reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire M3: ultrabook pro hráče

27.6.2012, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire M3: ultrabook pro hráče
Dnes přichází řada na ultrabook od Aceru s označením Aspire Timeline Ultra M3. Ten nám slibuje vysoký výkon procesoru, grafického čipu i úložného systému a také úhlopříčku 15,6". To není u ultrabooků zrovna obvyklá velikost a takový jsme u nás ještě neměli.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta je u tohoto modelu při provozu v klidu velmi nízká, k čemuž přispěje také technologie NVIDIA Optimus, která dokáže deaktivovat grafický čip a ponechat práci integrovanému HD 3000 v procesoru a pak tu samozřejmě nevytváří hluk ani žádný pevný disk. Notebook tak v desktopovém prostředí běží velmi tiše až neslyšně a až z uchem přilepeným k jeho tělu poznáte, že ventilátor přeci jen pracuje a tiše vyfukuje teplý vzduch ven.

Ihned po zatížení se však ventilátor ozve dobře slyšitelným šuměním, což ostatně musíme očekávat. Jeho otáčky se pak v případě zatížení procesoru nezvyšují. Při zatížení grafiky NVIDIA GeForce jsou již o poznání vyšší, ale stále se rozhodně u tohoto notebooku dá vydržet.

Teploty byly měřeny ve 24°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o zbylá se postaral Prime95. Rozpětí teplot je celkem široké, ale tomu se nelze divit, když je procesor i grafický čip napojen na stejné chlazení. Nicméně obě komponenty byly chlazeny dostatečně, takže nebylo co řešit.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
36 °C
66 °C
GPU
40 °C
79 °C
HDD
-
-


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Horní část ultrabooku je za všech okolností ještě celkem chladná, respektive nebude uživatele obtěžovat svým teplem, ovšem to neplatí o jednom opravdu horkém bodu ve spodní části, kde se povrch zahřeje až k 50 °C. A mít takto rozpálený ultrabook položený na klíně není nic příjemného ani zdravého.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Pol se třemi články a kapacitou 55 Wh. Ta má dle Aceru vydržet až osm hodin provozu, ovšem to by ultrabook musel být skutečně velmi nenáročný, nebo by nesměl vůbec nic dělat a mít povypínáno, co jde.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
7:55
1:55
Spotřeba
7 W
30 W


Nicméně Acer ve specifikacích ani trošku nepřeháněl, když uváděl hodnotu výdrže na baterie až 8 hodin. Té skutečně je možno dosáhnout, a to při velmi nízké spotřebě 7 W, která někdy klesne i na pouhých 6 W. V zátěži pak spotřeba vyšplhá typicky na 30 W a v graficky náročných operacích až na 50 W, to tedy při připojení notebooku k adaptéru. Ten jej tedy dokáže se svým výkonem 65 W bez problémů nakrmit.





 

reklama