reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Polský server PurePC si dovolil vypustit do světa zprávu o tom, že mezi Intelem a NVIDIÍ loni existovala dohoda, která měla zajistit, aby se procesory AMD nedostaly do notebooků s kartami GeForce RTX 2070 či výkonnějšími.
Native (2) | 21.1.202111:47
I když se jedná o nepodložené tvrzení, nebylo by šokující, kdyby bylo pravdivé.
Vadilo mi, proč předloni v létě, když jsem si vybíral nový pracovní notebook nebylo možné sehnat výkonný notebook s AMD Ryzenem ­(tehdy nejlepší procesory s poměrem cena­/výkon­) a Quadro. Vedle Quadro jen íčka a tím pádem i vyšší cena.
Odpovědět0  0
fybyfyby (42) | 20.1.202115:22
Mě by to vůbec nepřekvapilo. V historii se takovéto praktiky opakuji nesčetněkrát. Nvidia i Intel jsou známí pletichari. Jasně, chrání svůj business, to je pochopitelný. Ale takovéto praktiky nejsou na trhu dovolené. Ale myslím si, že za daných okolností by to asi udělala každá firma. Protože o peníze jde až na prvním místě, to je jasny.
Odpovědět0  0
hl.hl (293) | 20.1.202113:06
Co kdyby fanatici začali spíš řešit, že AMD má v grafikách houno a měli by začít něco pořádně dělat. Tam je ten hlavní problém.
Odpovědět2  4
PDSFab (252) | 20.1.202113:28
No keď konzole žerú 80% výroby a Navi21 je 6.4x väčší čip oproti čipletu ZEN3 tak houno bude ešte nejakú dobu trvať. Mňa to tiež sere, novú GPU potrebujem, ale kým AMD nezníži trocha prioritu konzolám tak min do Q2 ale skôr Q3 sa nič nezmení. Neviem ako to má zmluvne ošetrené Sony a Microsoft a aké objemy SoC musí AMD dodávať. A čo ešte Cezanne? Nikde nič nebude a keď bude tak za scalperské ceny aj v obchodoch.
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 20.1.202114:03
Presne tak, nedostatek chipu kam se AMD podiva. Kdo vi, kdy se vubec nejaky mobilnich grafik od AMD dockame.
APU aCezanne bude mit nejspis prednost, stejne jako mel Renoir. Takze nejake notasy s nim, by se meli objevit.
Uz jsou zalistovane i nektere modely v Nemecku. Samo jeste bez doby dodani
https:­/­/geizhals.de­/?cat=nb&xf=9690_Cezanne
Odpovědět0  0
cdwN (585) | 20.1.202112:00
Kdysi byly minimálně u nás kartelové dohody zakázány, aby se ochránil trh a nepřevzaly jej určité skupiny za účelem monopolizace. Stejně jako lobing, dumping. Neviditelná ruka trhu již zcela jistě neexistuje.....
Odpovědět0  1
RadecekH (810) | 20.1.202112:31
Ona pomluva či šíření nepravdivých informací jsou také ve většině států trestné.
Odpovědět1  0
RadecekH (810) | 20.1.20217:10
Nevadí, že to nedává smysl, hlavně že je to čtivé, že?
Jsou dvě možné situace:
1­) Buď je všech komponent na trhu dostatek a výrobce notebooků nemá problém si objednat jakýkoliv procesor a jakoukoli mobilní grafiku a je jen na něm, v jaké kombinaci je poskládá. Pak nemá smysl, aby nějaký výrobce komponenty tlačil výrobce notebooků do něčeho, protože nemá čím tlačit. Jediné, co může ­"získat­" je, že přijde o zákazníka.
2­) Anebo je na trhu nějaké komponenty nedostatek a výrobce této nedostatkové komponenty může tlačit na výrobce notebooků, aby ji pároval jen s tím, s čím sám chce. Ale pak bych očekával, že to dělá proto, aby z toho něco měl. A co by z toho měl? Kdyby Intel podmiňoval dodávky svých procesorů odběrem svých grafik, dávalo by to finanční smysl. Kdyby nVidia podmiňovala dodávky svých grafik odběrem nějakých jiných svých komponent, tak by to taky dávalo finanční smysl. Ale jaký smysl dává nahrávat konkurenci?
Opravdu bych chtěl vidět analýzu, co by takovouto dohodou získal Intel a co by získala nVidia. Zvláště u té nVidie mi to nedává smysl. Proč by se dobrovolně připravovala o část trhu? Proč by šla na ruku Intelu, když Intel jí chce z mobilních grafik vyšachovat svými produkty?
A pro milovníky konspiračních teorií mám jiný nápad. Není to náhodou tak, že AMD nechce své procesory párovat s výkonnými grafikami konkurence, aby to nevypadalo, že její grafiky stojí za houby?
Odpovědět2  13
wendak (449) | 20.1.20219:30
Tak od Radečka bych nic jiného nečekal ­- obhajoba oblíbených značek Intel a Nvidia

