reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire M3: ultrabook pro hráče

27.6.2012, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire M3: ultrabook pro hráče
Dnes přichází řada na ultrabook od Aceru s označením Aspire Timeline Ultra M3. Ten nám slibuje vysoký výkon procesoru, grafického čipu i úložného systému a také úhlopříčku 15,6". To není u ultrabooků zrovna obvyklá velikost a takový jsme u nás ještě neměli.

Použitý hardware


Procesor Intel Core i7-2637M disponuje dvěma fyzickými jádry, která doplní technologie Hyperthreading o dvě další virtuální. Pracuje na základní frekvenci 1,7 GHz, a pokud bude jeho turbo fungovat dobře, dostaneme se až na 2,8 GHz, tedy o celých 1100 MHz výš.





Dále nám tento model nabídne celkem 4 MB L3 cache, řadič pro dvoukanálové paměti DDR3-1333 MHz a to při spotřebě jen 17 W, kam se počítá i HD Graphics 3000. Jedná se totiž o model patřící mezi ULP, čili Ultra-Low Power procesory s nízkým napájecím napětím. Až na Demand Base Switching také podporuje všechny vymoženosti procesorů Core, čili MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, EIST, Intel 64, XD bit, TXT, Intel VT-x, Intel VT-d,Turbo Boost, AES-NI a Smart Cache. Je tu tedy akcelerace AES šifrování i pokročilá virtualizace.

Ve skutečnosti tento procesor pracuje na frekvenci 800 MHz, to pokud jej necháme v klidu, a pokud nastavíme profil na nejvyšší výkon, samozřejmě i necháme počítač běžet připojený k napájecímu adaptéru a zatížíme jedno procesorové jádro, frekvence se vyšplhá na 2500 MHz, a tam dlouhodobě zůstane. Do papírového maxima nám zde tedy chybí 300 MHz, a to je trošku škoda. Bohužel je to ale nezřídka viděné chování procesorů u dnešních notebooků.

Při zatížení procesoru čtyřmi vlákny se pak frekvence postupně dostane z 2500 MHz na 2100 MHz, kde už zůstane, což je celkem slušné.





Základní deska správně ukazuje jako northbridge samotný procesor Intel Sandy Bridge a také zjistíme, že je k němu grafická karta NVIDIA připojena pomocí rozhraní PCI Express s plnou šířkou x16 linek.





Vedle procesoru je aktivní i jeho grafické jádro Intel HD Graphics 3000, které zde bude pracovat po boku s grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 640M. Ta by měla být chloubou tohoto ultrabooku, protože jde již o novou architekturu Kepler, která slaví úspěch. Základem použitého grafického čipu GK107 jsou dva shaderové bloky dávající dohromady 384 jednotek, které jsou již na rozdíl od předchozích GeForce taktovány na stejnou frekvenci jako zbytek čipu (ať si GPU-Z říká co chce). Mělo by jít o 625 MHz, což dle senzorů GPU-Z odpovídá, a v případě pamětí připojených přes 128bitové rozhraní o 900 MHz DDR.





V operační paměti má CPU-Z poněkud zmatek, protože sice správně uvádí, že tu máme celkem 6 GB DDR3-1333 MHz s časováním 9-9-9-24 1T, ale pak to tak jednoznačné není. Má být ve dvoukanálovém zapojení, přičemž v další záložce je uvedeno, že první slot je osazen 4GB modulem Elpida a druhý slot osazen není. Ve skutečnosti je to tak, že Aspire M3 má pouze jeden 4GB modul DDR3 a další 2 GB paměti jsou připájeny přímo na základní desce.





Co se týče úložného zařízení, pak to je zde v podobě SSD LiteOn LMT-252M3M s kapacitou slušných 256 GB. Od něj můžeme očekávat slušné výsledky, protože dle předběžných testů jde o model s rozhraním SATA 6 Gbps dosahující propustnosti až kolem 550 MB/s.


Instalovaný software


V úvodní kapitole najdete seznam instalovaného software, který je sdružen do uvítací obrazovky aplikace Welcome Center. Ta na nás promluví česky a nabídne aktivaci různých doprovodných aplikací, které jsou již na ultrabooku předem nainstalované. Jde především o zabezpečení pomocí McAffee Internet Security, soubor aplikací přímo od Aceru, které se starají o aktualizaci a běh samotného počítače, zálohování díky Norton Online Backup a ochrana dat díky MyWinLocker.





Následně je možné pro vlastní pobavení, komunikaci či informovanost využít různé hry (včetně pro děti), aplikaci Skype a newsXpresso. Je dobré, že nám Acer nabídne touto ucelenou formou možnost si vybrat, jaké aplikace budeme či nebudeme chtít využít.
reklama