reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QM2-2P2G2T: síťovka se dvěma 2,5GbE i pro dva M.2 SSD

30.3.2021, Jan Vítek, aktualita
QNAP QM2-2P2G2T: síťovka se dvěma 2,5GbE i pro dva M.2 SSD
Společnost QNAP si připravila zajímavou hardwarovou novinku, kterou budeme moci využít nejen v jejích systémech NAS, ale také běžně v našich PC. Jde totiž o kartu se dvěma 2,5GbE a navíc se dvěma pozicemi pro SSD. 
Karta samotná je určena pro rozhraní PCIe, a sice pro verzi 3.0 se čtyřmi linkami a mohlo by se zdát, že jejich celková propustnost bude pro dvě 2,5GbE rozhraní plus pro dvě M.2 SSD zoufale nízká, ovšem my se dozvídáme, že jde o SSD pro rozhraní SATA a ne PCIe. Ovšem anglická verze stránek firmy QNAP naopak říká, že jde o pozice čistě pro PCIe SSD, čemuž odpovídá i diagram karty (viz níže). 
 
Čili v případě využití SATA SSD by byly 4 linky PCIe 3.0 dostačující, ovšem pokud jde o dvě PCIe SSD, které si mezi sebou rovným dílem ony 4 linky rozdělí, je zřejmé, že při současném vytížení sítě už nemusí celková propustnost rozhraní karty stačit. 
 
 
Jedná se o nízkou a krátkou kartu, která má připraven aktivní chladič kryjící dvě M.2 2280 pozice, jehož ventilátor je napojen na teplotní senzory, dle nichž jsou řízeny jeho otáčky. Na štítku jsou dva porty 2,5GBASE-T, které obsluhuje Intel Ethernet Controller I225-LM, přičemž v balení bude nízká i vysoká záslepka. 
 
 
Rozměry karty jsou 152,65 x 68,9 x 20,6 mm a mezi podporované operační systémy patří QTS, QuTShero a dále Windows 10 (1809 nebo novější), Linux (Stable Kernel 4.20/5.x), Windows Server 2019 (Windows a Linux vyžadují ovladač pro Intel I225LM). 
 
Zdroj: QNAP


reklama