reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Python překonal C i Javu jako "nejpopulárnější" programovací jazyk

11.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Python překonal C i Javu jako "nejpopulárnější" programovací jazyk
Index TIOBE Programming Community hovoří o populárnosti jednotlivých programovacích jazyků a poprvé se na první příčku propracoval Python. Tento jednoduchý jazyk, kterým začíná spousta studentů, je vyhledáván stále častěji.
Co je nepoužívanějším programovacím jazykem, to se v průběhu času stále mění. Podle indexu TIOBE Programming Community se jedničkou stal Python a na této pozici po dlouhé době vystřídal tradiční jazyk C. Otázkou nicméně zůstává, jak měřit "popularitu". Zde je to dosti diskutabilní, protože TIOBE měří počty vyhledávání řetězce +"<language> programming" v různých vyhledávačích a nejde jen o Google. Zda toto vypovídá o popularitě, si sice nejsem úplně jist, ale přeci jen je třeba říci, že i to leccos naznačuje.
 
Python logo
 
Python je relativně jednoduchým skriptovacím jazykem, který se stává čím dál častěji jazykem, na kterém se vyučuje programování. Postupem času pro něj vzniklo obrovské množství knihoven, které ho posouvají dál a umožňují mu snadné nasazení i v mnohem komplexnějších úlohách.
 
 
Dle TIOBE má nyní Python 11,27% podíl (ve vyhledávání) a oproti loňskému říjnu vyskočil ze 3. příčky na první. Tradiční C se propadl z 1. na 2. pozici a nyní má 11,16 %. Proti loňsku je to pokles o 5,79 procentního bodu (zde pozor, neplést procento a procentní body). Java se propadla o 2,11 p.b. ze 2. na 3. pozici a nyní je na 10,46 %. O trochu si polepšilo C++, které má nyní 7,5% podíl (+0,57 p.b.) a lehce povyskočil i C# na 5,26 % (+1,1 p.b.). Oba tyto jazyky si ale zachovaly své loňské pořadí. Na dalších místech je pak Visual Basic (5,24 %) a JavaScript (2,19 %). Když se ale podíváte na stránky statistiky, uvidíte dost "zubaté" výsledky, takže je potřeba je brát trochu s rezervou. Asi by bylo lepší použít např. průměry z trochu delších období.
 
Zdroj: tiobe.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama