňovalo "zaklínadlo" HD, nebo rovnou Full HD, tak se dnes firmy předhánějí v prezentacích nových televizorů, monitorů, projektorů, notebooků, přehrávačů a dalších zařízení podporujících 3D zobrazení. Není tedy divu, že se 3D nevyhnulo ani tabletům, nebo i kapesním herním konzolím (Nintendo 3DS).




- LG G-Slate -


Již v únoru tohoto roku představila společnost LG svůj 3D tablet G-Slate, k němuž však potřebujete 3D brýle. Založen je na SoC Tegra 2, operačním systému Android 3.0 a díky dvěma kamerám umí video ve Full HD 3D nejen přehrávat, ale také natáčet. A to je celkem slušný krok dopředu, když si uvědomíme, že tomu není tak dlouho, kdy amatérský záznam 3D videa bylo pro běžného uživatele něco neuskutečnitelného, nebo aspoň velmi drahého (viz videokamera Panasonic HDC-SDT750).

Firma LG bezesporu nebude s 3D tablety ojedinělá. Svůj 10,1" panel schopný 3D zobrazení bez použití brýlí (Parallax Barrier Display) už dávno prezentovala firma Sharp, a tak můžeme očekávat i tablety, které stejně jako zmíněné Nintendo 3DS po uživateli nevyžadují nasazení brýlí.

Snad tedy tablety čeká zajímavější a lepší osud než netbooky, které jsou dnes v podstatě již na okraji zájmu, protože stejně nejde o nic jiného, než totožné či podobné sestavy v různých šasi. Jisté je, že svět tabletů v dohledné době nesplaskne, neboť jej pohánějí světoví výrobci, kteří neustále představují lepší software a výkonnější hardware. To včetně kvalitních displejů (IPS apod.), které se netbookům obloukem vyhly. A do toho všeho hodlá rovnýma nohama skočit Microsoft, jenž doufá, že tím způsobí zemětřesení, díky němuž si také urve svůj podíl.
reklama