reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

7x základ s P965: MSI P965 Neo-F

23.10.2006, Petr Mareš, recenze
7x základ s P965: MSI P965 Neo-F
Třetím zástupcem v našem srovnávacím testu základních desek s chipsetem P965 je MSI P965 Neo-F. Obsahuje 1 slot PCIe x16, 2 sloty PCIe x1 a 3 sloty PCI. Chlazení je zde řešeno dvěma pasivy. Orientační cena je cca 3 100,- Kč s DPH (jedná se tedy o nejlevnější model v rámci tohoto testu).
První zástupce ze stáje MSI má jméno MSI P965 Neo-F. Tato základní deska neutočí na zákazníka výbavou, designem či ladičskými schopnostmi, ale svou nízkou cenou. Deska to samozřejmě není a ani nemůže být low-endová, ale spíše nám ukazuje, čeho všeho se můžeme vzdát, aniž bychom přišli o chipset P965.



MSI nabízí s chipsetem P965 zatím jen dva modely. Mimo tohoto si můžeme pořídit desku z lepší edice Platinum. I na model MSI P965 Platinum přijde během několika dní řada a naskytne se nám možnost porovnat tyto dva modely od stejného výrobce.



Krabice + příslušenství



Příslušenství je omezeno opravdu na to nejnutnější. V krabici naleznete pouze datový PATA kabel, jeden SATA kabel a redukci napájení Peripheral Power na jediný SATA napájecí konektor.



Výčet uzavřeme manuálem, CD s ovladači a návodem k vytvoření diskety pro RAID přídavného řadiče. O rozšiřujících bracketech s dalšími porty si můžeme nechat jen zdát. Příslušenství lze samozřejmě dokoupit a bez některých součástí se dá obejít. Třeba disketová mechanika začíná být na ústupu a s ní i potřeba jejího datového kabelu.




Rozložení komponent

Rozšiřujících slotů je šest. Tři PCI, dva PCIe x1 a jeden PCIe x16. Pozice grafické karty je dostatečně vzdálena od paměťových slotů a jedině v případě hodně dlouhé grafiky se může dostat do konfliktu s datovým kabelem PATA. Prostorově náročný chladič grafické karty vás připraví o jeden ze dvou PCIe slotů. Pojistka grafické karty je řešena zajímavě bez pohyblivých částí. Pokud chcete grafickou kartu vyndat, stačí pouze zatáhnout a grafická karta se uvolní. Samozřejmě je třeba vyvinout větší sílu, než kdyby byl slot bez jakékoliv pojistky.


Základní deska je napájena pomocí 24-pinového ATX Main Power konektoru a 4-pinového ATX +12V konektoru. Tyto konektory naleznete mezi grafickou kartou a paticí procesoru. Umístění je to dost netypické a může dojít ke střetu chladiče s kabely těchto konektorů.



Levý dolní roh okupuje 5 SATA konektorů a jeden PATA konektor. Celou levou stranu lemují konektory. Jsou to systémové konektory, konektor ventilátoru, 3x USB konektory, konektor k disketové mechanice, IrDA, seriový port a dvojpin pro detekci průniku do skříně. Samozřejmostí jsou audio konektory, které nalezneme na hranici PCI a PCIe slotů u horního kraje desky. Na horním obrázku je mezi SATA porty vidět zelený jumper, který slouží k resetu BIOSu. Během přetaktování systému není vůbec třeba. Pokud sestavu během POSTu 3x za sebou vyresetujete, dojde k obnovení původních hodnot FSB a dalších parametrů, které maji vliv na přetaktování.



Tři konektory pro ventilátory znamenají průměr. Umístění je slušné až na 4-pinový konektor ventilátoru procesoru, který je tak blízko patice, že se dotýká plastového rámečku námi používaného chladiče. V případě většího chladiče procesoru tento čtyřpin zmizí zcela a to stěžuje instalaci i přehled.


Zadní strana základní desky neskrývá žádné překvapení.



Vnitřní konektory nacházející se přímo na základní desce
  • 5 x SATA300 - 4x čipová sada, 1x přídavný řadič
  • 1x PATA - přídavný řadič
  • 3x USB 2.0 - 3x 2 porty
  • 1x audio, CD-in
  • 1x sériový port, 1x IrDA
  • 3x ventilátor - 1x 4-pin a 2x 3-pin
  • systémové konektory


Vnější konektory


2xPS/2, LPT, serial, 4x USB, LAN, audio


Teploty chladičů čipové sady

O chlazení se starají dva pasivní chladiče, proto ani tato základní deska nebude zdrojem hluku. Severní můstek byl při měření částečně ofukován chladičem procesoru G-Power Lite. Takže v případě použití jiného chladiče, např. AC Freezeru, dosáhnete vyšších teplot (teplota v závorce bez vlivu G-Power Lite).


SouthBridge 54°C / 56°C NorthBridge 43°C / 48°C (69°C / 76°C )


Regulace otáček ventilátorů pomocí BIOSu a programu Speedfan

Program SpeedFan v poslední verzi 4.29 dovedl správně měřit teploty a otáčky ventilátorů, ale tentokrát se mu nedařila pro změnu napětí. Otáčky ventilátorů řídit nedokázal. BIOS dokáže řídit pouze jediný ventilátor a to ten nad procesorem.


Regulace otáček ventilátorů
CPU_FAN1NB_FAN1SYS_FAN1
SpeedFan 4.29nenene
BIOSanonene


Použité čipy:
  • Audio - Realtek ALC883 - HD audio 7.1
  • IO - Winbond W83627EHG - Umí řídit čtyři ventilátory pomocí PWM či napětí, pět monitorovat. Dokáže měřit 10 různých napětí a tři teploty. Obecný článek k IO čipům zde.
  • LAN - Realtek RTL8110SC - gigabit, připojeno přes PCI. Obecný článek k integrovaným sítovým kartám zde.
  • SATA & PATA - JMicron JMB 361 - 1x PATA, 1x SATA 300 včetně RAID 0, 1 ,0+1, JBOD s podporou NCQ, HotPlug, eSATA - připojeno přes PCIe 1x


Audio - Realtek ALC883


IO - Winbond W83627EHG


LAN - Realtek RTL8110SC


SATA & PATA - JMicron JMB 361
reklama