Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První NAS v podání Gigabyte

3.12.2012, Jan Vítek, aktualita
První NAS v podání Gigabyte
Společnost Gigabyte se rozhodla, že rozšíří pole své působnosti, a to směrem k NAS, čili systémům Network-Attached Storage. Možná ji k tomu přiměl také odvěký konkurent, společnost Asus, která má svou řadu NAS značky ASUStor. V případě Gigabyte...
Společnost Gigabyte se rozhodla, že rozšíří pole své působnosti, a to směrem k NAS, čili systémům Network-Attached Storage. Možná ji k tomu přiměl také odvěký konkurent, společnost Asus, která má svou řadu NAS značky ASUStor. V případě Gigabyte to bude prvotina s označením GR-EZI04H, která patří do rodiny Home NAS.





Gigabyte evidentně nehodlá začínat opatrně, neboť tato novinka je připravena hned pro čtyři pevné disky a založena na procesoru Intel Atom. Fyzické provedení je celkem běžné, jde prostě o malý kvádr se čtyřmi uzamykatelnými pozicemi pro disky vepředu, kde jsou také kontrolky. Vzadu jsou pak především porty a chlazení.





GR-EZI04H využívá konkrétně dvoujádrový procesor Atom D2500, který kupodivu nemá u sebe obvyklý čipset NM10 PCH, ale starší ICH10R známý spíše z desktopových sestav včetně hi-end platforem Intel 4-Series a 5-Series. Nabídne až šest portů SATA 3 Gbps a RAID 0/5/10.

Dále tu máme dvě rozhraní gigabit Ethernet, dva porty USB 3.0, stejně tolik USB 2.0 a výstup na D-Sub, takže jde v podstatě o plnohodnotný počítač, k němuž budeme moci připojit monitor i periferie. Na výběr bude mezi OS Windows Home Server 2011 a Linuxem uloženým na mPCIe DOM, který byl upraven výrobcem.

Zdroj: techPowerUp