reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První disky Seagate s HAMR budou mít jen 4 TB

24.8.2015, Jan Vítek, aktualita
První disky Seagate s HAMR budou mít jen 4 TB
Očekávaná technologie HAMR, čili Heat-Assisted Magnetic Recording, má být cestou k dosažení vysokých kapacit pevných disků, které jsou s dnes nasazenými technologiemi nereálné. První disky s HAMR, nás ale svou kapacitou nenadchnou.
Však 4 TB je ve světě 3,5" pevných disků kapacita, kterou nám aktuálně nabízené modely poskytnou za několik tisíc korun. Pokud mají tedy nové disky Seagate s technologií HAMR nabídnout právě pouze 4 TB, svědčí to o ne zrovna bezproblémovém nástupu této technologie, jež je vyvíjena již dlouhá léta a v podstatě už měla být na trhu.

Seagate ukázal HDD s HAMR a slibuje i 100TB disky





První pevné disky Seagate s HAMR mají být využity především pro hodnocení výkonů nové technologie a také pro to, aby se výrobce mohl poučit a využít nabyté poznatky při výrobě další generace. Zmínil to sám Jan-Ulrich Thiele, který má ve firmě Seagate na starosti vývoj technologie HAMR a od nějž jsme se také dozvěděli, že Seagate se nebude hned zpočátku snažit o výrobu disku HAMR s průlomovou kapacitou. Ostatně se ani není čemu divit, však v posledních letech sice také nastoupily nové technologie záznamu, a to PMR (Perpendicular Magnetic Recording) a nověji SMR (Shingled Magnetic Recording), ale obě přímo vycházejí z původní záznamové technologie, zatímco HAMR má využívat nové materiály na plotnách a při jejich magnetizaci pak laser zahřívající povrch, což je zásadní změna. HAMR k tomu využívá laser s 810nm vlnovou délkou a výkonem 20 mW, jenž zahřeje velice malý prostor na plotně na 450 °C.

Problémem je to, že současné hlavičky s technologií HAMR jsou tlustší než klasické hlavičky, takže mezery mezi plotnami musí být větší, a jich se tak do vyhrazeného prostoru vejde méně. I proto budou mít první HAMR HDD kapacitu kolem 4 TB, přičemž ty navíc budou v podobě prototypů zaslány partnerům firmy Seagate ke konci roku 2016 či na začátku 2017. Důležitým údajem je ale hustota záznamu HAMR, která dnes činí 1,5 Tb na čtverečný palec. A právě ta je v porovnání s dnešními nejlepšími disky výrazně lepší, protože ty mají cca 1 Tb na palec, díky čemuž mohou nabídnout 10 TB kapacity v případě 3,5" disku a 4 TB u 2,5".

Seagate by chtěl začít běžně prodávat disky s HAMR někdy v roce 2018, ale to bude samozřejmě ovlivněno i výsledky testů prvních prototypů u partnerských firem. Nejdříve se také uplatní u speciálních řad určených pro cloudová a vůbec datová centra, ale později bychom se měli dočkat i my. HAMR má být přitom jen jedním krokem ve vývoji, který má organizace Advanced Storage Technology Consortium (ASTC) naplánovaný až do roku 2025. ASTC předpokládá, že do deseti let pevné disky nabídnou kapacity kolem 100 TB. Co se ale týče ostatních firem, tedy WD a Toshiby, v jejich případě není vůbec jasné, jak jsou na tom ve vývoji technologie HAMR. Lze ale předpokládat, že vzhledem k jejich mlčení má Seagate náskok.

Zdroj: KitGuru
reklama