reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - LightScribe

15.5.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - LightScribe
Je to asi měsíc zpět, co jsme se podívali na zoubek technologii LabelFlash. Dnes se podíváme na jejího konkurenta, a to technologii LightScribe. Tato technologie je rozšířenější než LabelFlash, respektive seženete více vypalovaček, které ji podporují. V dnešním článku se podíváme trochu do historie, povíme si co budeme potřebovat k úspěšnému vytvoření popisku a nebude chybět ani pár testů. Aktualizováno.

Porovnání kvality výstupu použitých programů



V tomto odstavci se podíváme na kvalitu popisku vypáleného programy Nero CoverDesigner a SureThing CD/DVD Labeler. A mimo to se podíváme, jak se liší LightScribe vrstvy u jednotlivých výrobců LS disků DVD a CD.

Nero CoverDesigner


- pro detail klikni -

SureThing CD/DVD Labeler


- pro detail klikni -

Sice to z jednotlivých obrázků není tolik patrné, ale výstup z programu SureThing CD/DVD Labeler je o poznání lepší. Platí to o discích s vrstvou LS od stejného i od jiného výrobce.

Porovnání vrstev LightScribe

Disky Verbatim mají LS vrstvu se zlatavým nádechem, oproti tomu u disků Philips a Imation má LightScribe vrstva načervenalý nádech. Musím říci, že vrstva Verbatim je jednoznačně lepší, u CD i DVD, protože vypálený popisek je ostřejší. U DVD médií Philips a Imation je popisek mírně neostrý.

Z pohledu ostrosti popisku vypáleného na kvalitu "Best" je následující pořadí disků:
  1. Verbatim CD-R 52x
  2. Verbatim DVD+R 16x
  3. Imation DVD+R 8x
  4. Philips DVD-R 16x


Kvalita zápisu



Testovat kvalitu po vypálení popisku u DVD je bezpředmětné, vyplývá to ze samotné konstrukce disku, jak bylo uvedeno v první kapitole. Proto se podíváme pouze na kvalitu disku před a po vypálení popisku do vrstvy LightScribe.

CD-R Verbatim 52x

Na prvním obrázku je kvalita před vypálením popisku LightScribe. Na dalším je kvalita měřená po vypálení popisku LS. Je jasně vidět, že vypálení popisku nemá na kvalitu disku téměř žádný vliv a rozdíly mohou být způsobeny chybou měření.






Ještě si všimněte, že kvalita vypáleného CD je excelentní, vypalovačka LG GSA-H20L to s CD umí opravdu perfektně.
reklama