Jinak ano, je to v pozici ­"fáma­", ale historicky u Intelu nic neobvyklého, takže část pravdy na tom může být, a u Nvidie by to pro mě také nebyl žádný šok, známe co marketing a PR Nvidie dokáže za podvody
Odpovědět12  1
tombominos (1237) | 20.1.20219:39
Tak Radkovy nedava smysl vic veci, hlavne v oblastech ve kterych se moc nepohybuje ;)
Odpovědět9  1
RadecekH (810) | 20.1.202111:15
Radkovi dávají smysl ověřitelná čísla a logické argumenty a ne zcestné myšlenky, co se rodí v hlavách lidí, jako jste vy. Vás čísla nezajímají a logika taky ne. Vy vždycky melete jen o svých dojmech, o kterých jste přesvědčen, že jsou správné, ale nemáte je čímkoli podpořit.
Nebo jaký smysl měl váš komentář? Vysvětlil jste v něm snad tu motivaci, která by vedla nVidii s Intelem k té údajné dohodě? Nebo to je zas jen důkaz ala dogma: Jsou to hajzlové, ti nic jiného než škodit neumí.
Odpovědět1  5
tombominos (1237) | 20.1.202111:52
Clovece, proc pisete o vecech, kterym nerozumite? Delal jste nekdy sales? Vite jake existuji nepsane dohody mezi ruznymi doavateli, vite jake je to podnikat kdyz jste zavisly na jednom velkem vyrobci a potrebujete jeho produkt, aby jste na nej mohl navazat svoje vlastni sluzby, atd.? Vite jaka je to ­"politika­", kdyz tech firem je tam s Vami vic? Vite houby s octem. To stejne plati o technicke strance, o ktere tak rad fabuljete a poustite moudra o tom, co by Intel mohl a nemohl. Ty Vase finacni ­"radoby analyzy a argumenty­" vychazeji akorat tak Vam a i kdyby byli nahodou nekdy pravda, tak je to vzdycky jen jedna strana mince, nebo spis jedna strana nejakeho jehlanu, protoze tech veci je vzdycky vic. Ne vsechno se da prevadet jen ciste na kratkodobe finance. Samozrejme u Vas to jde a Vam to dava smysl, jenomze to je Vase ­"financni­" bublina, protoze nerozumite nicemu jinemu.
Odpovědět2  1
RadecekH (810) | 20.1.202112:19
Takže zase ty vaše ničím nepodložené dojmy.
To, že existují dohody snad nijak nepopírám. Jen konstatuju, že takové dohody musí mít nějaký smysl. Ale tohle vám evidentně nikdy nedojde.
Ale abych vám i odpověděl. Ne, prodavače jsem nikdy nedělal. Vždycky jsem prodával maximálně své služby, nikdy ne výrobky či služby někoho jiného ­(i když asi před 30 lety jsem tetičce pomáhal prodávat na trhu zeleninu, ale to bych nepočítal­).
Jinak samozřejmě melete hezky, ale pořád jsem od vás neslyšel ten smysl, který by dohoda nVidia ­- Intel přinesla oběma stranám. Navázání vlastních služeb za tím evidentně být nemůže. Kdybyste četl můj příspěvek, tak právě o této možnosti jsem tam psal, že by smysl měla.
Odpovědět1  4
tombominos (1237) | 20.1.202112:36
"Takže zase ty vaše ničím nepodložené dojmy. ­"
.. jste opet pobavil Holecek. Nepodlozene dojmy jsou ty Vase radoby ­"vypocty­". Konstatovat muzete co chcete, pokud neznate pozadi tech veci, porad jen fabulujete. Rozdil, ktery Vam nedochazi.
"Ale tohle vám evidentně nikdy nedojde. ­"
.. mne nema co dochazet. Ja narozdil od Vas netvrdim, ani ze to je pravda, ani ze to neni. Nicmene ze zkusenosti, ktere mam, nevidim duvod, proc by nemohla.
"Ne, prodavače jsem nikdy nedělal. ­"
.. ja taky ne. Pokud je Vase predstava o ­"sales­" o tom, ze nekdo dela ­'prodavace­', tak se Vasi ­'logice­' nedivim :D
"Jinak samozřejmě melete hezky, ale pořád jsem od vás neslyšel ten smysl, který by dohoda nVidia ​­- Intel přinesla oběma stranám.­"
.. znovu. Proc bych mel vymyslet psudoargumenty na tema, ze to ma smysl. Ja nejsme Vy, aby si vymyslel pseudo­-finacni ­'analyzu­' abych pak mohl dokazaovat, ze to tak neni :D
"Navázání vlastních služeb za tím evidentně být nemůže.­"
.. opet jste nepochopil. Ja se nevyjadruji konkretne k tomu pripadu. Nevim o nem dost a neznam jeho zakulisi. Pisu obecne pro trumpety jako hste Vy, kteri si mysli, ze kdyz koukaji na burzu tak vsemu rozumi, ze to tak jednoduche neni :D
Hezky den.
Odpovědět2  1
RadecekH (810) | 20.1.20219:42
Můžete místo keců napsat nějaké zdůvodnění, proč by to dělali? Jakým finančním trikem by to mělo přinést nějaký zisk? To bych ale chtěl moc, co? U toho by se muselo přemýšlet a bohužel není čím.
A ano, že Intel a nVidii úplně miluju dokládá i to, co mám v počítači. Tedy Ryzen 3900X a grafiku GT1030 ­(kterou jsem si zcela jistě koupil proto, abych mohl machrovat, že mám alespoň na nVidii, když už si nemůžu dovolit splnit svůj sen a koupit si procák od Intelu­).
Odpovědět1  8
wendak (449) | 20.1.20219:55
Co mě hned napadáš, že nemám čím myslet, máš k tomu nějaký důkaz? ­(a teď se ukaž­)

