reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První recenze GeForce RTX 2070 je tu ještě před koncem embarga

16.10.2018, Jan Vítek, aktualita
První recenze GeForce RTX 2070 je tu ještě před koncem embarga
NVIDIA dosud nezvedla informační embargo nad grafickými kartami GeForce RTX 2070 a už tu máme první recenzi. S ní se odhodlal vyjít na světlo světa server HardOCP, který měl evidentně svou MSI RTX 2070 Gaming Z z vlastních zdrojů.
HardOCP si tak opět nic nedělá z toho, aby dodržel informační embargo stanovené NVIDIÍ, což ukazuje na to, že testovaný hardware neměl zapůjčen oficiálně a nepodepsal žádné NDA. Dle nabízených testů se však žádné překvapení nekoná, ale to jsme si mohli sami dost dobře předem určit dle specifikací čipu RTX 2070 a výkonu už testovaných RTX 2080 a RTX 2080 Ti.
 
 
Bylo tak možné snadno extrapolovat, že RTX 2070 bude mírně výkonnější než GTX 1080, což představuje obvyklý mezigenerační skok. Ovšem naprosto běžná cena karet GTX 1080 je dnes už pod 14 tisíci korunami a pokud pro RTX 2080 platí alespoň 21 tisíc korun a RTX 2070 bude nabízena za 3/4 této ceny, lze očekávat částky blížící se 16 tisícům. 
 
Takže to prostě a jednoduše bude stejné jako v případě ostatních nových karet RTX. Ty sice nabídnou vyšší výkon, ale co se týče klasických her bez podpory nových technologií to také bude výkon, který si proporčně zaplatíme, což už tak moc "obvyklý mezigenerační skok" nepředstavuje. 

Bude tak nutné opravdu vzít v úvahu to, zda se nám vyplatí či nevyplatí technologie RTX. Z hlediska výkonu jde především o podporu DLSS anti-aliasingu a zde by se NVIDIA měla opravdu snažit seznam her rozšiřovat, a to pokud možno nejen o zbrusu nové tituly. To ale ostatně závisí především na vývojářích, kteří to samozřejmě u starších titulů jen tak pro krásnou koženou bundu Jensena Huanga dělat nebudou. 
 
 
 
 
Jak je vidět, v testech HardOCP byly od sebe pěkně odstupňovány karty RX Vega 64, GTX 1080 a RTX 2070, přičemž se nedá říci, že by RTX 2070 měla oproti GTX 1080 zanedbatelný přínos. Na této kartě si můžeme řadu titulů zahrát také ve 4K, což je už rozlišení, které GTX 1080 zvládá méně často a právě v tomto rozlišení se hodí každý snímek navíc. Celý test si můžete prohlédnout zde. Nezapomínejte však, že použitá karta MSI RTX 2070 Gaming Z bude mít nastaven jeden z nejvyšších taktů GPU ve své rodině.
 
Nakonec ještě pár slov o konkurenci, která dle těchto testů v podobě Vegy 64 zaostává. Však cena karet GTX 1080 a Vega 64 je srovnatelná a spíše trošku ve prospěch NVIDIE a výkon je rovněž většinou na její straně stejně jako spotřeba. 


reklama