reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: David Pavelek z Joyce

3.8.2010, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: David Pavelek z Joyce
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Joyce - odpovídal David Pavelek, produktový manažer.
Další rozhovor ze série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal společnosti Joyce. A kdo vlastně odpovídal?


David Pavelek se představuje


U společnosti JOYCE ČR, s.r.o., ve které pracuji již 4 roky, jsem v současné době na pozici produkt managera. Mou hlavní náplní práce jsou technické parametry produktů, řešení nových funkcionalit a uvádění nových produktů na trh. V minulých letech jsem se věnoval i dalším produktovým řadám, jako jsou IP brány, WiFi routery a ADSL modemy. Mezi mé oblíbené aktivity patří sport, cestování a aktuálně role otce.


David Pavelek, produktový manažer společnosti Joyce


O společnosti Joyce


Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice.

V oboru komunikací a sítí jsme již od založení firmy výhradním zastoupením značky WELL. Jsme také přímým dovozcem WiFi i networking produktů značky ASUS. Specializujeme se zejména na dodávky koncových zařízení, komplexních VoIP řešení i služeb pro internetovou telefonii a přístup k internetu.



V rámci alternativních zdrojů energie se zabýváme využíváním sluneční energie. Jsme výhradním dovozcem fotovoltaických panelů značky ASEC a majiteli jedinečného systému JoyCare pro správu FV elektráren. Zajišťujeme nejen velkoobchodní dodávky komponent pro fotovoltaiku, ale ve spolupráci s partnery i komplexní realizace fotovoltaických elektráren na klíč.



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/50409-david-pavelek-produktovy-manazer-joyce




1. otázka od: Koci


V čem je podle vás budoucnost internetové telefonie? Na jaké nové technologie se můžeme v blízké době těšit?

David Pavelek: Budoucnost internetové telefonie vidím v pokračujícím nahrazování analogových linek datovými sítěmi, tzn. přechod na IP hovory. Velké telekomunikační společnosti už dlouhou dobu nabízejí vedle svých standardních hlasových služeb (např. na ADSL přípojkách) i IP služby, což mnoho jejích zákazníků uvítalo.

Velké společnosti pochopily, že úspory v IP sítích jsou významné a postupně vnitrofiremně přecházejí na tuto technologii s tím, že chtějí ušetřit na hovorném a získat další výhody IP telefonie (např. nahrávání hovorů, BLF a BLA funkce, podrobné logování hovorů, jednotná správa PBX a koncových zařízení, konferenční místnosti, atd.).

Blízká budoucnost bude ve znamení doplňujících služeb, které budou zkvalitňovat již stávající hlasové služby, jako je hlavně podpora video hovorů (kodeky: H.263 a H.264), podpora multimediálních funkcí (např. využití barevného displeje jako foto rámečku), připojení video telefonu k zobrazovacím jednotkám atd.

IP telefony WELL patří mezi nejprodávanější telefony v ČR, stále sledujeme nové trendy v této oblasti, abychom mohli nabízet našim zákazníkům co nejkvalitnější produkty s nejnovějšími funkcemi.



2. otázka od: Koci


Jaká je zhruba návratnost investice při přechodu na fotovoltaickou elektrárnu u rodinného domku?

David Pavelek: Návratnost se může lišit podle místa a typu instalace, ale pohybuje se momentálně mezi 7 - 8 lety. Výpočty vychází ze současných cen běžné elektrické energie. Ta však každý rok konstantně zdražuje až o desítky procent, takže reálná návratnost se bude neustále zkracovat. Dalších 13 - 25 let vám bude elektrárna už jen vydělávat.



3. otázka od: Brm


O jaké bezdrátové produkty je v současnosti největší zájem?

David Pavelek: Největší poptávka je stále po zařízeních, které umožňují bezdrátové rozšíření již existujících sítí a po zařízeních poskytující připojení k internetu (klientské stanice nabízející přímé WiFi připojení k poskytovateli).



4. otázka od: Maren


Co mám udělat, pokud bych měl zájem o fotovoltaickou elektrárnu od vaší společnosti?

