reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright

1.7.2008, Jan Vítek, recenze
11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright
Dnes si vezmeme na mušku mainstreamové i hi-endové chladiče procesorů. Zastoupeny budou chladiče od Arctic Cooling, Cooler Master, Noctua, Thermaltake a především 5 modelů od Thermalright. Výzvou pro ně pak bude čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q6600.

Závěrečné hodnocení


Test je tedy za námi a zbývá si vyhlásit vítěze a poražené. Je však jasné, že testované chladiče nemůžeme klást všechny přímo proti sobě, protože se liší svou koncepcí, cenou a počtem i velikostí využitelných ventilátorů. Už dávno není situace na trhu taková, abychom si mohli jednoduše vybrat procesorové chladiče a ty bez výčitek mezi sebou přímo porovnat. Dnes se každý výrobce snaží přijít s něčím originálním (aspoň vzdáleně), a tak máme ve výsledku na výběr z množství velikostí, tvarů a způsobů využití. Bude tedy lepší, když si každý vyberete svého favorita, stejně jako já vyberu své podle striktních podmínek testování.


ModelCena s DPH
Arctic Cooling Freezer 7 Pro
387
Cooler Master GeminII
877
Cooler Master GeminII S
780
Cooler Master Hyper Z600
cca 1100
Noctua NH-C12P
1488
Noctua NH-U12P
1429
Thermalright IFX-14
1476
Thermalright MST-9775 LE
498
Thermalright SI-128 SE
897
Thermalright Ultima-90I
914
Thermalright Ultra-120 eXtreme
1179
Thermaltake Big Typ VP
1069


Ocenění BEST OF TEST se dává produktu, který ukáže nejlepší výkon bez ohledu na cenu a zde se jako bezpečně nejlepší ukázal model Thermalright IFX-14. Ten je schopen velmi dobře pracovat s jedním 120mm ventilátorem, ale se dvěma už začínají ty pravé výkonnostní orgie, kdy se na něj žádný ze zbylých modelů nechytá. Navíc je IFX-14 schopen velmi dobře pracovat i v pasivním režimu.




Ocenění BEST OF TEST získává chladič Thermalright IFX-14 za
bezkonkurenční výkon v aktivním režimu a výborné schopnosti pasivního chlazení.
Logo ocenění je ke stažení zde.


A pak bych ještě rád udělil ocenění TREFA, které si dle mého názoru zaslouží Cooler Master Hyper Z600, který ukázal podobné kvality. Mezi chladiči využívajícími jeden ventilátor patřil mezi ty nejlepší a jeho tvar jej dobře předurčuje i pro pasivní chlazení procesorů, kde si poradí i s výkonnými vícejádrovými modely.




Ocenění TREFA získává chladič Cooler Master Hyper Z600 za
výborný výkon v aktivním i pasivním režimu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nakonec bych ještě rád vyzdvihl model Thermalright Ultra-120 eXtreme, který byl také po celou dobu na předních příčkách a samotný chladič Cooler Master GeminII vede zase cenou, i když zde nesmíme stejně jako u řady ostatních zapomenout na to, že se prodává bez ventilátorů.


Za zapůjčení chladičů děkujeme následujícím firmám:
  • všechny modely Thermalright a model Thermaltake Big Typ VP zapůjčil TNTrade s.r.o.
  • Cooler Master GeminII a GeminII S zapůjčil Cooler Master
  • všechny modely Noctua poskytla firma Noctua
  • Cooler Master Hyper Z600 zapůjčila společnost ABACUS COMPUTER
  • Arctic Cooling Freezer 7 Pro zapůjčila společnost Bostar

Za poskytnutí teplovodivé pasty AC MX-2 děkujeme firmě Arctic Cooling

---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

The test is over, so let's announce the winning products. It is crystal clear that the tested coolers cannot be all tested as equals, since they differ in their conceptions, prices and number/size of used fans. The situation on the market is no more as easy as it used to be. In the past we could simply choose among various CPU coolers and compare them directly. But now manufacturers often come with original, or want-to-be original models, and so we can see many shapes, sizes and manners of use among CPU coolers. Therefore, it will be better for you to choose your own champion and let me choose mine according to strict testing rules.

The BEST OF TEST prize goes to the best-performing product with no respect to price. And in our case, the best model was certainly Thermalright IFX-14 which is able to work very well with one 120mm fan, but with two of them is his performance unreachable by the other coolers. Moreover, IFX-14 is also effective as a passive cooler.

Next, I would like to put a price on Cooler Master Hyper Z600 which will be awarded with our TREFA prize. This cooler was also effective in both fan and fanless modes. Among the coolers with one 120mm fan it came as one of the best and its concept predestines it to work also as a completely fanless cooler which is capable to handle even powerful multicore processors.

And finally I would like praise also Thermalright Ultra-120 eXtreme. This cooler was also all the time among the best. Also we cannot forget Cooler Master GeminII which is reasonably priced, but we will have to pay extra for the fans, which is the case of many other coolers as well.
reklama