reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright

1.7.2008, Jan Vítek, recenze
11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright
Dnes si vezmeme na mušku mainstreamové i hi-endové chladiče procesorů. Zastoupeny budou chladiče od Arctic Cooling, Cooler Master, Noctua, Thermaltake a především 5 modelů od Thermalright. Výzvou pro ně pak bude čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q6600.

Thermalright MST-9775 LE


Abeceda tomu tak chtěla, a tak si hned po high-end modelu představíme naopak low-end model od Thermalright. Je jím chladič MST-9775 LE, což je také jediný zástupce opravdu low-end modelů této firmy. Zde se tedy neřídíme jinak obvyklým krédem firmy Thermalright - čím více heatpipe, tím lépe, ale právě naopak, o výkon zde ani tak nejde.


Model
MST-9775 LE
Materiál
hliník, měď, 6mm heatpipe
Rozměry
133 x 122 x 71 mm (bez 25mm vysokého ventilátoru)
Hmotnost
430 g (s ventilátorem)
Ventilátor
92 x 92 x 25 mm
500 - 2500 RPM (PWM regulace)
max. 45,5 CFM
12 - 31 dBA
Kompatibilita
pouze Intel LGA775


Chladič je určen pro nenáročnou montáž, takže jej můžeme vybalit a přímo nasadit na procesor. Jenomže kvůli tomu je zde také omezení pouze na socket Intel LGA775, takže na AMD zapomeňme. Ze základny mu vybíhají dvě duální heatpipe, které se posléze překřižují, aby se mohly lépe ohnout a napojují se na dvě samostatná žebroví. Aktivní plocha zde tedy není velká, a tak nemůžeme ani čekat výkonné chlazení.



Použitý 92mm ventilátor má označení DT1209LBHP a vyrábí jej renomovaný výrobce Nidec. Díky PWM regulaci a čtyřžilovému kabelu se jeho otáčky mohou pohybovat mezi 500 - 2500 RPM, což zajistí ticho i výkon (v rámci možností). Celkově chladič vypadá slušně, využívá letované spoje a nic nenapovídá tomu, že by low-end zde platil i pro kvalitu výroby.



Styčná plocha má k vyleštěnému povrchu daleko a při přejetí nehtem jsou jasně cítit drážky po broušení, ale jinak je vše v pořádku.


Příslušenství


Chladič jsem fotil s odstraněnou poutací sponou, která využívá stejný kotvící mechanismus jako BOX chladiče Intel. Kromě toho v balení najdeme ještě tubu s běžně používanou pastou Thermalright a samozřejmě manuál a tradičně nevkusnou samolepku, což mají v balení všechny chladiče této firmy.




Instalace


Je očividné, že nainstalovat chladič MST-9775 LE je jednoduché jako facka. Vše je již připraveno, takže stačí si přichystat procesor se základní deskou, aplikovat na něj pastu a přiložit chladič. Tlakem na černé sloupky se pak čtyřikrát ozve ostré cvaknutí a vše je hotovo.

reklama