reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit Fatal1ty AN8: Nebezpečná známost

17.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
Abit Fatal1ty AN8: Nebezpečná známost
Jsem velmi potěšen, že po delší době Abit opět vsadil na nVidii. Můžeme se tak setkat s modelem AN8, který je vybaven čipovou sadou nForce4 Ultra a stejně jako ostatní základní desky z řady Fatal1ty vsází na náročné uživatele toužící pro taktování.
Použité komponenty


Obr. 08 - Sloty
Klikněte pro zvětšení

Velký čip na levé straně fotografie pochází od firmy Vitesse. Jedná se o PHY síťové rozhraní, které pracuje na maximální rychlosti gigabit za sekundu. Pod tímto síťovým čipem se nachází slot velmi podobný PCIe x1, ovšem jeho umístění a orientace je trochu odlišná a lze tak do něj zapojit pouze přídavnou zvukovou kartu AudioMAX.

Rovněž si můžete všimnout, že základní deska je vybavena dvojicí PCIe x1 slotů, jedním PCIe x16 pro grafickou kartu a třemi PCI sloty pro přídavné karty.


Obr. 09 - Zvuková karta AudioMAX
Klikněte pro zvětšení

U Abitu neměli dostatek místa k umístění všech konektorů na boční stranu, bylo nutné se proto rozhodnout. Při rozhodování, buď chlazení napájecích mosfetu nebo konektory samozřejmě vyhrálo chlazení. Konektory COM a LPT byly vypuštěny úplně, audio konektory byly pro změnu umístěny na přídavnou kartu.

Je trochu škoda, že se Abit rozhodl použít pouze šestikanálový zvukový kodek Realtek ALC655. Přitom konkurence používá ALC850 a ani cena neodpovídá použití této slabší verzi.


Obr. 10 - Super I/O čip

Super I/O čip Winbond W83627HF-AW patří k tomu nej na trhu a umožňuje bohaté možnosti monitorování otáček ventilátorů.


Obr. 11 - Přídavný čip uGuru

Za rozšířením BIOSu se jménem uGuru stojí právě tento čip W83L950D z dílny Winbondu. Pokud se tedy ptáte, jaký je rozdíl řešení od Abitu a na příklad od firmy Asus, Abit má jako jeden z mála řešení hardwarové (rovněž MSI). Čip Winbond W83L950D je řadič mobilních klávesnic, ale u Abitu tento čip kompletně přeprogramovali a teď slouží jako uGuru a umožňuje monitorovat a nastavovat parametry důležité pro výkon. Spolu s tímto čipem rovněž komunikuje Guru Clock. Na desce jsou vývody, ovšem samotná krabička není součástí dodávky.


Obr. 12 - FireWire

FireWire bylo svěřeno řadiči TSB43AB22A od firmy Texas Instruments. Tento čip poskytuje maximálně dva porty s rychlostí 100, 200 nebo 400Mbps.


Obr. 13 - Systémové konektory a diagnostický LED panel
Klikněte pro zvětšení

Jsem rád, že Abit používá barevně odlišené systémové konektory, usnadňuje to instalaci. Na pravé straně pak je vidět konektor pro Guru Clock. Ovšem jak jsem již psal, Guru Clock není součástí dodávky.

Upozornit musím i na diagnostický LED display, který usnadňuje vychytávání chyb v systému, především při taktování nebo kdy se něco jednoduše pokazí.


Obr. 14 - Pohled šikmo
Klikněte pro zvětšení

Za zmínku rovněž stojí barevné provedení. S barvou PCB ladí i LED, které jsou umístěné na zadní straně desky - je jich tam celkem deset. Červeně svítí rovněž diagnostický LED panel. Celkově tak po zapnutí tato deska značně svítí.
reklama