reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 5740: Core i3 v akci

9.3.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 5740: Core i3 v akci
Začátek tohoto roku znamenal také odstartování nové platformy určené pro běžné notebooky, která využívá mobilní procesory Intel Core i3 a Core i5. My se podíváme na jednoho zástupce notebooků s procesory Core i3, kterým je Acer Aspire 5740-334G32MN.
Recenze levného notebooku s novým procesorem Intel Core i3 se chýlí ke konci a zbývá si shrnout to co jsme se dozvěděli. Především je nutné říci, že za celkem nízkou cenu dostanete moderní stroj s adekvátním vybavením jak po hardwarové, tak softwarové stránce.

Bohužel, nízká cena se také odráží ve zpracování šasi tohoto notebooku a jeho pevnosti. Zatímco víko i spodní část jsou v pořádku, největší problém leží v displeji a jeho vnitřním rámu, který není pevný, nedrží těsně u displeje a zkrátka není dobrý. Stejně tak tu jsou v základně (především nad klávesnicí) místa, kde se tělo až velmi snadno prohýbá.



Co se týče rozložení portů a ergonomie, pak v prvním případě nemám v podstatě žádné výhrady, ale v druhém již ano. Jde především o klávesnici, která kvůli naprosto rovným klávesám nedovoluje dobrou orientaci po hmatu, což nijak neulehčuje přítomnost numerického bloku. Ten není od zbytku kláves vůbec nijak oddělen, takže bude (alespoň zpočátku) orientace na této klávesnici velmi těžká.

Zde se přidává také hladký touchpad, na jehož povrchu prsty drhnou a jeho tlačítka s nanejvýš nevhodným provedením. Výhoda v podobě přítomnosti numerického bloku tedy má své protiklady a je otázkou, zda ten by měl vůbec u 15,6" notebooku být. Rýsuje se nám zde ale situace, že se s takovýmto zpracováním budeme setkávat stále častěji, až se stane standardem. Doufejme ale že to nebude vždy na úkor praktičnosti, jako je tomu zde.

Displej s rozlišením 1366 x 768, podsvícením pomocí LED a lesklým povrchem se nedá označit jinak než slovem běžný a to platí i pro jeho zobrazovací schopnosti a pozorovací úhly. Výborná je ale webkamera, nad jejímž rozlišením 640 x 480 (tedy cca 300000 pixelů) by kdekdo ohrnul nos, jenomže její ostatní schopnosti a především snímání v šeru to bohatě vynahrazují.

Na komunikaci přes internet stejně není nutné mít kdovíjak vysoké rozlišení a i když by se mohlo hodit, pak když v obraze nic nevidíte, nebo se obnovovací frekvence dá charakterizovat jako "jednou za čas", pak to je větší problém. Nápis "Webcam optimized for low-light video chatting" tedy nelže.



Zvukový systém se dvěma reproduktory sice nevynikne úžasným přednesem, ale to od něj nemůžeme čekat. Důležitější je, že zvuk je silný a ani na svou nejvyšší hlasitost nic v notebooku nerezonuje a nedrnčí.

Testy výkonu pak prokázaly, že oproti procesorům Core 2 Duo jsou nové Core i3 v řadě případů výkonnější. Od grafického čipu GMA HD stále nemůžeme čekat výkon, s nímž by se hodil pro hraní her, ovšem to také není jeho zaměření. Výkon je zkrátka vyvážený a adekvátní pro tento typ počítače. A se 4 GB operační paměti si také vystačíte. Vedle výkonu by se nám měla zamlouvat i nízká hlučnost i při vysoké zátěži, takže v klidu je Aspire 5740 i přes menší chladič vyloženě tichý. No a co se týče výdrže na baterie, ta je dvěma slovy lehce nadprůměrná.

Zkrátka má notebook Acer Aspire 5740 slušný výkon i výbavu a kultivovaný chod. Ztrácí však na nepřesvědčivém zpracování, což můžeme u počítače za takovou cenu očekávat.


Slušný a vyvážený výkon při nízké hlučnosti
Zpracování rámu displeje a zčásti i základny
Dobrá výbava
Rovné klávesy, hladký touchpad, jeho tlačítka
Numerický blok
Ikona Odkaz na databázi
Výborná webkamera, silný zvuk
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 15 000 Kč s DPH


Za zapůjčení notebooku Acer Aspire 5740-334G32MN děkujeme firmě Acer


reklama