reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm MU-MIMO: malá Wi-Fi revoluce

11.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm MU-MIMO: malá Wi-Fi revoluce
Společnost Qualcomm si připravila novou anténní technologii MU-MIMO, která má vyřešit problém s Wi-Fi konektivitou v prostředí, kde se pohybuje mnoho uživatelů a v důsledku toho je takové spojení pomalé a problémové.
Qualcomm MU-MIMO (multi user-multiple-input multiple-output) má tedy za úkol zrychlit a zkvalitnit bezdrátovou Wi-Fi konektivitu v zarušeném prostředí. Qualcomm si tak připravil zbrusu nové čipsety pro bezdrátové routery a jiná podobná zařízení, která by měla daleko lépe vyřizovat požadavky mnoha připojených zařízení.





Dnešní běžné Wi-Fi routery musí přepínat mezi připojenými zařízeními, aby s nimi mohly komunikovat a přenášet data, to zvládnou až drahé modely. Z toho tedy jasně vyplývá, že čím více uživatelů je k routeru připojeno, tím méně času na něj zbyde, což znamená i podstatně sníženou datovou propustnost. Technologie Qualcomm MU-MIMO je určena pro aktuální generaci Wi-Fi 802.11ac, s jejíž pomocí dokáže v jednom čase komunikovat s více koncovými zařízeními. Jde tedy v podstatě o stejný rozdíl jako mezi sériovým a paralelním rozhraním.

Zástupci Qualcommu se už pochlubili, že výrobci koncových zařízení se už nemohou dočkat, až tuto technologii nabídnou na trhu. Nicméně pro využití MU-MIMO nebudeme potřebovat pouze nové routery a přístupové body, ale také koncová zařízení, která budou tuto technologii podporovat. To může leckde vyřešit pouze softwarová aktualizace, přičemž to se týká třeba i mobilních procesorů Qualcomm's Snapdragon 801 a 805, jež už jsou na MU-MIMO připraveny. Qualcomm pak bude nabízet i příslušná Wi-Fi řešení, která budou moci využít výrobci počítačů, takže se dá říci, že v jejich případě softwarová aktualizace asi stačit nebude.

Vedle MU-MIMO má Qualcomm připravena i další vylepšení, která mají za úkol zvýšit výkon, čili datovou propustnost. Je to jednak Airtime Fairness, která zamezí tomu, aby pomalejší klientská zařízení bezohledně blokovala síť. Dále to bude schopnost přepínat mezi kanály vzhledem k aktuálnímu zarušení prostoru, k čemuž tedy potřebujeme klienty, které mohou využívat alespoň dvě pásma.

První produkty s MU-MIMO se na trhu objeví do začátku léta.

Zdroj: Hexus.net
reklama