reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright

1.7.2008, Jan Vítek, recenze
11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright
Dnes si vezmeme na mušku mainstreamové i hi-endové chladiče procesorů. Zastoupeny budou chladiče od Arctic Cooling, Cooler Master, Noctua, Thermaltake a především 5 modelů od Thermalright. Výzvou pro ně pak bude čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q6600.

Cooler Master Hyper Z600


Hyper Z600 od společnosti Cooler Master je prezentován spíše jako pasivní chladič, který má být schopen uchladit procesory s TDP až 89 W. Mezi ty ale Intel Core 2 Quad Q6600 nepatří, ale přesto uvidíme, zda se tento chladič nepostará i o tento procesor.



Chladič přichází v pevné krabici, kde je uvnitř dobře umístěn v mase papíru, takže je dobře chráněn ze všech stran. A jak je z fotografií vidět, tento chladič přišel v pořádku.

Model
Hyper Z600 (RR-600-NNU1-GP)
Materiál
hliník, měď, 6mm heatpipe
Rozměry
127,28 x 127,28 x 160 mm
Hmotnost
1045 g
Ventilátor
-
Kompatibilita
Intel Socket LGA775
AMD Socket (AM2/ 940/939/754)


Že Cooler Master tento chladič předurčil pro pasivní chlazení, to je vidět již z velkého rozestupu mezi jednotlivými hliníkovými žebry. A pokud se nebudeme chtít spolehnout na pasivní provoz, bude vhodné použít pomaloběžný ventilátor, který vzduch skrz široké otvory protlačí bez problémů.



Cooler Master zde nešetřil heatpipe, a tak se dočkáme celkem šesti duálních, takže efektivně celkem 12 kusů. Ty pak vedou pěkně rovnoměrně do celého těla pasivu a nahoře jsou jejich konce kryty stříbrně zbarveným plastovým víkem. Základna chladiče má celkem pěkně zpracovanou styčnou plochu a jak je vidět, dva měděné díly drží pohromadě dva šroubky. Kromě toho zde máme čtyři závity pro montáž chladiče na socket.




Příslušenství


V příslušenství nalezneme standardní rámečky, jaké Cooler Master běžně používá, dále sáček s teplovodivou pastou a dalšími drobnými díly a nakonec plastové redukce pro montáž ventilátorů.




Instalace


Instalace u tohoto chladiče probíhá naprosto stejně jako u předchozího GeminII S, pouze s tím rozdílem, že zde využijeme ještě plastové držáky pro připojení ventilátorů. Problém může nastat u vyšších paměťových modulů, protože chladič není žádný drobek a zasahuje nad jejich prostor.




Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master RR-600-NNU1-GP poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama