reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2x 500 Wattů od Chieftecu

25.6.2007, Martin Šejnoha, recenze
2x 500 Wattů od Chieftecu
V dnešním testu se nám sešla dvojice zdrojů od výrobce Chieftec. Jmenovitě jde o CFT-500-A12S a GPS-500AB A. Oba zdroje disponují výkonem 500W a také se nalézají ve velice podobné cenové relaci. Velkou odlišnost mezi nimi vytváří hlavně vzhled. Pokud vás zajímají detaily a také to, jak si zdroje vedly v zátěžových testech, čtěte dál.
Zdroj je vybaven dvoustupňovým vstupním filtrem, díky tomu bude úroveň rušení vyzařovaného do sítě nízká. Zdroj je založen na topologii flyback, která pronikla již do širokého spektra zdrojů. Pravděpodobně je důvodem dostupnost mnoha řídicích obvodů obsahujících i kontrolér aktivního PFC, na vyšší účinnost nehledě. V obvodech aktivního PFC i samotné spínací části měniče jsou použity kvalitní MOSFET tranzistory Infineon. Ve stejnosměrném meziobvodu je použit elektrolytický kondenzátor výrobce Samxon. Tato značka neoplývá kladnými ohlasy, ale v této cenové kategorii nelze čekat zázraky. Tranzistory jsou na chladiči upevněné přes tenké, pravděpodobně silikonové podložky namazané teplovodivou pastou - to je velmi slušné řešení, polovodiče díky tomu netrpí lokálním přehříváním, i když chladič je sám o sobě studený.



Další na řadě je hlavní transformátor. U něj mohu říci jen to, že velikost jeho jádra zcela odpovídá výkonu zdroje. Nyní se již dostáváme k sekundární straně zdroje. Usměrňovače jednotlivých větví jsou dimenzované na uváděný výkon zdroje, jsou použity diody od výrobce SGS Thomson. Diody jsou na chladiči upevněny stejným způsobem jako spínací tranzistory, díky tomu mají zajištěn dobrý odvod tepla do chladiče. Za usměrňovačem následuje klasická společná tlumivka pro 5 a 12V větev a transduktor pro 3,3V větev. Ve výstupních filtrech jsou použity elektrolytické kondenzátory výrobce Ltec; pravděpodobně od nich nelze očekávat zázraky. Zdroj disponuje třemi +12V větvemi, přesně jak výrobce deklaruje. O řízení se stará obvod UCC3818, jenž sdružuje v sobě řízení jak zdroje samotného tak i aktivního PFC. Vnitřní provedení zdroje je velice slušné a je vidět, že výrobce nešetřil zalévací hmotou, místy je jí až moc. Deska zdroje je vyrobena ze slisovaného papíru, to je obvyklé v této kategorii. Pájení je celkem ucházející, s bezolovnatým cínem již nelze dosáhnout takového vzhledu a bohužel asi i trvanlivosti jako s olovem. Vnitřnosti zdroje zcela odpovídají jeho kategorii.



reklama