reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AC Accelero X1 a srovnání s konkurencí

21.2.2006, Jan Vítek, recenze
AC Accelero X1 a srovnání s konkurencí
Dodatečně jsme vedle Accelera X1 vyzkoušeli ještě 2 chladiče. Vzhledem k výkonu, stylu chlazení a ceně šlo si vybrat 2 modely, a to předchozí verzi výkonného chladiče Arctic Cooling NV Silencer 5 revize 3, nyní kompatibilní i s GeForce 7800, a Zalman VF700-Cu.
Představení chladiče AC Accelero X1 jsme se věnovali před několika dny v samostatném článku Arctic Cooling Accelero X1 - chladně a tiše. Dnes se zaměříme pouze na srovnání s konkurencí v podobě předchozího modelu AC NV Silencer 5 (revize 3) a Zalmanem VF700-Cu (kvůli přehlednost byl doplněn i dřívější článek).


Arctic Cooling NV Silencer 5


AC NV Silencer 5 využívá osvědčeného systému přímého vyfukování ohřátého vzduchu označovaného jako DHES (Direct Heat Exhaust System). Díky němu tento unikátní způsob chlazení neposílá teplý vzduch prohnaný žebry chladiče zpět do skříně, kde se o něj musí postarat ventilátory vyfukující vzduch ze skříně. Od tohoto systému se k všeobecnému zklamání uživatelů u nových Acceler X1 a X2 upustilo, kvůli kompatibilitě se standardem BTX ze stránek Arctic Cooling: "In contrast to our NV Silencers, the Accelero is 100% BTX compatible, thus a DHES is not possible/necessary anymore. The hot air is removed by the BTX airflow.“ Volně přeloženo: „Na rozdíl od našich NV Silencerů je Accelero 100% kompatibilní se standardem BTX a tak není použití DHES více možné/nutné. Teplý vzduch se dostává ven díky návrhu BTX“



Dalo by se dlouze diskutovat nad tím, zda DHES je kvůli standardu již nepotřebné, zvláště, když BTX je pro drtivou většinu uživatelů ještě naprosto nezajímavý formát a také bych se spíše přikláněl k názoru, že jde o (v tomto případě) nesmyslné omezení BTX formátu, který si vynucuje přímý průchod vzduchu přes vybrané komponenty a neumožňuje nijaké narušení toku vzduchu, které není ve specifikacích. Nikdo už se ale neohlíží na to, zda ventilátor proudu vzduchu pomáhá (což je v tomto případě nesporné), či nikoliv, a tak nám nezbývá nic jiného, než se s touto skutečností smířit. On je tento návrh v případě použití v BTX skříni, kde kolem grafické karty proudí vzduch ven, opravdu opodstatněný, jenže v ATX skříních se teplý vzduch musí dostat okolo karty nahoru a až tam ho zachytí zadní ventilátory.

NV Silencer 5 je tedy kromě systému DHES svojí funkcí velmi podobný Acceleru. O proud vzduchu se také stará turbínový ventilátor tlačící vzduch do plastového tunelu a přes hliníková žebra a následně záslepku ven. Ventilátor má velikost 72mm, obdařen je keramickými ložisky přímo od AC a otáčí se rychlostí 2000RPM. Zde musím ještě poukázat na skutečnost, že tento chladič je více než nevhodný pro skříně, které mají základní desku otočenou, což je paradoxně právě součást návrhu BTX towerů. Do nich se totiž karty s tímto chladičem instalují ventilátorem nahoru a při této orientaci ventilátor vydává hlasitý vrčivý zvuk. V klasickém ATX uspořádání je ale už velmi tichý.

O odvod tepla z čipu a předních pamětí se stará měděná základna, na rozdíl od Accelera bez trojice heatpipe, takže je jasné, že Accelero má jasně navrch, co se týče rozvodu tepla po těle chladiče a dlužno říci, že to vzhledem ke svým rozměrům rozhodně potřebuje. Třetí revize NV Silenceru 5 obsahuje také dvojí typ konektorů – čtyřpinový a dvoupinový, ovšem zapojeny jsou pouze piny starající se o napájení, tedy +12V a zem, tudíž není možné sledovat otáčky ventilátoru.


Zalman VF700-Cu


Tento chladič z produkce korejského Zalmanu využívá firemní koncepce známé z chladičů procesorů řady 7000, využívající slabých plátků kovu pevně spojených šrouby v části základny a rozprostřených do prstence. Tento způsob výroby je sice šetrný na materiál, ale klade velké nároky na kvalitu zpracování, neboť je velmi důležité, aby byly plátky kovu v části základny dobře spojeny a celá základna co nejlépe zarovnána a vyhlazena.



