reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qarnot QC-1: elektrické topení, které těží kryptoměny a "vydělává"

10.3.2018, Milan Šurkala, aktualita
Qarnot QC-1: elektrické topení, které těží kryptoměny a "vydělává"
Společnost Qarnot přišla s rozumným využitím hardwaru pro těžbu kryptoměn. Všichni víme, že se při něm spotřebovává spoustu elektrické energie a vzniká odpadní teplo. Tak proč takový počítač neuzpůsobit do podoby elektrického topení?
Francouzi přichází na trh s novým počítačem pro těžbu kryptoměn, který vypadá a funguje jako stylové elektrické topení. Při těžbě kryptoměn totiž vzniká spoustu odpadního tepla a to se dá využít např. k vytápění místností. Proto vymysleli elektrické topení Qarnot QC-1. Oproti klasickým topením zde najdete vnitřnosti klasického počítače s procesorem a dvěma grafickými kartami Radeon RX580 Nitro+ s 8 GB paměti. Celkově slibuje výkon 60 MH/s.
 
Qarnot QC-1
 
Spotřeba počítače činí 450 W, nejde tedy o zrovna nějak výkonné topení. Ve speciálním booster módu se pak spotřeba může vyšplhat až na 650 W a bude tak o něco více hřát. Zajímavostí je ale to, že vše je chlazeno pasivně (žádný ventilátor se nekoná) a topení je tak naprosto tiché. Jeho rozměry činí 65×62,5×15 cm a je vyrobeno z hliníku a dřeva. Hmotnost pak činí 27 kilogramů.
 
Mobilní aplikace Qarnot
 
Stačí jej jen namontovat zeď, připojit k elektrické síti a internetu (je zde RJ45 zástrčka). Přes mobilní nebo webovou aplikaci pak během několika minut nakonfigurujete těžbu zvolené kryptoměny a můžete zapnout topení. Ve výchozím stavu je stroj uzpůsoben pro těžbu Etherea, ale protože jde o klasické linuxové PC, lze spouštět i aplikace pro těžbu jiných kryptoměn.
 
Při dnešních cenách Etherea by topení mohlo svému majiteli "vydělat" až 80 EUR měsíčně. To rozhodně nezní špatně, obzvlášť když si může nechat všech 100 % výdělku, Qarnot si nevezme ani cent. Problém je však jinde. Za prvé, cena samotného topení je 2900 EUR (skoro 75 tisíc Kč), takže ani není divu, že Qarnot při takové ceně už nechce nic navíc. Za druhé, za elektřinu dáte téměř tolik, kolik dostanete za vytěžené kryptoměny. Za třetí, v létě je teplo navíc něčím nechtěným, takže se těžit nebude nebo bude naopak obtěžovat a pokoj se bude muset dodatečně ještě ochlazovat klimatizací, což dále zvýší účty za elektřinu). Návratnost je tak doslova v nedohlednu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama