reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook

13.7.2009, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook
Dnes si předvedeme nový netbook Acer Aspire One 751h-w, jehož hlavním lákadlem je obrazovka o úhlopříčce 11,6" s rozlišením 1366 x 768 (WXGA), o němž si dnes většina modelů může nechat zdát. To částečně proto, že takové specifikace neodpovídají představám Microsoftu. K dispozici jsou 4 různě barevné modely, jež se zaměřují především na výdrž běhu na baterie.
Netbook Acer Aspire One 751h má velmi blízko k již testovanému modelu MSI Wind U115 Hybrid, i když ten disponuje podstatně výkonnějším Atomem Z530 na 1,6 GHz, kdežto zde má procesor o 360 MHz menší frekvenci. Oba mají ale společnou čipovou sadu US15W Poulsbo.

Aspire One 751h jinak využívá klasické netbookové komponenty v podobě 1 GB paměti DDR2 a 160GB mobilního pevného disku s 5400 otáčkami za minutu. Celkově si provedeme čtyři druhy testů, kde se ukáže výkon procesoru, operační paměti, grafického jádra a pevného disku. V tomto ohledu však nemůžeme očekávat, že by tento netbook nějak vyčníval, spíše naopak mezi již testovanými modely zapadne. V další části se ale zaměříme na přehrávání videa ve vysokém rozlišení.

Podívejme se tedy na výsledky, jichž dosáhl počítač s využitím procesoru Atom na základních 1600 MHz. Srovnávat můžete s nettopy Eee Box, MSI Wind, Eee Top (ET1602) a pak také s testy provedenými u netbooku Asus Eee PC 1000HE kromě zmíněného Wind U115 Hybrid. A nyní k výsledkům.

Acer Aspire One 751
CPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03 - CPU
152
body
3DMark06 - CPU
364
body
Cinebench R10 - 1x CPU
424
body
Cinebench R10 - 2x CPU
645
body
PCMark05 - CPU
1 151
body
Sciencemark - AES
56,8
sekundy
Sciencemark - Mol. Dynamics
226
sekundy
RAMIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
PCMark05
1 898
body
ScienceMark
2 143
MB/s
GPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03
392
body
3DMark06
82
body
Cinebench R10
27
body
HDD Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Everest - čtení - začátek disku
61
MB/s
Everest - čtení - prostředek disku
48,4
MB/s
Everest - čtení - konec disku
27,1
MB/s
Everest - náhodné čtení
40,3
MB/s
Everest - čtení z bufferu
71,7
MB/s
Everest - průměrný seek
18
ms
h2benchw - seek při čtení
18,35
ms
h2benchw - aplikační index
13,4
body
PCMark05
4 051
body

Kombinace nízko taktovaného Atomu a grafického jádra GMA 500 toho opravdu moc nepředvede a výsledky jsou ještě podstatně horší než u MSI Wind U115 Hybrid, jenž to zachránil aspoň procesorem a v porovnání s klasickými netbooky postavenými na platformě Atom + i945 je to ještě horší. O něco se propadly také paměti a co se týče výkonu pevného disku, ten je toliko průměrný a nevýrazný. Dá se tak tušit, že s tímto netbookem nebude práce zrovna svižná a zvláště ne při několika zapnutých aplikacích a při prohlížení stránek s nenasytnými flashovými animacemi, apod.

Jak je na tom ale proklamovaná akcelerace videa?


Přehrávání videa


K dispozici jsem měl video ve formátu H.264 a rozlišení 1920 x 1080 při bitrate 24 Mbps, jež bylo přehráváno pomocí instalovaného CyberLink PowerDVD 8. Na toto video v žádném případě nestačí procesor Intel Pentium Dual Core 1,46 GHz s jádrem GMA X3100, ovšem tento netbook to díky jádru GMA 500 zvládl vcelku bez problémů přičemž procesor byl zatížen pouze na 30 procent.

Akcelerace moderních formátů tedy na Poulsbu skutečně funguje, i když dle ohlasů z internetu ne v každém případě. Dále bylo zkoušeno video ve formátu WMV9 a rozlišení 960 x 540 a s tím již tento netbook neměl vůbec žádné problémy. Je tedy potěšitelné, že si můžeme klidně na cestách vychutnávat filmy ve vysokém rozlišení, a to i díky instalovanému LCD o 1366 x 768 obrazových bodech.




Teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie


Nejprve se podíváme na teploty, jež byly samozřejmě měřeny se systémem zapojeným do napájení. Zvláštní aplikace s profily pro nastavení spotřeby systému při různých situacích tu není, takže o vše se stará počítač automaticky. Netbook byl testován při okolní teplotě 24 °C a využily se k tomu aplikace Prime95, 3DMark03 a h2benchw pro zatížení a pak Core Temp a Speedfan pro odečítání teplot.

Systém chlazení se spoléhá především na pasivní způsob a pouze při dlouhodobější zátěži zapne svůj ventilátor. Ten je umístěn pod jedním ze spodních průduchů a i při nejvyšší zátěži je jeho provoz velmi tichý. Pevný disk je pak ještě tišší, takže celkově snad ani nemůže nastat situace, kdy by vás tento netbook rušil svým hlukem. Za to mu patří velké plus.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
39 °C
54 °C
Chipset
-
-
HDD
36 °C
44 °C

Udávané výsledky programů SpeedFan a Core Temp se u procesorů velmi lišily, ale osobně bych se přikláněl k SpeedFanu, jenž je udával ještě střízlivě a věrohodně. Procesor se v klidovém režimu chladí na 39 °C, přičemž ventilátorech běží, i když v podstatě neslyšně. V průběhu testů, kdy byl počítač zatížen pomocí Prime95 jsem chtěl také spustit h2benchw pro zatížení pevného disku, ale to už počítač nerozdýchal, opětovně se sekl a musel být tvrdě resetován. To je po problémech s GPU-Z již druhý projev nestability. V tu dobu ukazoval SpeedFan teplotu procesoru na 53 °C a Core Temp 78 °C, ale jak jsem již psal, věřme raději SpeedFanu, jehož výsledky potvrzuji i jiné aplikace.

Pevný disk pracuje v klidu při 36 °C a v zátěži se jeho teplota vyšplhá na 44 °C.


Spotřebu měřil Voltcraft Energy Check 3000 a při obou testech, jejichž výsledky jsem zařadil do tabulky, byl displej zpola vysvícen. V klidu byla spotřeba pouze 9,5 W, což je velmi dobrý výsledek naměřený v úplném klidu sestavy se zapnutým Wi-Fi a neaktivním pevným diskem. Změny ve spotřebě při krajních nastaveních intenzity podsvícení jsou cca v rozmezí 3 W a to je akceptovatelné

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
9,5 W
12 W

Nejvyšší zátěž zajistil 3DMark03 - test Mother Nature, ovšem i během něho spotřeba vystoupala pouze na 12,5 W a nárazově to bylo s pracujícím pevným diskem maximálně 14 W. To je tedy velmi dobrý výsledek, protože zapnutý bylo i Wi-Fi.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
7:30
5:30

Výdrž na baterie je tedy pozitivní stránkou tohoto přístroje. V režimu IDLE byl veskrze neaktivní pevný disk společně s rozhraními i webovou kamerou. Netbook se za to odměnil provozní dobou sedmi a půl hodiny a při nejvyšší zátěži (opět Mother Nature). Na jeden pracovní den by nám tedy taková výdrž měla bez v zásadě stačit, když tedy netbook nebudeme potřebovat každou minutu.
reklama