reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit vs. DFI vs. EPoX: závěrečné srovnání

14.4.2005, Martin Štěpánek, recenze
Abit vs. DFI vs. EPoX: závěrečné srovnání
Máme za sebou test tří velmi zajímavých desek a každá přinesla něco zajímavého či unikátního co konkurence nemá. A aby se nejednalo o obyčejné srovnání, doplnil jsem a rozšířil toto srovnání o testy podle včera uveřejněné metodiky. Proto pokud vás zajímavá kvalita zvuku, případně síť u DFI a Abitu, jste na správné adrese.
Přetaktování je sice pěkná věc, ale pokud nechcete utratit hodně peněz za tiché chlazení, případně neustále poslouchat vysavač, bude se hodit možnost regulace otáček ventilátorů.

Abit

Hned na začátek musím říct, že s programem SpeedFAN u Abitu neuspějete. Problém je v použitém čipu Winbond W83L9500 respektive v tom, že tento čip není SpeedFANem podporovaný a od Super I/O Winbond W83627THF-AW přebral funkce regulování ventilátorů. Ale nebojte se, Abit na to myslel a otáčky lze monitorovat díky Abit EQ. Jak jsme si ukázali, lze otáčky nastavit z BIOSu nebo jak si ukážeme, i z Windows.



Všimněte si především prvního řádku, kde jsou otáčky ventilátorů. 5000 u chladiče čipsetu, přes 5000 u OTES a ani 2300 u chladiče procesoru nejsou příjemné hodnoty pro delší provoz a třeba sledování filmů. Na straně druhé, pokud chcete taktovat, dobrý tah ve skříni se bude hodit.



Po aktivaci FanEQ jsou otáčky mnohem nižší a OTES se vypnul úplně, jelikož teploty byly dostatečně nízké. Jinak snad ani není potřeba zmiňovat, že lze zvolit různé režimy, případně vytvořit si vlastní (vše platí pro každý konektor zvlášť).

Abit umožňuje regulovat všech šest konektorů.

DFI

Podobně jako u Abitu, ani u DFI s programem SpeedFAN neuspějete. Můžete si všimnout na prvním obrázku, že jsem nastavil otáčky na 55%, ale ve výsledku stejně běží na 100%, jelikož je to tak nastavené v BIOSu. A dále, pokud se v BIOSu nastaví méně, SpeedFAN to opět neovlivní a už nesníží. Jen je škoda, že na CD nebo webu není utilita, která by umožňovala otáčky regulovat i z BIOSu.


DFI - V BIOSu nastavena teplota na 30°C


DFI - V BIOSu nastavena teplota na 55°C

Ještě si všimněte teplotních čidel, respektive jejich počtu, který je ve srovnání s EPoXem mnohem vyšší.
Poslední věc, DFI umožňuje regulovat z BIOSu pouze tři konektory.

EPoX

Jak je na tom EPoX jsme si řekli už včera. Tedy jako jediný podporuje možnost změny otáček programem SpeedFAN, ovšem pouze konektoru FAN2. Zbylé dva jsou neregulované.


EPoX - Regulováno na 85%


EPoX - Regulováno na 43%

Bodové hodnocení:

Ikona Odkaz na databázi
Abit Fatal1ty AN8
DFI LanParty UT nF4 SLI-D
EPoX 9NPA+ Ultra
Regulace ventilátorů (max. 10)
10
7
5

Abit a jeho utilita snad nepotřebuje komentář.
reklama