reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
QNAP představil novou řadu spotřebitelských NASů řady TS-x64, které přináší připojení pomocí rychlejších portů 2,5GbE. Najdeme zde také 4jádrový procesor Intel Celeron a možnost rozšíření pomocí přídavné karty až na 10GbE.
smartspam (66) | 5.9.202211:55
Já jsem spokojen se synology, čekám až bude nějaká nová řada s 2,5 až 10Gbps porty bez dodatečných PCIe karet, ale pořád se k tomu moc nemaj. Plánuji obměnu už starší DS216+II za novější model čtyřdiskový. Jsem zvykly na ten synology OS a co jsem četl tak na QNAP je i dost virů, ale osobní zkušenost nemám.
Odpovědět0  0
maraou (460) | 5.9.202213:39
Tse na Synologi nacekas. HW inovace jim vskutktu mnoho nejdou. v SW jsou ale dost silni.
Odpovědět0  0
smartspam (66) | 5.9.202214:02
jj souhlas, ono mě to moc netankuje, jestli to bude letos nebo za dva roky je mi vcelku fuk. NASka funguje skvěle, mám ještě vyměněn RAM modul za 4GB verzi a výkonově si nemohu stěžovat. Spíš na tahání velkých souborů by se občas hodilo aspoˇn těch 2.5Gbps, v nových desktopech už je to ,,skoro,, standard.
Odpovědět0  0
sroobik (602) | 5.9.202215:50
tiez cakam na novy model, mne vsak staci 2diskovy ale sietovku by som chcel minimalne 2,5Gbit.. 215j mam uz skoro 7 rokov, takze aj ked dnes tu 2,5ku nevyuzijem, v priebehu dalsich 7 rokov sa moze stat vselico. Na doskach su tieto adaptery standard uz od vyadnia AMD B550.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.9.202216:30
A s dodatečnou kartou má Synology něco podobného? 4 ­(6­) disků, plus 2 nvme ssdčka cache, plus možnost rozšíření o další tuším 4 diskový modul. ­(Hm, doufám, že to znamená, že se do modulu fláknou další disky a hlavní NASka je přibere do raidu a data zůstanou, jen se zvedne volné místo.. A pár hodin to poběží pomaleji,l než se pole přebuduje.)
Odpovědět0  0
wattar (72) | 5.9.202218:17
Za poslední léta už jen vyjímečně nasazuji Synology a je to samozřejmě tím, že HW má QNAP jednoznačně lepší a QTS5 je taky vymazlený, a čekat pár let, než se Synology uráčí něco pořádného vydat, to fakt nemá smysl. TS­-464 je luxusní záležitost, to bez debat ;­)
A ty viry, člověk nesmí být jelito a měl by alespoň číst doporučení k zabezpečení ­- pokud se tím drží a nepustí NAS ven do internetu, jak se říká ­"natvrdo­" jen tak hala bala, tak se nikomu nestane, že by chytnul ransomware­/malware. Ale to se tady bavíme vlastně o všech značkách NAS ­(a není to jen o NAS, ale cokoli, co se vystrčí bez zabezpečení ven do internetu, tak si uživatel s tímto zahrává­), to samé se týká Synology a jiných značek, kde se dějí stejné problémy­/chyby.
Odpovědět0  0
gorgussien (10) | 12.9.20221:06
Umí Q­-NAP H­-A ? A mají už konečně nástroj obdobný ABB ? Tzn. umí vytvářet deduplikované backupy jako IMAGE stanic­/serverů­/NASů tak aby šly obnovit na nové železo nebo virtualizovat? Neberte to jako flameWar, jen se ptám. Ptal jsem se PM u VO a pak přímo a odpověď byla snad někdy do roka a do dne.
Odpovědět0  0
wattar (72) | 12.9.20228:04
QNAP má HA v profi řešení aktiv­/aktiv s dual řadiči a toto umí fungovat v síti samostatně, bez potřeby serveru. Do HA typu aktiv­/pasiv nešli, protože tam dochází ke ztrátě dat, než se obnoví komunikace v rámci druhé NAS. Pokud je potřeba synchronizace v reálném čase v dostupných NASech, pak je k dispozici SnapSync při použití QuTS hero ­(ZFS aplikační OS­). Obdobu ABB mají, např. co se týká serverů, tak je to Hyper Data Protector, tam má velmi brzy být k dispozici i funkce pro klasické PC a klasické servery, nejenom pro ty virtuální ­- toto jsem slyšel na setkání minulý týden, kde QNAP měl výstavku a stáli tam dva zástupci a měl jsem stejné otázky :­-­) ,pro cloudové prostředí je to pak aplikace Boxafe atd. Doporučuji se podívat na: https:­/­/www.qnap.com­/solution­/data­-protection­/cs­-cz­/
Co se mi u QNAP líbí ­(a zmiňovali to na prezentaci­), tak je podpora až 22TB HDD, podpora všech výrobců, NVMe využíváme na instalaci VM mašin nebo jako rychlejší datové svazky, než normální SSD disky, tiering ­(Qtier­) se dá použít i na levných NAS, více typů RAID polí, 128bit ZFS s QSAL, bloková inline komprese a deduplikace, Thunderbolt NASy, HDMI výstup­(y­),NAS jako PC, multimediální centrum nebo jako přímé zobrazování kamer, podpora grafických karet, NAS s QVR Pro má 8 kamerových licencí zdarma ­(tohle je fajn, protože převážná část našich zákazníků většinou chtějí po nás NVR jen na pár kamer a to se pak hodí rovnou nahrávat na QNAP NAS­), MARS aplikace pro WordPress, QuTScloud pro použití plné NAS jako virtuální a další. O některých věcech jsem ani nevěděl, většinu jsem si stihl zapsat právě z prezentace, ale nestihl jsem si zapsat všechno, možná jsem to měl nahrát ma mobil :­-/
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.