David Pavelek: Pokud Vás investice do stavby fotovoltaické elektrárny zajímá, stačí vyplnit poptávkový formulář na našich webových stránkách www.joyce-energie.cz. Na základě vyplněných základních údajů Vám zdarma vypracujeme orientační cenovou nabídku.



5. otázka od: tast


Prodáváte produkty koncovým zákazníkům?

David Pavelek: Firma JOYCE ČR není primárně zavedena pro prodej koncovým uživatelům, přesto je nákup produktů u nás možný, a to prostřednictvím e-shopu. Hlavními prodejními kanály produktů WELL jsou distribuční společnosti (v Čechách např. ATComputers, 100Mega Distribution a T.S.Bohemia a na Slovensku např. eD' system Slovakia, Agem Computers a ASBIS SK).



6. otázka od: Petr


Jakou záruku poskytujete na FV elektrárny a na co všechno se vztahuje?

David Pavelek: Na FV panely poskytujeme základní záruku 5 let, dále garantujeme, že po 12 (25) letech bude mít panel výkon min. 90 (80) %. Na střídače poskytujeme záruku 6 let s možností rozšíření za příplatek na 12 let. Na ostatní komponenty a práce poskytujeme záruku 24 měsíců.



7. otázka od: Jarin


O jaké technologie připojení k internetu je největší zájem? Jak si u vaí firmy stojí wifi ve srovnání s ostatními typy připojení?

David Pavelek: Největší zájem je stále o ADSL modemy a routery, protože ADSL připojení je hodně nabízeno telekomunikačními společnostmi, jako jsou např. Telefónica O2, GTS Novera, Volný, atd.

Jak je známo, na českém a slovenském trhu je mnoho WiFi poskytovatelů, takže WiFi připojení (resp. WiFi routery/AP) patří mezi často prodávané zboží. Hlavně se jedná o 4 portové, 802.11g produkty s možností připojení externí směrové antény.



8. otázka od: Jarin


Jaké máte zkušenosti s Powerline při tvoření domácí či firemní sítě? Je tato technologie stejně spolehlivá jako rozvody datovými kabely?

Doplňující komentář:
Jaké specifické problémy Powerline přináší, na co je nutné dávat pozor?

David Pavelek: V první řadě je třeba si uvědomit, že powerline zařízení by měly být primárně použity jako doplněk ke stávající kabeláži (těžko si představit propojení dvou serverů přes powerline adaptéry). Pokud se jedná o domácí síť, lze zajistit rozvod internetu do 2-3 počítačů pouze pomocí powerline zařízení.

Vždy je třeba pamatovat na to, že el. rozvody nejsou tak spolehlivé jako strukturovaná kabeláž a je třeba u každé bytové jednotky otestovat stav této kabeláže. Jednotlivé el. okruhy se sbíhají většinou u el. rozvaděče, takže propojení powerline adaptérů, kde každý z nich je na jiném el. okruhu, dojde u el. rozvaděče, a to pomocí indukce. Tímto dochází ke snížení přenosové rychlosti nebo i nemožnosti spojení jednotlivých powerline zařízení.



9. otázka od: cr


Je možné se na vás obrátit s požadavkem na zasíťování menší firmy pomocí Powerline?

Doplňující komentář:
Dokážete zpracovat kompletní nabídku včetně projektu podle místních podmínek?

David Pavelek: Určitě se můžete na naši firmu obrátit. Budeme se snažit vyhovět Vašim požadavkům a dotazům. Na základě konkrétního požadavku Vám nabídneme řešení propojení Vaší sítě a navrhneme vhodné produkty. Poptávky a dotazy prosím zasílejte na email: joyce@joyce.cz.



10. otázka od: kofr


Je možné FV elektrárnou nahradit kompletně vytápění i ohřev vody v rodinném domku?

David Pavelek: FV elektrárna vyrábí elektřinu ze slunečního záření, její výkon tedy závisí na aktuální intenzitě slunečního záření. Proto FV nikdy úplně nenahradí vytápění a ohřev, ale je ideální jako doplňkový zdroj elektrické energie.



Závěrem


Tímto děkujeme panu Pavelekovi za zodpovězení všech otázek.

Redakce Světa hardware
reklama