Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: 7x základ s P965: Abit AB9
24.10.2006, Petr Mareš, recenze
Čtvrtým zástupcem v našem srovnávacím testu základních desek s chipsetem P965 je Abit AB9. Obsahuje 1 slot PCIe x16, 2 sloty PCIe x1 a 2 sloty PCI. Chlazení je zde řešeno dvěma pasivy propojenými jednou heat-pipe. Orientační cena je cca 4 200,- Kč s DPH.
xWing | 6.2.20070:03
Podarilo sa niekomu dostat na tejto doske procak E6600 na aspon 3.2GHz tak, aby pomer FSB:RAM bol 1:1 ??? Ak ano, mozete poradit nastavenie BIOSu vratane napatia ???
Diky
Odpovědět0  0
Misko | 24.10.200620:44
Kedy uz date recenziu na Gigabyte GA­-965P­-DS4 ??? ­(urcite ako poslednu­) Alebo mi povedzte ako dopadla v porovnani s ostatnymi :­) Nech si jo uz mozem ist kupit sak mi ju vsade vypredaju...
Odpovědět0  0
Vladimir (24) | 24.10.200611:55
Kedy ste robili test tejto zakladnej dosky? Zaujima ma to preto, lebo aktualny bios je: 1.5 ­(Bios Issue Date:2006­/10­/19)
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 24.10.200612:05
Jak jsem psal, nez zacal srovnavaci test vychazet, tak uz bylo vse hotovo. A tento BIOS verze 1.5 je pet dni stary...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 24.10.200612:13
A nevíte náhodou jestli něco pro test podstatného změnil?Myslím především napětí pamětí.Díky
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 24.10.200613:44
Verze 1.5 resi toto:
Support multiplier adjusting function for Core 2 Duo CPU.
Update AHCI BIOS ROM.
Enhanced compatibility with certain memories.
Add the item ­"Thermal control­".
Support DRAM tRFC adjusting function.
Support Conroe L CPU.
Audio now works as intended after resuming from S3.
The function ­"wake on LAN­" now works as intemded.
BIOS compiled date: 10­/19­/2006
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 24.10.200616:37
Z toho ale právě není zřejmé, zdali už voltáž nastavit jde či ne.Není již možnost toto zkusit?
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 24.10.200617:33
Uz ne. Ja si myslim, ze to byl problem konkretnich pameti a konkretni verze BIOSu. U Biosu 1.3 napeti slo menit, ale system nebyl vubec stabilni. U Biosu 1.4 to bylo naopak. S jinyma pametma to bude v poradku.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 25.10.20066:39
Také jsem měl podobnou předtuchu,Abit by určitě měl bý dost solidní aby takovouto chybu odstranil.Jeho desku jsem ještě minulý rok používal, teď mám sice DFI, ale s předpokládaným přechodem na Core2 vybírám opět a Abit vidím opět jako dobrého kandidáta.Žádná z desek v testu sice nesplňuje mé požadavky docela, ale tahle je alespoň dost blízko..
Odpovědět0  0
tomasx231 | 24.10.20069:57
v cr hodne lidi abit nezna a uz sem se setkal i s nazorem ze je to kram, jiz mam 3. desku teto firmy ­(bh6, nf7­-s, a pak jednu starickou s pentium 200mmx­) a nikdy zadnej problem, nebejt tak podivnej layout­(ide­) u teto desky je to favorit, ale zaroven chci zkusit neco jinyho abitu uz bylo dost :­-)
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 24.10.200610:23
To se divim, sveho casu byl preci Abit jednou z uzkeho okruhu nejznamejsich a nejvice uznavanych firem.

K jeho kvalite ­- je pravda, ze si Abit dost posramotil povest svymi pozdejsimi deskami s Intel BX cipsety, kterym tak rady tekly kondenzatory. Ale od te doby uz uplynulo casu habakuk.
Odpovědět0  0
Shafa (20) | 24.10.200620:38
V ere P200MMX byly nejlepsi desky tzv. tajvanske acka ­- abit, asus, aopen. Nutno rici ze dnez uz to ani o jedne zcela neplati. Nicmene abit delal drive mb jen ­(?­) pro intely, zrejme proto u nas nebyl tak znamy.
Problemy s kondiky melo v te dobe podstatne vice vyrobcu, nejen abit. Ale u desky znacky Tomato nebo PCchips to nikoho neprekvapi.
Pred rokem jsem vymenil Abit NF7 za DFI s NF2. Zasadni rozdil neni, jen abit ma lepe zvladnuty bios a situace, kdy je nutne pri nezdarilem OC cmos fleshnout. U abita jsem vpodstate nefleshoval, u dfi nebo msi casto.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 25.10.20068:35
Pravda pravda.U DFI nf4Ultra Infinity se mi stalo, že po upgradu BIOSu nešlo nastavení násobičů které s původním BIOSem fungovalo.Musel jsem tedy flashovat postupně zpět a najít verzi kde bylo ještě vše v pořádku.Když jsem našel, neukazuje zase úvodní obrazovka správně frekvenci na které běží paměti.Je to samozřejmě maličkost, vše běží správně a špatně zobrazený údaj se dá překrýt logem při startu, ale u DFI bych takové chyby opravdu nečekal.Holt není všechno zlato co se třpytí.
Odpovědět0  0
Liborius (7) | 24.10.20067:34
"Program SpeedFan v poslední verzi 4.29 si s touto základní deskou vůbec nerozuměl.­" ­- Asi proto, že poslední verze Speedfanu je 4.31 ;­-­)
Odpovědět0  0
Bořivoj Votroubek | 24.10.20068:22
asi proto, že v době testu byla 4.29 opravdu poslední verze, verze 4.31 vyšla někdy kolem 12.10.2006
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 24.10.20069:35
Vsechny desky jsem testoval se SpeedFanem 4.29. Kdyz sem delal posledni recenze, tak vysla 4.30. Dal jsem zkousel obe verze, ale chovaly naprosto identicky.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.