reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: Jiří Matoušek z UMAXu

28.8.2009, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: Jiří Matoušek z UMAXu
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti UMAX, výrobce notebooků, skenerů, síťových a multimediálních zařízení - odpovídal Jiří Matoušek, produktový manažer.
Další rozhovor ze série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal společnosti UMAX, výrobce a distributora síťových prvků. A kdo vlastně odpovídal?


Jiří Matoušek se představuje


Ve společnosti UMAX se věnuji vývoji a uvádění na trh zajímavých produktů z oblasti IT nebo na pomezí spotřební elektroniky a IT. Mezi takové relativně nové a úspěšné produkty lze zařadit multimediální přehrávače eGreat, IAMM, MVIX, Xtreamer a také NAS servery a přehrávače QNAP. Pokud se najde volná chvilka, rád si vyjedu na kole. Víkendy trávím v posledních letech přestavbou chalupy na Moravě.


Jiří Matoušek, produktový manažer společnosti UMAX


O společnosti UMAX


UMAX je znám zejména díky skenerům a notebookům stejné značky. V posledních letech jsme rozšířili portfolio o produkty z oblasti digitální zábavy a zálohování. Na kvalitní televizi s vysokým rozlišením chtějí uživatelé vidět technicky vysoce kvalitní obsah, který lze dosáhnout použitím Full HD multimediálních přehrávačů. Filmy, fotky a hudbu je dobré bezpečně uchovávat na síťovém serveru jako je např. QNAP.



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/37779-jiri-matousek-produktovy-manazer-umax




1. otázka od: mstejska


Proč nejsou ve vaší nabídce notebooky s grafickými kartami firmy ATI?

Doplňující komentář:
Nenašel jsem žádný takový notebook. Případně plánujete notebooky s grafikami ATI?

Jiří Matoušek: Na začátek upřesním, že v oblasti notebooků spolupracujeme již 10 let se taiwanskou společností Clevo, který je dodavatelem šasi pro naše notebooky se značkou UMAX. Do jisté míry se tedy naše nabídka odvíjí od nabídky tohoto dodavatele. Musím potvrdit, že poslední roky jsou notebooky s externí grafikou osazovány zejména produkty nVidia. Nejvýkonnější model v nabídce je momentálně GeForce 9800GTX . Pro vaši informaci v těchto dnech uvádíme na trh nové notebooky řady VisionBook W760T s 15,6“ LED displeji (HD rozlišení 1366x768) a grafikou GeForce G105M 512MB. Pokud vím, poslední modely s grafikami ATI byly 14“ modely VisionBook 6400WXN.



2. otázka od: mstejska


Měly i notebooky firmy UMAX problém s umíráním mobilních grafik firmy nVidia?

Jiří Matoušek: Nemám po ruce momentálně nějakou zásadní analýzu, ale trošku nadprůměrné problémy snad měly modely 3700WXN s grafikou GF8300, pokud si pamatuji.



3. otázka od: apicl


Kam směřuje vývoj storage? Co všechno se dá od tohoto odvětví ještě očekávat kromě zvyšování kapacity?

Jiří Matoušek: To je hodně obecná otázka, takže s dovolením ji malinko zúžím. My se věnujeme segmentu tzv. NAS serverů pro domácnosti, kanceláře a firemní využití, tedy síťových úložišť zejména značky QNAP, která v posledním roce udělala obrovský pokrok zejména v oblasti výkonu serverů (s procesory Marwell 1,2 GHz a zejména Intel Atom 1,6GHz). Portfolio se navíc rozrostlo o čtyř, pěti, šesti a osmi disková pole. QNAP klade důraz na vestavěné funkce serverů ( např. SCSI target servis, on-line RAID level migration, podporu IP kamer, multimediální podporu, AJAX rozhraní), komplexní zálohovací možnosti apod. Závěrem lze obecně říci, že vývoj NAS serverů jde směrem k výkonu, objemu dat, bezpečnosti a množství funkcí.



4. otázka od: trmiki


Poskytujete na některé vaše produkty NBD záruku, případně nějaké další nadstandardní podmínky?

Jiří Matoušek: NBD záruka má určitě smysl pro korporátní zákazníky. Upřímně řečeno naše notebooky míří spíše do domácností a malých kanceláří. Proto nabízíme v tuto chvíli prodlouženou záruku 3 roky za příplatek. Speciální servisní služby řešíme konkrétně v případě větších dodávek ve spolupráci se specializovanými servisními firmami, které mají dostatečné pokrytí na našem území.



5. otázka od: corina


Proč si mám vybrat právě výrobek firmy UMAX? Co mi může nabídnout proti ostatním?

