reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První snímek od největšího radioteleskopu na jižní polokouli

20.7.2016, Jan Vítek, aktualita
První snímek od největšího radioteleskopu na jižní polokouli
Jihoafrickou republikou provozovaný teleskop MeerKAT přinesl první snímek, který zveřejnil samotná ministryně vědy a technologií. Dokázal tím, že MeerKAT je, nebo spíše teprve bude největší a nejlepší radioteleskop na jižní hemisféře.
MeerKAT, jenž se původně jmenoval Karoo Array Telescope, se bude skládat 64 napevno umístěných jednotek, jejichž talíře mají průměr 13,5 metru. Ty dokáží zachytávat rádiové vlny s délkou od 3 do 30 centimetrů a celkově budou pracovat ve dvou oblastech. Vnitřní bude hustěji osazena dvěma třetinami talířů a ve vnější jich bude zbývající třetina. Ještě se starým názvem tento teleskop pracoval už v roce 2011, ale tehdy měl k dispozici jen 7 talířů a na 64 se rozrostou až v příštím roce Tím bude ukončena první fáze a za dva roky přijdou fáze dvě a tři, které přinesou rozšíření frekvenčního spektra, ve kterém bude moci teleskop pracovat. Nyní jde ale zatím o oslavu dokončení prací na Array Release 1 (AR1) sestávající ze 16 talířů, k nimž by se měl zbytek postupně připojit.




Meerkat - mimochodem i jiný název pro surikaty žijící právě na jihu Afriky


MeerKAT se na úvod zaměřil na malou oblast oblohy, a to pouze 0,01 procent z jím viditelné části nebe, kde se ukázalo přes 1300 vzdálených galaxií. Postupně to bude ještě lepší, protože jak bylo uvedeno, nyní je v akci 16 talířů v rámci AR1, pak k nim přibyde dalších 16 (AR2) a ke konci příštího roku se teleskop rozroste na 64 (AR3). Jihoafričtí vědci si jsou jistí, že v této podobě už půjde o světově nejlepší teleskop svého druhu, a to až do nástupu SKA (Square Kilometre Array), do nějž bude MeerKAT integrován.





Jihoafrická republika se tak stává významnou zemí mezi těmi, které disponují vlastním zařízením pro průzkum vesmíru. Aktuálně má k dispozici více než 200 mladých vědců, inženýrů a techniků, kteří pracují na výstavbě a obsluze MeerKAT. A co tedy můžeme vidět na prvním zveřejněném snímku pořízeném tímto teleskopem? Jedná se o černou díru, která do mezihvězdného prostoru chrlí horký plyn.

Zdroj: Astronomy
reklama