reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2x 500 Wattů od Chieftecu

25.6.2007, Martin Šejnoha, recenze
2x 500 Wattů od Chieftecu
V dnešním testu se nám sešla dvojice zdrojů od výrobce Chieftec. Jmenovitě jde o CFT-500-A12S a GPS-500AB A. Oba zdroje disponují výkonem 500W a také se nalézají ve velice podobné cenové relaci. Velkou odlišnost mezi nimi vytváří hlavně vzhled. Pokud vás zajímají detaily a také to, jak si zdroje vedly v zátěžových testech, čtěte dál.

Zátěžové testy


Bohužel, než se podařilo zachytit nějaké hodnoty, tak zdroj (CFT-500-A12S) pod plnou zátěží během 30 sekund shořel. S nejvyšší pravděpodobností to bylo způsobeno hrubým výkonovým poddimenzováním některé ze součástí, od kterých jsem nezískal katalogové listy. Ovšem nedá se vyloučit ani vada materiálu.




Závěr


Tento test krásně dokázal, že dva zdroje za téměř stejnou cenu s tím, že jeden je v krásné lakované skříňce a s různými zbytečnostmi, jako je například flexo, prostě nemohou být stejně kvalitní. Ovšem ani GPS-500AB není žádný zázrak, hlavně po stránce hlučnosti. Stačí si totiž zhruba 400Kč připlatit a dostanete zdroj sice o něco slabší (ve většině případů bohatě postačující), ovšem neporovnatelně tišší, osazený kvalitními komponenty a dokonce i s lepším vzhledem.


Slušné zpracování (model GPS)
Vysoká hlučnost (oba modely)
Pěkný vzhled (model CFT)
Model CFT výkonově poddimenzovaný
Ikona Odkaz na databázi
Cenově nepříliš výhodné (oba modely)
Orientační ceny: 1960,- Kč (model GPS) a 1850,- Kč (model CFT) s DPH


Za zapůjčení zdrojů CFT-500-A12S a GPS-500AB A děkujeme společnosti Chieftec




Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

GPS-500AB A - this PSU had no problem running 2 hours under full load, but its noise was no way low, which is not only the fault of its fan, but also because of the chirping sound the PSU made. The efficiency reached only 75%, but the idle power consumption was nice 1 W. With +5VSB fully loaded it was 15 W, which is a good result. GPS-500AB A managed to heat passing air from 23 °C to 35 °C.

CFT-500-A12S - unfortunately, before I could take some readings, this PSU had burnt out after 30 seconds of full load. In all likelihood it was caused by one of the components which I couldn't identify and find its specifications, but we also cannot rule out a simple defect.

Today's test showed us that two different power source units for almost equal price, one in fancy lacquered case and with various nearly useless accessory as flexo, simply cannot be of equal quality. However, even GPS-500AB A is not a marvellous piece of hardware, especially considering its high noise. For extra 400 CZK one can buy (on paper) a weaker, but sufficiently powerful, much more quiet and better looking PSU with superior components.
reklama