Jinak pokud to chceš trochu rozvinout, tak NIKDE nepíšu, že to tak je, jen že u těchto dvou firem mám hodně zkušeností, že toho schopny jsou ­(lidé dost často zapoménají a proto se dějiny opakují­).
A druhá věc ­- ty to pořád chceš převést na nějaký ZISK ­(alá: Co by z toho ty firmy měly­), ale to vůbec nemusí být o zisku, víš kolik zvěrstev se udělalo a nebylo to o čistém zisku? Tady jde i o prestiž, poměry na trhu a termín: ­"společný nepřítel­".

Takže tady si dovolím oponovat s tím mozkem, ty jsi ani nezapřemýšlel dál než na úroveň zisků, já jdu dál do hloubky, k tomu je mozek potřeba ne?

To co máš doma za CPU není důležitý, já mám taky noťas s Intel a Nvidií, no a co? Znamená to něco?
Odpovědět6  1
RadecekH (810) | 20.1.202111:03
Že nemáte čím myslet byla zjevná nadsázka, protože je snad jasné, že mozek mít musíte, jinak byste nebyl schopen psát příspěvky.
Firmy podnikají pro zisk, nikoliv pro prestiž nebo pro nějakého fiktivního nepřítele. Manažeři taky nejsou odměňováni za budování prestiže firmy nebo za nějaké mstění se konkurenci, ale za to, jak se firmě finančně daří. Takže myšlenka, že by manažer začal dělat něco nelegálního, z čeho by nic neměl, je dost divná.
Na tom, co mám doma za procesor a grafiku jsem se vám snažil vysvětlit, že nemám oblíbený Intel a nVidii. Intel mám rád jako akcionář. Tedy u Intelu můžeme mluvit o tom, že jsem zainteresován na jeho dobrých výsledcích. Ovšem zároveň si myslím, že mám celkem logické myšlení a chápu, že je úplně jedno, jestli Intel chválím nebo ho haním, na jeho hospodaření to má naprosto zanedbatelný vliv, tedy není potřeba kvůli tomu, že jsem akcionář, Intel nějak vychvalovat.
S nVidií a AMD nemám nic společného, mimo těch jejich produktů, co používám. Opět mě nenapadá, proč bych je měl vychvalovat nebo naopak hanit. Nemá to pro mě žádný finanční význam. A na rozdíl od vás, já všechno přes peníze vidím. Výrobky si kupuju podle toho, jak se vyplatí, nikoliv podle nějakých sympatií. A dokládám to právě tím, že mám v počítači komponenty od různých výrobců ­(od AMD procesor, od nVidie grafiku a SSDčka mám v počítači od Kingstonu, Apaceru, Adata a taky dvě od Intelu­).

Odpovědět1  3
Milan Šurkala (4502) | 20.1.202114:25
Ale vždyť boj proti stejnému nepříteli přeci může přinášet zisk pro oba. AMD nemá výkonné ­(high­-endové­) mobilní grafiky, takže zamezení AMD CPU+Nvidia GPU v high­-endu je vítězstvím pro Intel i Nvidii.

Kdo chce herní notebook, musí jít pro Nvidia GPU ­(na GPU straně AMD netratí­), ale to by v případě existence této dohody znamenalo, že takový notebook musí mít Intel CPU. Takže vítězství pro Intel. Intel je happy.