Jiří Matoušek: Děkuji za otázku. UMAX je relativně menší firma, která má v tomto smyslu výhodu ve vyšší flexibilitě oproti velkým korporacím, tedy v možnosti pružně reagovat na poptávku na trhu a přinášet rychle zajímavé a neokoukané produkty. Pro připomenutí v oblasti notebooků jsme v posledních letech přinesli např. jako jedni z prvních oblíbené barevné 12“ notebooky řady 7200C nebo Tablet PC s otočným a dotykovým displejem s cenou pod 20000 Kč.
 
Pevně věříme, že na tuto tradici naváží nové notebooky řady W760T s 15,6“ LED displejem (HD rozlišení 1366x768), které by měly nabídnout zejména vynikající poměr cena/výkon/výbava. Nepřehlédnutelné jsou naše podsvícené klávesnice řady EL-730. V těchto dnech uvádíme na trh novinku – 3-barevnou podsvícenou klávesnici BL741 LUMI. Asi největší růst zaznamenaly naše multimediální přehrávače jako eGreat, IAMM a nový Xtreamer. Úspěšná je také spolupráce s taiwanskou společností QNAP v oblasti NAS serverů, o nichž jsem se zmiňoval dříve.



6. otázka od: husky14


Kam podle Vás směřuje vývoj domácí multimediální zábavy?

Doplňující komentář:
Jaké trendy můžeme v této oblasti očekávat v nejbližší budoucnosti?

Jiří Matoušek: Opět dost obecná a hlavně dost široká otázka. My jsme se vydali určitou cestou na rozhraní IT a spotřební elektroniky. Našli jsme před cca 3 lety mezeru na trhu v oblasti diskových multimediálních přehrávačů, které se samozřejmě nadále vyvíjí směrem k výkonu, konektivitě a integrování dalších prvků jako jsou DVBT tunery, možnost nahrávání na disk apod. Naše ideální představa je nabízet kvalitní přehrávače zapojené v domácí počítačové síti s internetovou konektivitou a multimediální data mít dobře uschována na síťovém serveru ( jako jsou QNAP servery). Snažíme se nabídnout výkonné a kvalitní řešení s českou lokalizací. Stručněji řečeno, aby si uživatelé vychutnali zábavu ve vysokém rozlišení a s kvalitním zvukem.



7. otázka od: pas!k


Na stránkách www.umax.cz, například v kategorii domácích scannerů jsou zařízení, u kterých není možné stáhnout žádné ovladače. Jaký to má důvod?

Jiří Matoušek: Zřejmě jde o nějakou chybku. Pokud zákazník potřebný ovladač nenalezne jej přímo na webu, může zdarma zavolat na infolinku nebo kontaktovat přímo naši technickou podporu.



8. otázka od: Liqid


Ve vaší nabídce jsem nenašel žádný notebook s procesorem od firmy AMD. Jak je to možné?

Jiří Matoušek: V první odpovědi jsem popsal vztah mezi námi a dodavatelem šasi. Zatím zůstáváme na platformě Intel jako dominantního výrobce procesorů a čipsetů. Je pravda, že v minulosti jsme montovali notebooky s AMD řešením, uvidíme, co přinese budoucnost.



9. otázka od: czhunter


Chystá UMAX zařízení postavená na platformě nVidia ION?

Doplňující komentář:
Považujete tuto a podobné "odlehčené" x86 platformy za vhodné k použití v netboocích, nettopech, HTPC a mediacentrech?

Jiří Matoušek: Platforma nVidia ION např. ve spojení s Intel Atom procesorem může být zejména v HTPC zařízeních zajímavá, necháme se překvapit úspěchy, nicméně my zatím jdeme cestou síťových multimediálních přehrávačů na bázi procesorů Sigma Designs nebo Relatek 1283, které jsou přímou konkurencí HTPC v oblasti multimediální zábavy v obývacím pokoji s kvalitní televizí. Cena, spotřeba energie, jednoduché ovládání a dostatečný výkon (i pro Full HD rozlišení) zatím podle mého názoru hrají spíše do karet našemu pohledu na věc.



10. otázka od: skawagon


Plánuje Umax multimediální zařízení postavené na SoC řešeních, jako jsou například nVidia Tegra nebo Creative/ZiiLabs Zii (či obdobné od jiných výrobců)?

Doplňující komentář:
V případě, že ano, kdy bychom se mohli z takovými zařízeními setkat?

Jiří Matoušek: Multimediální přehrávače, které dodáváme na trh, budou v nejbližších měsících osazeny novými procesory Realtek 1283 a Sigma Designs 8654, které jsou dostatečně účinné pro dekódování full HD videí jako MKV/H264 apod. Prvním z nich je nedávno uvedený Xtreamer přehrávač. Další novinkou bude v září IAMM NTR82 s integrovaným DVBT tunerem (včetně HDTV).



Závěrem


Tímto děkujeme panu Matouškovi za zodpovězení všech otázek.

Redakce Světa hardware
reklama