Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První obrázky ATi Radeonu X1900 (R580)

29.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
První obrázky ATi Radeonu X1900 (R580)
Velmi netrpělivě je očekáván nový čip společnosti ATi, R580. Jeho předzvěst, R530 v podobě Radeonů X1600 už známe. O R580 koluje mnoho informací, které zpravidla nemají dlouhou životnost. Shrňme však několik nejpravděpodobnějších faktů....
Velmi netrpělivě je očekáván nový čip společnosti ATi, R580. Jeho předzvěst, R530 v podobě Radeonů X1600 už známe. O R580 koluje mnoho informací, které zpravidla nemají dlouhou životnost. Shrňme však několik nejpravděpodobnějších faktů.



Karta nejspíše ponese název Radeon X1900. Čip R580 je při stejné 90nm technologii o poznání větší než dosavadní R520. S ohledem na enormní energetické nároky a vysoké ztrátové teplo čipu R520 se dost obávám, jak vůbec bude ATi schopna tyto čipy uchladit.

ATi nám rovněž udělá menší zmatek v označení těchto karet, kdy levnější modely budou označovány XT (místo dnešního XL) a XTX (místo XT). Jako třetí budou CrossFire karty. Čip má být vybaven 48 pixel shader jednotkami. Zde pozor. Nastává podobná situace jako u R530. Ten je vybaven 12 pixel pipelines, ale jen čtyřmi RBE a texturovacími jednotkami (pixel pipelines je tedy trojnásobek počtu RBE). Zde si to jen vynásobte čtyřmi. 48 pixel shader jednotek, ale jen 16 RBE a 16 texturovacích jednotek.

Podle posledních odhadů bude čip taktován na 650MHz a paměti na 1550MHz, přičemž se do budoucna počítá i s využitím GDDR4 pamětí. Jak bylo uvedeno včera, přesné uvedení není známo, ale spekuluje se o 24. lednu 2006. Po posledních zkušenostech s čipy R520 bych tomu příliš nevěřil, ale možná nás Kanaďané z ATi příjemně překvapí.

Ale zpátky ke kartě. Když se kouknete na obrázek (ze čínského pozoruhodně aktivního serveru www.hkepc.com), uvidíte sakra velkou grafickou kartu. Doba, kdy karta přesahovala konektory do AGP či PCIe pozice jen o nějaké tři čtyři centimetry je dávno pryč. Nyní konektor končí sotva v polovině. To není zrovna dvakrát dobré, protože vyvstanou obrovské problémy s chlazením a budete muset mít pěkně velkou bednu, aby vůbec zbylo nějaké rozumně velké místo mezi mechanikami, grafikou a spletí kabelů pro proudící vzduch.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.hkepc.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.