A teď z druhé strany. Když bude možné kombinovat GPU Nvidia a CPU AMD, tak Nvidia každým prodejem herního notebooku sice vydělá ­(to by vydělala i v případě CPU Intel­), ale současně nahrává hlavnímu konkurentovi, protože se prodá jeho CPU. Ten tak má více peněz na vývoj, které může vrazit nejen do CPU, ale např. i do vývoje nových high­-endových GPU, které by konkurovaly Nvidii a ohrožovaly tak její budoucí zisky. Takže když Nvidia odepře AMD možnost vydělat na prodeji CPU, a tedy odepře možnost získání finančních prostředků pro vývoj high­-endových GPU, tak se i situace Nvidie zlepšuje a může dosáhnout vyššího zisku ­(resp. se situace nezhoršuje a zisk se nesníží­). Nvidia je také happy.

Mně by existence takové dohody dávala i po finanční stránce smysl. A to jak pro Intel, tak Nvidii.
Odpovědět3  0
RadecekH (810) | 20.1.202118:19
Já tedy žádnou výhodu pro nVidii nevidím. Pokud by nechtěla dodávat své grafiky těm, kdo si chtějí koupit zcela evidentně výkonnější procesor od AMD, než je ten od Intelu, je dost možné, že přijde o zákazníka, kterého postavila před dilema, jestli obětovat procesor nebo grafiku. A jediné, co by tím podle vás získala je to, že by uškodila konkurentovi. Jenže ve skutečnosti jsou konkurenti obě firmy, jak AMD, tak Intel ­(a Intel asi ještě víc, protože Intel přitlačil nVidii ke zdi nejen svým rozhodnutím jít do grafik, ale i třeba v automobilovém segmentu, kde měla původně slušně našlápnuto, než ji začalo válcovat Mobileye­). A s oběma potřebuje nVidie spolupracovat. Riskovat roztržku s firmou, s jejímiž Epyc serverovými čipy jsou v poslední době často párovány její výpočetní ­"grafiky­" ala A100, za které utrží víc, než za těch pár prodaných notebookových grafik, je zbytečné. Navíc v okamžiku, kdy se AMD dostalo do zisku a díky vysoké ceně akcií má i možnost levně se dostat k penězům, nemá smysl řešit drobné ­(pár desítek milionů dolarů­) za pár grafik.
A to nemluvím o tom, že všechny tři firmy nemají potřebu nějak řešit konkurenci, když jediné, co jim brání v rozletu, jsou výrobní kapacity. Mimochodem, to by v případě Intelu mohla být daleko účinnější zbraň, jak poškodit konkurenci. Každá jeho objednávka u TSMC nebo Samsungu znamená méně kapacity pro ty dva ostatní a navíc je to naprosto legální.
Odpovědět0  0
Bison (809) | 19.1.202118:34
ak by to bola pravda aspoň z 10% tak AMD už podalo žalobu na Intel, vyzerá to na klasickú kachnu na lepšiu návštevnosť zrejme nudného plátku.
Odpovědět1  19
tombominos (1237) | 19.1.202122:48
a jak to ty ­"Enisteine­" u soudu dokazes, co? :D
Tyhle ­'dohody­' se delaji ­'bez papiru­' a firmy ktere v nich jedou o nich nemluvi. Je to podobne jako v politice, kde funguji ­"zakulisni dohody­".
Takze tvoje ­"zaloba­" je akorat z rise snu nekoho, kdo nema tuseni o cem mluvi :)
Odpovědět10  1
Neverminde (359) | 20.1.20210:59
Jak se mi do notebooku dostal procak od intelu a gou od Nvidee to musela bejt urcite nejaka dohoda... A je to na svete. Tak da amd do notebooku svoje gpu stejnak maji vykon na urovni Nvidee :­) A intel se amd v procesorech stejne nevyrovna.
Odpovědět2  10
tombominos (1237) | 20.1.20219:37
O tom to preci neni. Je to o ruznych zakulisnich dohodach, ktere pak poskozuji jine firmy. Tohle je obecne znamy fakt v bussinesu. Castecne i pochopitelny.
Jak na tom bude AMD s mobilnimi grafikami je ve hvezdach. Uz Navi1 mobilni byly celkem konkurencni a stejne v principu nikde nebyly. AMD nema kapacity u TSMC, aby dokazalo trh zasobovat v celem spektru portfolia.
Odpovědět5  1
theIDDQD (24) | 19.1.202118:17
Tohle by se Intelu celkem podobalo... už to tu jednou bylo..
Odpovědět21  2
mittar (153) | 19.1.202116:08
Na tom trati jen a jen zakaznik. AMD proda co vyrobi, takze to asi muze byt v klidu, nicmene ten kdo chtel herni notebook s AMD CPU opravdu nesehnal nic vic nez 2060.
Odpovědět16  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.