reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeony budou moci využít i opravdové G-Sync na monitorech

26.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Radeony budou moci využít i opravdové G-Sync na monitorech
Samotná NVIDIA se rozhodla, že na svých grafických kartách GeForce začne podporovat Variable Refresh Rate (VRR), čímž umožnila synchronizaci s řadou monitorů pro FreeSync. Brzy to má fungovat i naopak. 
NVIDIA tak už delší dobu podporuje rozrůstající řadu monitorů určených především pro AMD FreeSync. Oficiálně je tento seznam poměrně krátký, ale čítá pouze takové monitory, které byly NVIDIÍ důkladně otestovány a shledány vyhovujícími. Fungovat by ale měly i mnohé jiné monitory, v jejichž případě si to ale uživatel už musí vyzkoušet sám, a to nejlépe s tím, že si předem vyhledá zkušenosti jiných, zvláště když se svůj vybraný monitor chystá teprve koupit. 
 
 
NVIDIA schválené monitory s FreeSync či Adaptive-Sync označuje jako G-Sync Compatible, přičemž modely pro původní G-Sync musí být stále vybaveny příslušným hardwarovým adaptérem a na tom se nic nemění. Nově se ale takové monitory budou moci (snad) připojit i k Radeonům, respektive připojit se zapnutou synchronizací obrazu. Záleží na tom, jestli do toho AMD půjde, ovšem proč by nešlo? 
 
Po šesti letech existence technologie G-Sync ji tak NVIDIA otevírá pro svou konkurenci a TFT Central mluví konkrétně o tom, že budoucí monitory s G-Sync budou podporovat HDMI-VRR a Adaptive-Sync přes HDMI i DisplayPort, což už měla potvrdit i NVIDIA. 
 
Zapotřebí ale přirozeně bude nový firmware pro příslušné monitory a jejich moduly G-Sync, přičemž se nové verze už mají připravovat, a to pro G-Sync verze 1 i 2. Jenomže to bohužel neznamená, že tyto firmwary bude možné využít na již existujících modelech monitorů, alespoň NVIDIA uvedla, že to nepůjde. Kompatibilní prý budou pouze s teprve chystanými monitory jako Acer Predator XB273 X. 
 
Na jednu stranu to s ohledem na aktuální sestavy může být uživatelům jedno, neboť si těžko někdo koupil monitor s modulem G-Sync pro počítač s Radeonem. Ovšem poněkud to omezí možnosti pro další upgrade sestavy, pokud by snad někdo chtěl NVIDII pláchnout a přejít k AMD. 
 
 


reklama