Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První UMTS síť v ČR od T-Mobile

21.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
První UMTS síť v ČR od T-Mobile
T-Mobile do konce letošního roku zprovozní bezdrátovou širokopásmovou síť UMTS TDD od společnosti IPWireless. Nejdřív bude v Praze, později se rozšíří po celé republice. Má být rychlejší a navíc s výhodnějšími datovými tarify než u pevného...
T-Mobile do konce letošního roku zprovozní bezdrátovou širokopásmovou síť UMTS TDD od společnosti IPWireless. Nejdřív bude v Praze, později se rozšíří po celé republice. Má být rychlejší a navíc s výhodnějšími datovými tarify než u pevného připojení.



Česká republika není na tom v oblasti širokopásmového připojení zrovna nejlépe. Pouze 2 procenta populace jej používají, kdežto v Evropě je to průměrně asi 10 procent. Nemělo by trvat dlouho a bezdrátová síť T-Mobile by měla v dosti slušném procentu zastoupení nahradit pevné připojení ADSL či jiné.

Technologii UMTS TDD bude provozovat ve svém "nepárovém" 1,9GHz UMTS pásmu. Má jít prý o nejrychlejší komerční UMTS síť na světě. Maximální sektorová rychlost má činit 4,75Mbps (průměrná běžná rychlost činí 512Kbps). Nabídku T-Mobile rozšíří o pásmo 872MHz, na něž získal nedávno licenci. Do léta 2006 má být toto připojení dostupné pro téměř polovinu české populace.

Svou pozici si T-Mobile chce posílit i zdokonalením své stávající GPRS technologie dvouapůlté generace. Zde se bude jednat o výrazně rychlejší technologii EDGE, která umožní poskytovat služby třetí generace UMTS s větším pokrytím a nižšími náklady na výstavbu sítě. Pokryje celou ČR a v kombinaci UMTS TDD, EDGE a lehce ovladatelnými přístroji "plug and play" má podle firmy T-Mobile nabízet vždy to nejlepší připojení. Uvidíme co na to konkurence. Ta se určitě nenechá odstavit na vedlejší kolej.

Zdroj: www.t-mobile.cz
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.