Další výhodou je snadné kombinování mědi a hliníku, kde se jednoduše použije určitý počet plátků mědi pro střed základny a zbytek už tvoří ‘jen’ hliník. Námi testovaný model je však vyroben celý z mědi, ovšem i tak je jeho výkon jen o pár stupňů lepší než levnější verze z mědi a hliníku.

K aktivnímu chlazení VF700-Cu využívá 80mm ventilátoru s 11 listy, který na svých základních 2650RPM (12V) dokáže vyrobit velmi slušný průvan a i při 1350RPM (5V) jeho 11 listů protlačí dostatečné množství vzduchu a při těch je jeho provoz i velmi tichý. O napájení se stará klasický ventilátorový třípinový konektor a redukce z molexového konektoru. Ta je následně rozvedena na dva 12V konektory a dva 5V konektory, takže kromě Zalmanu můžete z této redukce uživit i tři další ventilátory.

O chlazení pamětí se stará osm kousků malých modře zbarvených pasivků, jaké si můžeme koupit i samostatně a ty rovněž využívají k chlazení proud vzduchu z hlavního ventilátoru (samozřejmě pouze ty na stejné straně PCB), neboť ten nefouká jako Accelero či Silencer do stran, ale přímo dolů pod sebe, kde se proud vzduchu o desku ohne a poté již uniká do stran.


Teplotní testy


Kartu Gigabyte s čipem nVidia GeForce 7800GTX jsem znovu testoval při stejných podmínkách se všemi třemi chladiči a co se týče Accelera, u něj jsem vyzkoušel i plných 2000RPM, aby nebyl proti rychlejším ventilátorům Silenceru a Zalmanu znevýhodněn.

Nejdříve jsem ozkoušel, jak obstojí Accelero s otáčkami 1000RPM proti Zalmanu VF700-Cu při 1350RPM, při kterých byly oba chladiče velmi tiché. Vzhledem k tomu, že NV Silencer 5 sledování otáček neumožňuje, nemohl bych odpovídajícím způsobem regulátorem jeho otáčky snížit a výsledek by byl zkreslený. Proto jsem je do této části testu nezařadil.

GeForce 7800GTX - nízké otáčky
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
AC Accelero X1
42°C
70°C
Zalman VF700-Cu
41°C
71°C

Accelero a Zalman měly při tomto nastavení velmi podobné výsledky. Zatímco v klidu byl Zalman o stupeň lepší, zátěž v podobě opakujícího se testu Nature 3DMarku 03 promluvila ve prospěch Accelera, ale také pouze o jeden jediný stupeň. Dá se tedy říci, že při nízkých otáčkách je výkon obou chladičů velmi vyrovnaný, i když ve prospěch Accelera zde mluví o 350 otáček rychlejší ventilátor Zalmanu. Při nastavení chladičů na plný výkon již do výsledků mohl promluvit i NV Silencer s 2000RPM ventilátorem, jež jsem již mohl srovnat s 2650RPM ventilátorem Zalmanu a 2000RPM Accelera.

GeForce 7800GTX - vysoké otáčky
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
AC Accelero X1
36°C
61°C
Zalman VF700-Cu
39°C
65°C
AC NV Silencer 5 rev.3
38°C
64°C

Podle výsledku testů není pochyb, že Accelero X1 dokáže zvýšený proud vzduchu z 2000RPM ventilátoru využít zdaleka nejlépe ze všech testovaných chladičů. Byl dokonce i lepší než Zalman VF700-Cu využívající 2650RPM 80mm ventilátor, který byl rovněž neporovnatelně hlučnější. NV Silencer 5 se ukázal podobně jako Zalman, ale v jeho prospěch také stejně jako u Accelera mluví nižší otáčky a daleko tišší provoz.

Co ale v prospěch Silenceru 5 rozhodně nemluví, jsou dvě věci. Aby se konstrukce s ventilátorem na kartu přes chladič měniče napětí vůbec vešla, bylo nutné ji od ní dostatečně oddálit a to má za následek zabrání rovnou dvou dalších slotů, takže není možné tento chladič použít pro SLI u některých základních desek, které mají sloty PCIe x16 blízko u sebe a nakonec i kdybychom SLI nechtěli, tak dva sloty je již příliš velká cena. Navíc z toho vyplývá, že měnič napětí je schovaný pod plastem a efektivita jeho chlazení je téměř nulová. Accelero tedy má možná oproti Silencerům nevýhodu v absenci technologie DHES, ale Silencery mají na druhou stranu také své nezanedbatelné nedostatky.

Za zapůjčení chladiče Zalman VF700-Cu děkujeme firmě JSC-Computers




Za zapůjčení chladiče AC NV Silencer 5 rev. 3 děkujeme firmě Bostar



reklama