reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet

24.5.2005, Martin Štěpánek, Patrik Steiner, recenze
26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet
Dnes pokračujeme druhou částí s testem grafických karet se sběrnicí PCIe. Na řadě jsou karty s čipem od nVidie od výrobců jako Asus, Gainward, Gigabyte, Galaxy, Leadtek, MSI, Club 3D a PixelView.
Na závěr jednu menší opravu. I když se nejedná o grafickou kartu s čipem nVidia, představíme si ještě Sapphire Radeon X800 XL Ultimate. Ta samozřejmě měla být zařazena včera, bohužel jsem udělal chybu při popisu, a tak si ji představíme až dnes.


Sapphire Radeon X800XL Ultimate

Na grafickém čipu R430 staví i karta s názvem Radeon X800XL. Zde konkétně od firmy Sapphire, která ji prodává ve třech variantách. Jednak se jedná o klasickou, kde je použit drobný a ne příliš účinný ventilátor (rovněž nevhodný k velkému taktování), dále verze Hybrid (na internetu jsem narazil na obrázky karty s pamětmi Samsung 1,6ns o velikosti 512MB) a pak je na trhu verze Ultimate, která využívá chladič od firmy Zalman. Ten je jednak větší a pak především tišší.

Pokud se ptáte, jak jednotlivé verze na první pohled rozeznat, lze tak učinit pouze díky malému nápisu Ultimate případně Hybrid na pravo od loga Sapphire na balení karty.


Ikona Odkaz na databázi
Sapphire Radeon X800 XL Ultimate
Jádro
R430
Frekvence jádra
400MHz
Frekvence pamětí
490MHz (980MHz DDR)
Velikost pamětí
256MB
Šířka paměťové sběrnice
256-bit
Vstupy / výstupy
D-Sub, DVI, TV-ou
Příslušenství
6× CD
Video redukce
DVI -> VGA
Manuál
HDTV kabel
S-Video kabel
Cena s DPH
12 980kč

Bohužel, tato karta není vybavena APE, proto se budeme muset spokojit s defaultními frekvencemi. Ty činí 400MHz na jádře a 500MHz na pamětech. K dispozici je rovněž verze s 256 nebo 512MB. Ale nemyslím si, že by dnes byly aplikace, nebo spíše hry, které by uměly dobře využít větší paměti. Ten malý rozdíl, který je v hrách jako Doom 3 nebo HL2 neodpovídá za peněžní rozdíl.


Sapphire Radeon X800XL Ultimate

Stejný chladič jako je u této karty používám i u GeForce 6600GT od Albatronu a nemohu si jej vynachválit. Produkovaný hluk je na velmi nízké úrovni a rozhodně nebude činit problém ani v nejtišší sestavě. Díky tomuto chladiči lze také více taktovat.

Pokud by jste si tento chladič koupili přímo od Zalmanu, prodává se s redukcí na molex konektor a na výběr je buď 5 nebo 12V. Na 12V je už hluk patrný, ovšem při práci na 5V je hluk prakticky nulový.


Sapphire Radeon X800XL Ultimate - konektory

Podobně jako ostatní karty, i Radeon X800 XL Ultimate má TV-out a pak dva konektory pro připojení monitorů.
reklama