Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První BluRay mechanika pro počítače Apple Macintosh

2.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
První BluRay mechanika pro počítače Apple Macintosh
Japonská společnost Logitec (neplést s Logitech!) představila první BluRay mechaniku podporovanou operačním systémem Mac OS X, tedy mechaniku pro počítače Apple Macintosh. Společnost nabízí dva modely, LBD-A2FU2 a LBD-A2U2. Zatímco první...
Japonská společnost Logitec (neplést s Logitech!) představila první BluRay mechaniku podporovanou operačním systémem Mac OS X, tedy mechaniku pro počítače Apple Macintosh. Společnost nabízí dva modely, LBD-A2FU2 a LBD-A2U2. Zatímco první disponuje rozhraním FireWire i USB 2.0, druhý model se může chlubit pouze rozhraním USB 2.0.



Mechaniky podporují jak média BluRay, tak i starší DVD a CD. BluRay média dokáže číst a zapisovat maximálně 2x rychlostí a to jak jednovrstvá 25GB média, tak i dvouvrstvá s kapacitou 50GB. DVD+/-R a DVD+RW zapisuje až 8x rychlostí, DVD-RW 6x, dvouvrstvé disky DVD+/-R DL 4x a DVD-RAM maximálně 5x rychlostí. Média CD-R pak mohou být vypalována 24x a média CD-RW 16x rychlostí.



Mechanika je vybavena 8MB bufferem, který má zajistit hladké vypalování zamezením podtečení díky poměrně vysoké kapacitě. Na japonském trhu je levnější verze LBD-A2U2 k mání za 121.800 jenů, to je $1064 (cca 32.000Kč s DPH), dražší LBD-A2FU2 stojí 138.600 jenů, tj. $1211 (kolem 36.000Kč s DPH).

Zdroj: www.logitec.co.jp, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.