reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Řada X58 desek na IDF, MSI X58 Eclipse s rekordní propustností RAM

22.10.2008, Pavel Boček, aktualita
Řada X58 desek na IDF, MSI X58 Eclipse s rekordní propustností RAM
Na pravidelně konaném Intel Developer Fóru v Tchaj-pei představila řada výrobců své základní desky s čipovou sadou X58 + ICH10R. Prvním z nich je ECS s modelem X58B-A, nabízejícím šestifázový VRM procesoru, klasických šest slotů pro DDR3,...
Na pravidelně konaném Intel Developer Fóru v Tchaj-pei představila řada výrobců své základní desky s čipovou sadou X58 + ICH10R. Prvním z nich je ECS s modelem X58B-A, nabízejícím šestifázový VRM procesoru, klasických šest slotů pro DDR3, dva sloty PCIe 2.0 x16, jeden PCIe x4, dva PCIe x1 a jeden PCI. X58B-A má sice heatpipe chlazení Cooltech I, tlačítka usnadňující přetaktování a dva čipy pro Gigabit LAN, jinak ale nehýří napájecími fázemi ani spoustou přídavných funkcí, neměla by tedy stát přehnaně mnoho.



Další model má Foxconn, jehož deska z řady Quantum Force ponese označení BloodRage. Deska má sice hned čtyři sloty PCIe 2.0 x16 (vedle jednoho PCIe x1 a jednoho PCI), avšak pojme „jen“ tři moduly DDR3. Vyobrazený kus ještě není finální, deska má totiž také nést heatpipe chladič čipové sady a VRM; pro chlazení procesoru ale bude možné i chladiče na Socket 775, neboť Foxconn na BloodRage nechal i bližší výřezy. Deska se 14fázovým VRM a přídavným (e)SATA řadičem má přijít po modelu Renaissance.



Dále Gigabyte přivezl jeden o trochu levnější model a to z řady Ultra Durable 3, nazvaný GA-EX58-UD5. Čipová sada a VRM je opět chlazeno chladičem s heatpipe, bohužel stále částečně zakrytým plechy s potiskem. Pro karty nabízí tři sloty PCIe 2.0 x16, po jednom PCIe x4 a PCIe x1 a dva PCI. VRM procesoru je 12fázový, na desce se opět nachází tlačítka pro usnadnění přetaktování a také přídavný řadič, zvyšující počet SATA-300 sběrnic na 10.



Svoji desku bude mít i Shuttle, zatím však nemá název. Nabízí pouze dva sloty PCIe 2.0 x16 (a to pro jednoslotové karty), tři SATA-300 konektory a čtyři sloty pro paměti (v režimu Dual Channel).



Serverový model představila společnost Supermicro, konkrétně Super X8SAX. Deska má dva sloty PCIe 2.0 x16, jeden PCIe x8, jeden PCI a dva PCI-X.



Nakonec MSI ukázalo model X58 Platinum, což bude zřejmě levnější podoba X58 Eclipse. Deska má jen pár PCIe 2.0 x16 slotů a to vedle tří PCIe x1 a dvou PCI. VRM procesoru je pětifázový a s přídavným řadičem nabízí X58 Platinum celkem osm SATA-300 konektorů; samozřejmostí jsou ale tlačítka pro usnadnění přetaktování.



Dražší X58 Eclipse však nyní překonala rekord v propustnosti pamětí, když tato spolu s mikroprocesorem Intel Core i7 Extreme 965 přetaktovaným na 4,067 GHz bylo dosaženo 21 647 MB/s. Použit byl Tripple-Channel kit G.Skill, běžící na 2,034 GHz při časování 10-8-8-24 1T s napětím 2,05 V. prvenství připadlo přetaktovávačům z fóra serveru Coolaler.com.



Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3)
reklama