reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První kosmodrom v Kanadě může být v provozu v roce 2020

20.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
První kosmodrom v Kanadě může být v provozu v roce 2020
Kosmické odvětví se rozrůstá a stoupá i poptávka po letech do vesmíru. Z toho důvodu by měl během několika let vyrůst v Kanadě první kosmodrom. Ten v zemi postaví soukromá společnost Maritime Launch Services.
Lety raket do vesmíru se začínají stávat už poměrně běžnou záležitostí. I když naše kosmické lodě na poměry velikosti vesmíru nelétají vůbec daleko, pro lidi už jenom taková cesta k Marsu představuje velkou výzvu a zatím nebyla uskutečněna. I Kanada chce vysílat rakety ze svého vlastního kosmodromu a první takový by se měl objevit v tomto státě už v časovém rámci několika let.

Maritime Launch Services je soukromá kanadská společnost pro lety do vesmíru. Se sídlem v Novém Skotsku v Kanadě byla založena v roce 2016 a právě díky ní by měl první kosmodrom v Kanadě vzniknout. Maritime Launch Services totiž nedávno oznámila, že už příští rok má v plánu začít stavět kosmodrom na východním pobřeží Nového Skotska. Pro toto místo se společnost rozhodla po posouzení 14 různých lokalit. Místo, kde se bude kosmodrom nakonec stavět, bylo vybráno zejména kvůli nízké hustotě zalidnění, blízkosti různých druhů dopravy a také zájmu vlády a místní komunity. Kosmodrom se bude konkrétně nacházet v lokalitě Canso a Hazel Hill u města Guysborough.




Návrh rakety Cyklon 4M


Kosmodrom nebude ani zčásti financován kanadskou vládou, veškeré náklady uhradí soukromníci. Maritime Launch Services spolupracuje ještě s ukrajinskou firmou. Plánovaný kosmodrom by měl poprvé zahájit svůj provoz už v roce 2020. Společnost se svými cíli míří ještě výš a plánuje z kosmodromu vysílat osm raket ročně už do roku 2022. Kosmodrom bude sestávat ze startovací plošiny a také z řídícího centra, které se bude nacházet o tři kilometry dál.

Při budoucích startech raket z kosmodromu bude muset společnost Maritime Launch Services brát ohledy i na potřeby místních rybářů. Velká vodní plocha se bude muset v takovém případě vyklidit, a proto se budou muset starty raket například v sezóně lovu humrů omezit.

Většina z budoucích misí by měla být zajištěna ukrajinskými raketami Cyklon 4M, které budou nástupnicemi rakety Cyklon 4. Není zatím jisté, jestli kosmodrom budou moct používat i jiné soukromé kosmické společnosti či Kanadská kosmická agentura. Pokud však Kanadská kosmická agentura bude moct vysílat rakety přímo z území svého státu, bude to pro ni znamenat výhodu.

V současné době probíhá schvalovací proces stavby kosmodromu a poté už by měly pomalu začít první práce na výstavbě zařízení. Poptávka po službách dopravování do vesmíru roste, proto Maritime Launch Services doufá, že se mu na novém kosmodromu bude s vypravováním raket dařit. Na nízkou oběžnou dráhu má kanadská společnost v plánu vynášet středně těžké náklady.

Zdroje: engadget.com, spaceflight101.com
reklama