reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3DMark 11 - návrat pana náročného

17.12.2010, Petr Štefek, recenze
3DMark 11 - návrat pana náročného
3DMark 11 je zbrusu novým počinem Futuremarku v oblasti testování grafických karet a jejich výkonu, a tak nám nezbývá nic jiného, než si všechny DirectX 11 grafické karty otestovat a seřadit dle dosažených výsledků.
3DMark 11 je opět ukázkou toho, co lze s dnešním hardware dokázat v oblasti počítačové grafiky. Pro mnohé jsou grafické scény zklamáním, ale osobně kvituji zaměření na komplexní osvětlení, které má daleko větší vliv na reálně vypadající herní grafiku než dnes tolik protěžovaná teselace. Objekty musí v prostoru vypadat reálně, a toho docílíme pouze a jen při použití dokonalého světelného modelu a dalších efektů, jako jsou odlesky nebo rozptyly světla o objekty ve scéně. Ostatně to můžete vysledovat různým laborováním s efekty v samotném benchmarku (pouze placená verze).

Pokud máte dostatečně silný hardware, čímž myslím něco jako pár silně přetaktovaných GeForce GTX 580, tak si můžete zkusit, jak vypadá 3DMark 11 na plné detaily v rozlišení, jaké umožňuje váš monitor (ovšem na 2560x1600 nebo podobná rozlišení si nechte zajít chuť). Je skutečně na co se dívat, podmořský svět vypadá naprosto úchvatně i přes jistou syntetičnost, která je jasně patrná na každém kroku. Chrám v prostředí džungle rovněž nezklame, a pokud bychom chtěli najít nějaký ekvivalent v úrovni herní grafiky na PC, tak si zřejmě budeme ještě notný čas muset počkat. První ochutnávkou může (a nemusí) být Crysis 2 plánovaný na březen 2011.

Zajímavostí je také fakt, že Nvidii její masivní výkon v oblasti teselace nepřinesl žádné podstatné body navíc. Celkové výkony jednotlivých karet v podstatě kopírují výsledky v běžných hrách. Za vítěze 3DMarku 11 můžeme jednoznačně označit Radeon HD 5970, který je těsně následován GeForce GTX 580. Bude zajímavé sledovat, jak si povedou nově příchozí Radeony HD 6900, které již klepou na dveře.



Třetí hlavní "featura" měřící výkon fyziky na vaše procesoru ukazuje, že i CPU je schopno zpracovat poměrně náročné scény. Výkony jednotlivých procesorů budou dle prvních indicií značně odlišné a je pravděpodobné, že dominovat bude architektura Intel Core i7/5. Hlavní vadou všech 3DMarků je jejich syntetičnost, což jinými slovy znamená, že na jejich grafickém engine není založena žádná reálná hra. Tento fakt je poměrně zásadní, a proto jej mnoho recenzentů (včetně mě) vyřadili z běžného testování grafických karet. Pokud byste rádi nový 3DMark 11 viděli v recenzích grafických karet, tak to dejte jasně a "hlasitě" najevo v diskuzi pod článkem :-).
reklama