reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2x 500 Wattů od Chieftecu

25.6.2007, Martin Šejnoha, recenze
2x 500 Wattů od Chieftecu
V dnešním testu se nám sešla dvojice zdrojů od výrobce Chieftec. Jmenovitě jde o CFT-500-A12S a GPS-500AB A. Oba zdroje disponují výkonem 500W a také se nalézají ve velice podobné cenové relaci. Velkou odlišnost mezi nimi vytváří hlavně vzhled. Pokud vás zajímají detaily a také to, jak si zdroje vedly v zátěžových testech, čtěte dál.
Zdroj je vybaven EMI filtrem složeným ze dvou stupňů, pronikající rušení zpět do sítě bude tedy jistě minimální. Dále je tu aktivní PFC, kde výrobce použil spínací tranzistor pro mě neznámého původu. Ve stejnosměrném meziobvodu je osazen elektrolytický kondenzátor od výrobce Teapo, (ne)kvalitu výrobků této firmy již snad zde není třeba připomínat. Nyní již ke spínacím tranzistorům samotného zdroje, použity jsou od stejného výrobce jako u obvodu PFC. Chlazení těchto tranzistorů je provedeno velice slušně, jsou vybaveny celkem masivním chladičem.



Výrobce sice použil nekvalitní tlusté silikonové podložky, ale alespoň jsou podmazané teplovodivou pastou. Hlavní transformátor svojí velikostí zcela odpovídá výkonu zdroje, zde tedy není co vytýkat. Nyní následují usměrňovače jednotlivých větví, bohužel se mi ani v případě usměrňovacích diod nepodařilo sehnat potřebné informace k posouzení jejich proudového dimenzování. Na pozicích filtračních kondenzátorů jsou opět použity výrobky firmy Teapo. Zdroj disponuje skutečnými třemi +12V větvemi, přesně jak uvádí ve specifikacích. K osazení desky nelze mít námitky, vše je provedeno poměrně čistě bez hroud zalévacích hmot a podobných úletů. DPS zdroje vyrobena na sklolaminátovém základu a i kvalita pájení je velice dobrá. O řízení zdroje se stará obvod CM6800, který je poměrně hojně využívaný.



reklama