Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qool Labs s Windows Mobile – PDA pro váhající

10.7.2005, Pavel Bureš, aktualita
Qool Labs s Windows Mobile – PDA pro váhající
Naši čtenáři znají společnost Qool Labs zejména jako výrobce komunikátoru QDA 700 s Palm OS. Qool Labs je jednou z několika firem, které se ve svých kapesních zařízeních nespoléhají pouze na jeden operační systém, nedávno totiž představila...
Naši čtenáři znají společnost Qool Labs zejména jako výrobce komunikátoru QDA 700 s Palm OS. Qool Labs je jednou z několika firem, které se ve svých kapesních zařízeních nespoléhají pouze na jeden operační systém, nedávno totiž představila QDA se systémem Windows Mobile. Bližší podrobnosti o novém PocketPC se dozvíte v článku.

Nové Qool Labs QDA je velmi lehké a malé zařízení vybavené 1,3 Mpix fotoaparátem, miniSD slotem, Bluetooth (Wi-Fi chybí) a triálním GSM.

Podle PalmDubai jsou první dojmy z přístroje velmi dobré, QDA je mnohem lehčí než MDA Compact. 2,8“ LCD displej je dobře čitelný v místnosti i na slunci, rozlišení je obvyklých 240x320 bodů, ale zobrazuje 262 000 barev. Testované zařízení mělo sice WM 2003 SE, ale do uvedení zbývá ještě dlouhá doba a tak není vyloučeno, že prodejní QDA bude mít WM 5.




Finální zařízení nemusí být rovněž ochuzeno o Wi-Fi. Qool Labs v současné době pracuje na vývoji Wi-Fi karty, takže je stále možné, že bude přibalována s přístrojem. Druhou možností je výroba dražší varianty QDA, která bude vybavena Bluetooth i Wi-Fi.




Mimo podpory Javy sází výrobce na kvalitu a množství dodávaného softwaru, který má předčit často chudá a většinou z demoverzí skládající se CD jiných výrobců.



Základní verze (bez Wi-Fi) by měla být uvedena na trh ve 3. čtvrtletí, varianta s Wi-Fi se očekává o několik měsíců později.



QDA je nabíjeno vyměnitelnou Li-Ion baterií.




Qool Labs nabízí v současné době QDA 700 s Palm OS, zmíněné PocketPC se bude prodávat až za několik měsíců. Je škoda, že se nejedná o dvě hardwarově shodná (nebo alespoň podobná) zařízení. Zákazník by si tak mohl vybrat podle sympatií k operačnímu systému. Zároveň by bylo možné objektivně srovnat Windows Mobile s Palm OS, což se dosud nepodařilo. Osobně bych se přikláněl spíše k podobné hardwarové výbavě a designu; Windows Mobile podporuje sice čtvercové displeje, ale stávající uživatelé jsou na svých 240x320 zvyklí a přechod na HiRes (zobrazení by bylo sice detailnější, ale čtvercové) by pro ně mohl být problematický.

Že je PocketPC QDA novějšího data poznáme např. díky Bluetooth, který u QDA 700 chybí. Zajímavé jsou i modré stavové ikony (na tlačítkách nejspíše) pod displejem, které slouží k informování uživatele. Podle parametrů a prvních dojmů je QDA dobré zařízení. Stejně jako u ostatních kapesních počítačů záleží na ceně, za kterou se bude prodávat. Qool Labs sám tvrdí, že snahou QDA bude dovést stávající Palm OS uživatele k systému Windows Mobile. Zlí jazykové by mohli dodat, že zmínění Palm OS uživatelé budou přecházet z komunikátoru QDA 700 stejného výrobce...



Zdroj: PalmDubai